Dietetyka i zdrowe odżywianie

Superfoods – samo zdrowie na talerzu

Superfoods – samo zdrowie na talerzu

Superfoods to pojęcie bardzo świeże, a nawet nazywając je bardzo skojarzeniowo właśnie o zdrowie  i super moce chodzi w tym określeniu.

SUPERFOODS TO PO PROSTU…

Żywność przetworzona do jedzenia, która posiada niezwykłe właściwości zdrowotne dla człowieka. Pierwszy raz to stwierdzenie zostało użyte przez Aarona Mossa. W 1998 roku w czasopiśmie o zdrowym żywieniu napisał on pierwszy artykuł na ten temat. Dietetycy, a nawet marketingowcy ludzie reklamy z różnych firm zarówno farmaceutycznych jak i liderów spożywczych wykorzystują już teraz na bardzo szeroką skalę ten termin, by zachęcić odbiorców do odżywiania zdrowego i takiego, które zapewni niezwykłe wartości dla organizmu pod względem odżywczym, a nawet leczniczym.

Superfoods stanowią bomby witaminowe. Na podstawie wieloletnich badań i obserwacji  można wyodrębnić kilka najbardziej wartościowych składników pożywienia, które możemy nazwać superfood. Poniżej nasz top 5. Najważniejsze i mające w sobie dużą moc zdrowotną oraz odżywczą przysmaki prosto od Matki Natury według naszego rankingu poniżej.

ARONIA

Jedna z najzdrowszych odmian owoców jagodowych. Pierwszym argumentem jest bogactwo  witaminy C, B i E. Także występowanie w tym owocu kwasu chlorogenowego jest niezwykle ważne ponieważ ma on niebywałe znaczenie dla diabetyków,  opóźnia wchłanianie glukozy. Badania naukowe potwierdziły, że aronia to naturalny lek przeciwnowotworowy, wzmacniający serce, zapobiegający zawałom i zatorom. To naturalny pogromca wysokiego ciśnienia i cholesterolu.

SIEMIĘ LNIANE

Znane od setek lat, a  niedoceniane. Większość z nas skojarzeniowo tylko bierze tą roślinę za tłuste ziarenka, które rozpuszczone tworzą kisiel. Ta jednak gęsta papka lub stosowana w postaci ziarenek bezpośrednio do spożycia przekąska to skarb  ukryty w małej postaci. Działa jak najlepsza osłonka na nasz przewód pokarmowy. Jest bardzo dobrym lekiem przeciwzapalnym, wzmacnia jelita. Poprawia perystaltykę, a dzięki temu zapobiega postępowi niebezpiecznych chorób w tym także nowotworów. Obniża  poziom cukru we krwi i cholesterolu. Działa wzmacniająco na hormony. Mężczyznom jest zalecany przy problemach z prostatą. Wspomaga również leczenie stanów zapalnych układu oddechowego.

SPIRULINA

To na pewno  jeden z elementów superfoodu, który jest nam mniej znany. Musimy nadrobić te braki ponieważ jest ona dla każdego organizmu bardzo ważnym składnikiem. Spirulina jest produkowana w morskich hodowlach w Ameryce i Azji. Spirulina ma więcej od marchwi beta- karotenu, żelaza, szpinaku, a nawet o 300 procent więcej wapnia niż samo mleko. Na koniec wartość już ogromna i statystyka liczbowa; 3 gramy spiruliny odpowiada 5 porcjom warzy w i owoców. Jest to tzw. super alga, którą należy spożywać jako suplement lub jako dodatek np. do kanapek jako posypka ( w formie sproszkowanej).

Na naszej liście chociaż krótkiej, ale z bardzo ważnymi superfoodami nie może go zabraknąć. Jest ulubieńcem do potraw, niezbędnym w kuchni dodatkiem i lekiem naszych babć, jednak czy, aby wiemy wszystko o nim? , o tym jak działa na nasz organizm ?

To  antybakteryjny środek na wszelkie infekcje, zabija wirusy i leczy stany zapalne we wszystkich układach ludzkiego organizmu. Czosnek może zastąpić nam całą aptekę i wszystkie specyfiki. Nie ma takiej witaminy czy składnika mineralnego, którego nie zawiera. Badania naukowe udowodniły również, że ma właściwości bardzo podobne do aspiryny jako środek przeciwnowotworowy. Zmniejsza bowiem lepkość krwi.

JAGODY GOJI

Nasze top 5 zamyka najnowsza nowość. Jagody te przybyły z daleka bo aż z Tybetu i podbijają nasze rynki ze względu na niezwykle cenne zalety. W dalekich krajach właśnie Tybetu  odkryto właściwości tej jagody. To owoce chińskiej rośliny: kolcowój pospolity. Wykorzystywane na wzmocnienie słabej odporności, poprawiają wzrok. Wzmacniają serce i rozwiązują problemy układu naczyniowego. Wspierają osoby z chorobami reumatycznymi. Mają działanie odmładzające. Skutecznie łagodzą bóle miesiączkowe. Wyniki badań naukowców niepodważalnie udowadniają, że ta cud jagoda ze Wschodu ma działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na obecność w swoim składzie rozpuszczalnego w wodzie bioaktywnego kompleksu polisacharydowego LBP.

SUPERFOODS CZYLI?

Superfoods czyli nie bójmy się użyć takiego stwierdzenia: nasze naturalne leki. To dar od dietetyki, energia wprost od pożywienia.

 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak działa i czy warto z niego korzystać?

Spalacze.plCzerwiec 18, 2018

Prosta zamiana: 10 zdrowszych odpowiedników popularnych produktów

Spalacze.plCzerwiec 2, 2018

Jak radzić sobie z głodem? 10 sposobów, które pozwolą Ci opanować wilczy głód

Spalacze.plMaj 22, 2018

Jakie owoce jeść podczas odchudzania? Dziesięć niskokalorycznych owoców!

Spalacze.plMaj 16, 2018

Cheat day – czy warto go robić?

Spalacze.plKwiecień 10, 2018

Słodycze, które WARTO jeść podczas odchudzania

Spalacze.plMarzec 20, 2018

Odchudzasz się? Uważaj na te produkty! 10 podstępnych i tuczących produktów

Spalacze.plLuty 25, 2018

Zdrowe zamienniki cukru, czyli czym zastąpić cukier

Spalacze.plStyczeń 30, 2018

Błonnik – jaką rolę odgrywa w odchudzaniu?

Spalacze.plStyczeń 2, 2018

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone