Dietetyka i zdrowe odżywianie

Rak, a dieta

Rak, a dieta

Specjaliści badający przyczynę nowotworów uważają, że można, by zapobiec wielu zgonom na raka dzięki zmianie sposobu odżywiania. Wielu z nich twierdzi, że prawie 70 % nowotworów zależy właśnie od czynników związanych z dietą.

Tłuszcz spożywczy, a rak

Ilość tłuszczu zawartego w diecie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka. Przede wszystkim płuc, sutka i okrężnicy. Więc starajmy się nie jeść często sytego tłustego posiłku.

Wolne rodniki

Antyoksydanty zawarte w diecie neutralizują działanie w organiźmie wolnych rodników.

Tłuszcze trans w diecie

Dowiedziono, że wysoka temperatura stosowana obecnie w procesie produkcji margaryn i olejów roślinnych, a także podczas wytwarzania gotowych dań zmienia strukturę chemiczną zawartych w nich tłuszczów. Te zmienione tłuszcze zwane są kwasami tłuszczowymi trans ( tłuszcze trans). Organizm ludzi nie radzi sobie z przetwarzaniem tych form tak łatwo jak z tłuszczami naturalnymi; są one przyczyną niektórych chorób i w tym także raka.

Żywność solona, wędzona, peklowana, a rak

Spożywanie dużych ilości potraw konserwowanych, solonych i wędzonych wiąże się z ryzykiem raka przełyku. Dym stosowany do wędzenia najprawdopodobniej powoduje powstawanie w żywności substancji rakotwórczych ( karcynogenów). Sól w konserwacji i peklowaniu właśnie mając te substancje w sobie powoduje zmiany nieodwracalnie szkodliwe dla naszego organizmu.

Dania z grilla

Grillowanie produktów nad otwartym ogniem może sprzyjać powstawaniu substancji rakotwórczych na ich powierzchni. Zwłaszcza jeśli są tłuste lub mocno zrumienione, czy przypalone. Jednak pamiętajmy, ze okazjonalne Zjedzenie mięsa grillowanego nie stwarza poważnego zagrożenia rakiem. Jednak jeżeli takie mięso jest często składnikiem naszej diety należy ograniczyć jego spożywanie.

Alkohol, a rak

Picie alkoholu może zwiększać ryzyko rozwoju niektórych postaci raka. Alkohol spożywany w umiarkowanych postaciach zwiększa ryzyko raka piersi, odbytnicy i trzustki. Spożywany w nadmiarze, zwłaszcza w połączeniu z papierosami, może przyczyniać się do raka krtani, przełyku i jamy ustnej.

Substancje negatywne z diety, a nowotwór

Wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych, do których należy m.in. benzopiren powstaje podczas wędzenia mięsa czy ryb, ale także w trakcie smażenia i grillowania na otwartym ogniu gdy dochodzi do wytapiania się tłuszczu. Benzopiren występuje także w roślinach uprawianych niedaleko dróg komunikacyjnych czy na terenach przemysłowych. Substancja ta wpływa szczególnie na zwiększenie ryzyka rozwoju raka żołądka i jelita.

Heterocyklicznych aminach aromatycznych, które powstają w wysokich temperaturach podczas smażenia czy pieczenia. Najwięcej kancerogennych związków znajduje się w produktach przypalonych.

Antynowotworowe składniki naszej diety to:

  • ryby, oliwa z oliwek,
  • zielona herbata,
  • soja,
  • kurkuma, curry,
  • imbir,
  • przyprawy: mięta, tymianek, bazylia, majeranek, rozmaryn,
  • cytrusy,
  • czerwone wino,
  • winogrona,
  • groszek, fasola, soczewica, kiełki,
  • kapusta,
  • pomidory,
  • czosnek,
  • cebula,
  • truskawki, maliny, jagody, wiśnie,
  • gorzka czekolada,
  • seler,
  • orzechy, migdały,

Tak więc dbajmy o dietę i styl życia dla naszego dobra i zdrowia naszych bliskich.

 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Cebula- zdrowe ostre warzywo

spalaczeLipiec 24, 2017

Cukier- wszystko o białym słodkim proszku

spalaczeLipiec 24, 2017

Kawa – zalety picia napoju

spalaczeLipiec 16, 2017

Dieta dr Jensena dla zdrowia i równowagi

spalaczeLipiec 16, 2017

Napoje zastępujące krowie mleko

spalaczeLipiec 14, 2017

Żurawina – poznaj jej moc dla organizmu

spalaczeLipiec 11, 2017

Złe trawienie – poznaj przyczyny

spalaczeCzerwiec 29, 2017

Sposoby radzenia sobie ze stresem

spalaczeCzerwiec 18, 2017

Jak zwalczyć zaparcia

spalaczeCzerwiec 17, 2017

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone