Dietetyka i zdrowe odżywianie

Cukier- wszystko o białym słodkim proszku

Cukier- wszystko o białym słodkim proszku

Większość ludzi uważa, że cukier działa pobudzająco, że powoduje nadmierną aktywność u dzieci. W istocie jednak ma bardzo uspokajające działanie na nasz układ nerwowy. Poprawia koncentrację. Istnieją mity mówiące o tym iż dostarczanie do krwioobiegu dużych ilość cukru wpływa na aktywność mózgu. Jednak nie. Bowiem cukier i jego stężenie we krwi nie mają wpływu na pracę mózgu. Samopoczucie jest zależne od przemian biochemicznych, a spożywanie cukru działa wyciszająco, a nie pobudzająco. W wyniku jedzenia cukru na początku przez obecność tryptofanu, a następnie przez powstanie serotoniny czujemy się bardziej rozluźnieni. Aby uzyskać taki stan wystarczy spożyć dwie i pół łyżeczki cukru. Co ciekawe są i osoby, które po spożyciu cukru są bardzo ożywieni, radośni i ich energetyczny zegar jest wyraźnie podkręcony.

Cukier- wszystko o białym słodkim proszkuCukier ma również właściwości gojące. Zwłaszcza na rany oparzeniowe w wyniku przeprowadzonych doświadczeń dowiadujemy się, że jest bardzo skutecznym lekiem. Działa antybiotykopodobnie. Cukier współcześnie jest stosowany w takim celu w Wielkiej Brytanii, Izraelu i Argentynie.

Dieta bogata w cukry proste powoduje również szybsze wyczerpanie się rezerw kolagenu, sprzyjając starzeniu się skóry. Uważa się, że aż ok. 50 proc. zniszczeń skóry związane jest bezpośrednio z nadmiarem węglowodanów prostych w diecie. Brak witamin i składników mineralnych w cukrze, prowadzi do wykorzystywania rezerw do jego metabolizowania.

Cukier – rady praktyczne

  • Da uzyskania najlepszego efektu uspokajającego należy spożywać węglowodany bez dodatku białka i tłuszczu, które mogą zwolnić, a nawet zablokować proces wytwarzania serotoniny w mózgu,
  • Cukier zawarty w owocach nie ma wpływu na procesy biochemiczne w mózgu,
  • W przypadku bezsenności można próbować jeść węglowodany przed snem,

Cukier – uwagi

  • Cukier dostarcza kalorii, nie ma innych właściwości odżywczych, nadmierne spożycie cukru może prowadzić do nadwagi, u dzieci powoduje przestawienie się na jedzenie pokarmów takich jak: hamburgery, chipsy, słodycze,
  • Cukier zdecydowanie sprzyja powstawaniu próchnicy zębów,
  • Spożywanie cukru może powodować nagłe wahania cukrowe krwi i poziomu insuliny,
  • Nie eksperymentujmy sami z leczeniem ran, może to być niebezpieczne,

Cukry dodawane do żywności (tzw. zewnętrzne)

Cukry dodaje się do żywności w celu poprawy smaku i konsystencji danego produktu. Są obecne w batonikach, ciastkach, płatkach zbożowych, sucharkach, jogurtach, serkach owocowych, deserach mlecznych, dżemach, konfiturach i sokach w kartonach. To także składnik wielu niesłodkich dań takich jak: musztard, ketchupów, sosów, zup w proszku/ekspresowych, parówek. Pełnią funkcje konserwującą (np. owoce). Zalicza się do nich cukry przetworzone, takie jak:

  • cukier biały, buraczany lub trzcinowy,
  • cukier inwertowany
  • melasa,
  • syrop klonowy, słodowy, kukurydziany (syrop glukozowo-fruktozowy),
  • syropy wysokofruktozowe,
  • skrobia gelatynizowana (skrobia przetworzona pod wpływem wysokiej temperatury, zawarta
    w chipsach i krakersach).

Dbajmy i w temacie cukru o rozsądek, nie podążajmy za modą, ale zawsze miejmy na uwadze nasze dobro czyli zdrowie i energię, którą daje cukier ale w dobrych, mądrych proporcjach.

 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Co powinno znajdować się w skutecznej przedtreningówce?

Spalacze.plListopad 2, 2017

Arginina – ciekawy suplement

spalaczePaździernik 1, 2017

Beta alanina – ważny element diety sportowca

spalaczeWrzesień 30, 2017

Detoks – składniki pożywienia oczyszczające organizm

spalaczeWrzesień 30, 2017

Elektrostymulator – nowy, innowacyjny sposób na zdrowe mięśnie i piękną sylwetkę

spalaczeWrzesień 30, 2017

Batony energetyczne – po co są i dla kogo

spalaczeWrzesień 24, 2017

Kapsaicyna – zdrowy, ostry polepszacz formy

spalaczeWrzesień 24, 2017

Hormon wzrostu i jego rola dla mięśni

spalaczeWrzesień 23, 2017

Cytrulina – najważniejsze fakty

spalaczeWrzesień 23, 2017

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone