Dietetyka i zdrowe odżywianie

Gotu Kola – niezwykłe zioło

Gotu Kola – niezwykłe zioło

Gotu Kola to inaczej wąkrotka azjatycka  lub dziw wodny. Pochodzi z  rejonów tropikalnych i subtropikalnych. Jest uznawana za źródło długowieczności. Rośnie między innymi w  Indiach, Cejlonie, Chinach, Indonezji, Australii. To pełzająca bylina z rodziny selerowatych, która uznawana jest jako zioło i wykorzystywana w fitoterapii. Ludzie korzystają z jej leczniczych składników od ponad 3000 lat.

Gotu Kola może być mylnie kojarzona z rośliną Kola, która wykorzystywana jest do produkcji Coca-Coli, jednak nie ma z nią nic wspólnego i nie zawiera w swoim składzie kofeiny.

Nazwa Gotu Kola pochodzi z języka syngaleskiego, gdzie „Gotu” oznaczać ma kielichowy kształt, a „Kola” po prostu liść.

Gotu Kola zawiera takie substancje jak:

  • kamfora,
  • żywica,
  • kwasy (aminowy, azjatycki),
  • sterole roślinne (np. kampesterol, stigmasterol, sitosterol),
  • quersetin,
  • witaminy A, C, K, E,
  • magnez,
  • substancje gorzkie (welarin),
  • flawonoidy takie jak kamferol,

Najczęściej stosowane w terapii są liście, które zawierają taką obfitość substancji leczniczych, co pokreślone zostało w wyrazie łacińskim „centella” oznaczającym liczbę sto.

Za jej aktywność farmakologiczną odpowiedzialne są substancje z grupy pentacyklicznych saponin triterpenowych. Ich ilość uwarunkowana jest miejscem pochodzenia.

Właściwości zdrowotne Gotu Kola

  • reguluje przekazywanie informacji w mózgu,
  • pomaga w przyśpieszeniu gojenia się ran i blizn,
  • pozytywnie wpływa na niewydolność żylną, wspiera jej leczenie
  • ma zbawienny wpływ na organizm przy chorobach nowotworowych, gdyż roślina wywiera toksyczne działanie na komórki rakowe,
  • działa antydepresyjnie, uspakajająco i przeciwbólowo,
  • wpływa na jakość snu,
  • poprawia pamięć,
  • zioło przyspiesza gojenie wrzodów żołądka,

Trudno uwierzyć, iż tak niepozornie wyglądająca roślina może zdziałać takie cuda. Wpływ na organizm pozostaje nieoceniony, gdyż przewyższa swoim działaniem wiele leków i sposobów na walkę z chorobami, które są wykorzystywane popularnie przez lekarzy. To następny dowód na to, że warto kierować się ku naturze szukając rozwiązaniu problemów zdrowotnych.

 

 

 

Wyświetl komentarz (1)

1 Komentarz

  1. Ewa

    Maj 19, 2017 na 6:15 pm

    Przydatne informacje, dobry wpis. Dzięki serdeczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jak radzić sobie z głodem? 10 sposobów, które pozwolą Ci opanować wilczy głód

Spalacze.plMaj 22, 2018

Jakie owoce jeść podczas odchudzania? Dziesięć niskokalorycznych owoców!

Spalacze.plMaj 16, 2018

Cheat day – czy warto go robić?

Spalacze.plKwiecień 10, 2018

Słodycze, które WARTO jeść podczas odchudzania

Spalacze.plMarzec 20, 2018

Odchudzasz się? Uważaj na te produkty! 10 podstępnych i tuczących produktów

Spalacze.plLuty 25, 2018

Zdrowe zamienniki cukru, czyli czym zastąpić cukier

Spalacze.plStyczeń 30, 2018

Błonnik – jaką rolę odgrywa w odchudzaniu?

Spalacze.plStyczeń 2, 2018

Beta alanina – ważny element diety sportowca

spalaczeGrudzień 30, 2017

Jak jeść w święta, by nie przytyć? Niezawodne sposoby!

Spalacze.plGrudzień 19, 2017

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone