Dietetyka i zdrowe odżywianie

Fermentowane produkty – dlaczego warto włączyć je do diety?

Fermentowane produkty – dlaczego warto włączyć je do diety?

Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. Produkty fermentowane może nie cieszą się ogromną popularnością w naszych domach, ale mają swoje stałe miejsce w polskiej kuchni. Dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu? Jak się okazuje, powodów jest bardzo dużo.

Usprawniają trawienie

Problemy trawienne dotyczą wielu osób. W USA cierpi na nie aż 60-70 milionów ludzi. Najczęściej wiążą się one z bólem brzucha, wzdęciami, utrudnionymi defekacjami lub po prostu, z uczuciem ciężkości. Doskonałym rozwiązaniem jest wprowadzenie do diety produktów fermentowanych. Dlaczego? Otóż wspomagają one produkcję enzymów, które wspomagają trawienie treści pokarmowych. Enzymy te rozkładają związki bardziej złożone do prostych, łatwiej metabolizowanych. Przykładowo, do rozkładu laktozy, czyli cukru mlecznego, potrzebny jest enzym laktaza. Sacharaza pomaga zaś rozłożyć do glukozy i fruktozy sacharozę, a więc cukier spożywczy.

Posiadają mnóstwo witamin

Jak to się dzieje, że produkty fermentowane są tak bogate w witaminy i minerały? Gdy porównamy fermentowane i świeże warzywa, przekonamy się, że te fermentowane posiadają jeszcze więcej cennych substancji. Rozwiązanie jest proste – fermentacja zwiększa wartość odżywczą warzyw. W procesie fermentacji żywe kultury bakterii nie tylko zwiększają zawartość witamin i minerałów, ale i ułatwiają biodostępność dla organizmu. Żelazo, cynk lub wapń w produktach fermentowanych są bardziej dostępne dla organizmu aż o 80%. Co ciekawe, kiszeniu mogą podlegać nie tylko ogórki czy kapusta. Równie dobrze możemy ukisić buraki, pomidory, grzyby, jabłka czy marchew.

Poprawiają perystaltykę jelit

Perystaltyka to nic innego, jak aktywność polegająca na przesuwaniu pokarmu z przełyku aż do końcowego odcinka układu pokarmowego. Najczęściej jednak mówimy o niej w stosunku do samych jelit, a zwłaszcza jelita grubego. To właśnie na tym odcinku najczęściej spotyka się bowiem problemy perystaltyczne, związane z niedostateczną aktywnością mięśni odpowiadających za przesuwanie treści pokarmowych. Fermentowane produkty nie tylko pomagają usprawnić pracę jelit, ale i odbudować kosmki jelitowe, odpowiadające za wchłanianie substancji odżywczych, które niszczone są przez wysokoprzetworzone produkty obecne w diecie.

Dbają o prawidłową mikroflorę bakteryjną jelit

Flora bakteryjna jelit to rzecz, której nie doceniamy na co dzień. Ten ekosystem złożony z żywych organizmów odgrywa ogromną rolę dla naszego zdrowia. Odpowiada m.in. trawienie niektórych treści pokarmowych (na zasadzie fermentacji), stymulują układ odpornościowy, zwalczają szkodliwe bakterie oraz inne czynniki chorobotwórcze, a także wspomagają produkcję witamin (biotyna, witamina K) i hormonów. Co ciekawe, mikrobiom przewodu pokarmowego wpływa także na prawidłową pracę mózgu, a niewłaściwa flora bakteryjna, zniszczona na skutek działania złej diety lub antybiotyków, może nawet prowadzić do depresji. Jak się przed tym chronić? Przede wszystkim stosując probiotyki, czyli wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdże, które odbudowują florę bakteryjną jelit. Choć dostępne są w formie tabletek, można bez obaw sięgnąć np. po kiszonki lub fermentowane produkty mleczne (kefir, maślanka, zsiadłe mleko). Zdrowo i smacznie!

Wspierają układ odpornościowy

Produkty fermentowane wspierają układ odpornościowy na kilku płaszczyznach. Przede wszystkim, dzięki zawartości witamin i minerałów, zapobiegają niedoborom prowadzącym do osłabienia odporności. Dodatkowo dbają o odpowiedni stan jelit, a zatem o wchłanianie się prozdrowotnych składników odżywczych spożywanych wraz z pożywieniem. Co zaś się tyczy ściśle odporności, odpowiednio odżywiona flora bakteryjna jelit jest w stanie rozpoznać i zwalczyć chorobotwórcze czynniki (m.in. bakterie). Czyni to poprzez zwiększenie śluzu w jelitach oraz wsparcie przeciwciał i białych krwinek.

Dbają o jamę ustną

Czy zauważyłeś, że nieświeży oddech bardzo często związany jest z niezdrową dietą? Istotnie, złe odżywianie może odbić się na stanie jamy ustnej. Nie można bowiem zapominać, że flora bakteryjna jelit ma wiele wspólnego z florą bakteryjną jamy ustnej. Podobnie jak w przypadku jelit, tak i w jamie gębowej probiotyki zawarte w fermentowanych produktach są w stanie zrobić wiele dobrego. Nie dość, że zapobiegną przykrym zapachom, to na dodatek rozprawią się z próchnicą lub nawracającymi aftami. Korzyści płynących ze stosowania fermentowanych produktów jest bardzo wiele.

Są niedrogie i łatwo dostępne

Dużą zaletą probiotyków jest fakt, że są bardzo tanie i możemy je przygotować we własnym domu. Ukiszenie ogórków lub kapusty jest wszak bardzo proste i niewielkim nakładem finansowym jesteśmy w stanie przygotować kiszonki na cały rok. Równie niedrogie są produkty mleczne, np. kefir, maślanka, jogurt czy zsiadłe mleko, które zawierają mnóstwo żywych kultur bakterii pożytecznych dla zdrowia.

Lista zalet produktów fermentowanych jest, rzecz jasna, znacznie dłuższa. Popularne kiszonki czy kefir mogą wpłynąć np. na ograniczenie cholesterolu, działać antyrakowo oraz stanowić naturalny antybiotyk. Na koniec pragniemy rozprawić się z mitem: żywność fermentowana nie jest żywnością zepsutą. Prawidłowo przygotowane produkty fermentowane nie zawierają pleśni, zgnilizny ani żadnych innych czynników chorobotwórczych, a ich spożywanie jest w pełni bezpieczne. Włącz kiszonki do diety i ciesz się końskim zdrowiem!

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Żywność wysokoprzetworzona – dlaczego należy jej unikać?

Spalacze.plLipiec 10, 2018

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak działa i czy warto z niego korzystać?

Spalacze.plCzerwiec 18, 2018

Prosta zamiana: 10 zdrowszych odpowiedników popularnych produktów

Spalacze.plCzerwiec 2, 2018

Jak radzić sobie z głodem? 10 sposobów, które pozwolą Ci opanować wilczy głód

Spalacze.plMaj 22, 2018

Jakie owoce jeść podczas odchudzania? Dziesięć niskokalorycznych owoców!

Spalacze.plMaj 16, 2018

Cheat day – czy warto go robić?

Spalacze.plKwiecień 10, 2018

Słodycze, które WARTO jeść podczas odchudzania

Spalacze.plMarzec 20, 2018

Odchudzasz się? Uważaj na te produkty! 10 podstępnych i tuczących produktów

Spalacze.plLuty 25, 2018

Zdrowe zamienniki cukru, czyli czym zastąpić cukier

Spalacze.plStyczeń 30, 2018

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone