Odchudzanie

Inulina – na czym polega jej działanie?

Inulina – na czym polega jej działanie?

Suplementy diety wspomagające odchudzanie często zawierają naturalne składniki, pozyskane z roślin. W walce z nadmiernymi kilogramami pomaga między innymi inulina. Związek tej substancji z odchudzaniem polega głównie na redukcji apetytu, ale warto poznać także jej pozostałe właściwościowi, dzięki którym znalazła zastosowanie w suplementacji i zdrowej kuchni.

Źródła i pozyskiwanie inuliny

Inulina to substancja złożona z cząsteczki glukozy i grupy cząsteczek fruktozy, zaliczana do węglowodanów złożonych. Naturalnie występuje w bulwach, kłączach i łodygach niektórych roślin. Stanowi składnik suplementów diety, zamienników tłuszczu, mąki i żelatyny. Najczęściej pozyskuje się ją z cykorii i słonecznika bulwiastego. W wyniku odpowiedniej przeróbki powstaje biały proszek, który dodaje się do produktów spożywczych i suplementów diety. W sklepach ze zdrową żywnością i aptekach można nabyć inulinę w postaci nieprzetworzonej, czyli sproszkowanej albo w formie tabletek.

Łatwiejsze odchudzanie

Na inulinę warto zwrócić szczególną uwagę właśnie podczas odchudzania, ponieważ jest naturalnym zamiennikiem tłuszczu. Możliwość zastąpienia nią pewnych produktów spożywczych sprawia, że nie trzeba całkowicie rezygnować z niektórych potraw, co ułatwia wytrwanie na diecie. W 1 g inuliny zawartych jest 1,5 kcal. Taka dawka jest w stanie zastąpić 4 g tłuszczu, które dostarczają 36 kcal. W połączeniu z redukcją łaknienia czyni to z inuliny sprzymierzeńca szczupłej sylwetki.

Wpływ na florę bakteryjną

Jak wiadomo, przemiana materii uzależniona jest między innymi od prawidłowej pracy jelit. Także i tutaj można dostrzec korzystne działanie inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem, wpływającym na zasób dobrych bakterii Lactobaccillus i Biidobacterium. Co bardzo ważne, inulina wykazuje odporność na działanie enzymów trawiennych. Korzystny wpływ tej substancji na funkcjonowanie jelit nie ogranicza się do usprawniania metabolizmu. Wzmocnienie flory bakteryjnej przekłada się na pracę systemu immunologicznego, a więc na odporność organizmu. Według naukowców inulina osłabia też działanie enzymu, który ma związek z nowotworami hormonozależnymi.

Niższy poziom cukru i cholesterolu

Inulina potrafi spowolnić wchłanianie cukru z pożywienia, a tym samym obniża indeks glikemiczny pokarmów. Wpływa również pozytywnie na poziom glukozy we krwi. Spożywanie jej jest zatem szczególnie polecane w przypadku diabetyków. Kolejna grupa, która może skorzystać na przyjmowaniu inuliny to osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Substancja ta wiąże kwasy tłuszczowe w jelicie, dlatego redukuje ilość cholesterolu LDL i trójglicerydów. Oznacza to, że inulina może odegrać istotną rolę w zapobieganiu miażdżycy.

Zastosowanie inuliny

Zalecana dzienna dawka inuliny to 20 g, czyli 3-4 łyżki stołowe. Najlepiej zacząć od mniejszych ilości, ze względu na możliwość działania przeczyszczającego u osób, które nie są przyzwyczajone do tej substancji. Zastosowanie kulinarne inuliny jest dosyć szerokie. W trakcie gotowania przyjmuje ona formę galarety, tak więc stanowi doskonały zamiennik żelatyny oraz innych substancji żelujących i zagęszczających. Sprawdzi się w trakcie przygotowywania domowego majonezu, sosu, zupy albo galaretki. W przemyśle spożywczym bywa wykorzystywana podczas produkcji deserów, jogurtów, czekolad i margaryn. Chociaż inulina jest węglowodanem, to raczej nie stanowi dobrego zamiennika cukru, ponieważ jest za mało słodka. W cukiernictwie stosuje się ją jednak przy tworzeniu lukru i ozdób do wypieków. W przypadku suplementów diety inulina stanowi składnik między innymi prebiotyków oraz spalaczy tłuszczu, na przykład preparatu Machine Man Burner firmy Activlab.

Podsumowanie

Inulina to naturalna substancja występująca w roślinach, która może ułatwić odchudzanie, a jednocześnie wykazuje szereg innych prozdrowotnych właściwości. Znalazła zastosowanie w suplementacji, jak również w przemyśle spożywczym. W sklepach dostępna jest w czystej postaci, tak więc możliwe jest wykorzystywanie jej podczas samodzielnego przygotowywania potraw, szczególnie w sytuacjach, w których konieczne jest zagęszczenie dania.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odchudzanie

More in Odchudzanie

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Optymalizacja procesu odchudzania – skuteczne metody i błędy do uniknięcia

spalacze15 września, 2023

Odchudzanie – jak efektywnie spalić tłuszcz?

spalacze11 września, 2023

Jakie suplementy stosować, by nasilić spalanie tłuszczu? Przegląd najpopularniejszych i skutecznych wspomagaczy

spalacze17 marca, 2023

Joga – sposób na zdrowie, dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę

Redakcja18 października, 2021

Johimbina – afrodyzjak, który spala tłuszcz

Spalacze.pl10 października, 2021

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcja23 września, 2021

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.pl9 września, 2021

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

Sylwia16 czerwca, 2021

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone