W ciągu ostatnich dziesięcioleci wiele badań koncentrowało się na przyczynach otyłości i sposobach jej zapobiegania lub leczenia. Wiele osób wydaje się myśleć, że nadmierny przyrost masy ciała i otyłość są spowodowane brakiem siły woli. To nie do końca prawda. Chociaż przyrost masy ciała jest w dużej mierze wynikiem zachowań żywieniowych i stylu życia, niektórzy ludzie znajdują się w niekorzystnej sytuacji, jeśli chodzi o kontrolowanie swoich nawyków żywieniowych.
Dzisiaj przedstawimy 10 czynników, które są jednymi z głównych przyczyn nadmiernego przyrostu masy ciała oraz rozwoju otyłości i chorób metabolicznych, z których wiele nie ma nic wspólnego z nawet największą siłą woli.
Genetyka
Otyłość ma silne zależności w naszej genetyce. Na przykład dzieci otyłych rodziców są znacznie bardziej narażone na otyłość niż dzieci szczupłych rodziców.
Nie oznacza to, że otyłość naszych bliskich całkowicie nas skreśla. To, co jesz, ma duży wpływ na to, które geny ulegają ekspresji, a które nie. Społeczeństwa nieuprzemysłowione szybko stają się otyłe, gdy zaczynają stosować typową zachodnią dietę. Ich geny się nie zmieniły, ale zmieniło się środowisko i ekspresja tych genów.
Mówiąc prościej, genetyka ma bardzo duży wpływ na Twoją podatność na tycie.
Przetwórstwo żywności
Mocno przetworzona żywność to często niewiele więcej niż rafinowany cukier zmieszane z tłuszczami trans oraz konserwantami.
Te produkty są najczęściej bardzo tanie, długo trzymają się na półce i smakują tak niesamowicie dobrze, że trudno się im oprzeć. Produkując żywność tak smaczną, jak to tylko możliwe, producenci żywności starają się oczywiście zwiększyć sprzedaż. Ale niestety, przyczyniają się do tego do zwiększenia możliwości przejadania się, a tym samym otyłości.
Trend fast foodów
Wiele słodzonych cukrem, wysokotłuszczowych fast foodów stymuluje ośrodki nagrody w mózgu.
Pokarmy te są często porównywane do powszechnie nadużywanych narkotyków, takich jak alkohol, kokaina, nikotyna czy marihuana.
Śmieciowe pokarmy mogą powodować uzależnienie u podatnych osób. Osoby te tracą kontrolę nad swoimi zachowaniami żywieniowymi, podobnie jak osoby zmagające się z uzależnieniem od alkoholu tracące kontrolę nad swoimi zachowaniami związanymi z piciem.
Uzależnienie to złożony problem, który może być bardzo trudny do pokonania. Kiedy uzależniasz się od czegoś, tracisz wolną wolę i kontrolę nad Twoimi zachowaniami przejmuje biochemia Twojego mózgu, która nie zawsze podejmuje najlepsze decyzje zdrowotne.
Marketing fast foodów
Producenci fast foodów są często krwiożerczy w swoich akcjach marketingowych. Ich taktyki mogą czasami stać się nieetyczne i czasami próbują sprzedawać bardzo niezdrowe produkty jako zdrową żywność.
Firmy te również często manipulują faktami. Co gorsza, kierują swój marketing specjalnie w stosunku do najbardziej nieświadomych dzieci. W dzisiejszym świecie dzieci stają się otyłe, cierpią na cukrzycę i uzależniają się od niezdrowej żywności na długo przed osiągnięciem odpowiedniego wieku, aby podejmować świadome decyzje w sprawach zdrowego żywienia.
Insulinooporność
Insulina jest bardzo ważnym hormonem regulującym między innymi magazynowanie energii. Jedną z jego funkcji jest nakazanie komórkom tłuszczowym przechowywania.
Przeciętna dieta w dzisiejszych czasach oparta na przetworzonych, wysokowęglowodanowych produktach sprzyja insulinooporności. Ten stan podnosi średni poziom insuliny w całym ciele, powodując, że energia jest magazynowana w komórkach tłuszczowych, zamiast być dostępna do użycia przez organizm.
Chociaż rola insuliny w otyłości jest kluczowa w prawidłowym metabolizmie składników węglowodanowych, kilka badań sugeruje, że wysoki poziom insuliny odgrywa rolę przyczynową w rozwoju otyłości. Jednym z najlepszych sposobów na obniżenie poziomu insuliny jest ograniczenie węglowodanów prostych lub rafinowanych przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia błonnika.
Zwykle te dwa proste działania prowadzą to do automatycznego zmniejszenia spożycia kalorii i bezproblemowej utraty wagi – nie ma potrzeby liczenia kalorii ani kontroli porcji.
Leki
Wiele leków farmaceutycznych może powodować zwiększenie masy ciała jako efekt uboczny. Na przykład leki przeciwdepresyjne zostały powiązane z niewielkim przyrostem masy ciała w dłuższym czasie czasie. Inne przykłady obejmują leki przeciwcukrzycowe i leki przeciwpsychotyczne.
Leptyna
Leptyna to kolejny hormon, który odgrywa ważną rolę w rozwoju otyłości.
Jest produkowany przez komórki tłuszczowe, a jego poziom we krwi wzrasta wraz ze wzrostem masy tłuszczowej naszego ciała. Z tego powodu poziom leptyny jest szczególnie wysoki u osób cierpiących na otyłość.
U zdrowych ludzi wysoki poziom leptyny wiąże się ze zmniejszonym apetytem. Gdy działa prawidłowo, powinien informować Twój mózg, jak duże są Twoje zapasy tłuszczu. Problem w tym, że leptyna nie działa tak, jak powinna u wielu osób otyłych, ponieważ nie może prawidłowo przekroczyć bariery krew-mózg, aby zasygnalizować poziom tłuszczu naszemu układowi nerwowemu.
Stan ten nazywany jest opornością na leptynę i uważa się, że jest głównym czynnikiem w patogenezie otyłości.
Dostępność żywności
Innym czynnikiem, który dramatycznie wpływa na poziom masy ciała u ludzi, jest dostępność pożywienia, która znacznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku stuleci.
Jedzenie, zwłaszcza niezdrowe jedzenie, jest teraz wszędzie. Sklepy prezentują kuszące potrawy tam, gdzie najprawdopodobniej przyciągną Twoją uwagę. Innym problemem jest to, że niezdrowe jedzenie jest często tańsze niż zdrowe, pełnowartościowe jedzenie.
Niektórzy ludzie, zwłaszcza w mniej zamożnych okolicach, nie mają nawet możliwości kupowania zdrowej żywności, takiej jak świeże owoce i warzywa. Sklepy spożywcze na tych obszarach sprzedają tylko napoje gazowane, słodycze i przetworzone śmieciowe produkty spożywcze.
Cukier
Dodatek cukru może być najgorszym aspektem współczesnej diety.
Dzieje się tak, ponieważ cukier zmienia aktywność hormonalną i biochemię organizmu, gdy jest spożywany w nadmiarze. To z kolei przyczynia się do przyrostu masy ciała. Sacharoza (biały cukier) składa się w połowie z glukozy i w połowie z fruktozy. Ludzie pozyskują glukozę z różnych źródeł dietetycznych, w tym ze skrobi, ale większość fruktozy pochodzi właśnie z dodatku białego cukru.
Nadmierne spożycie fruktozy może powodować insulinooporność i podwyższony poziom insuliny. Nie sprzyja też sytości w taki sam sposób, jak glukoza.
Z tych wszystkich powodów cukier przyczynia się do podwyższenia poziomu spożywanych kalorii, a ostatecznie do otyłości.
Dezinformacja
Ludziom na całym świecie brakuje wiedzy na temat zdrowia i odżywiania. Przyczyn jest wiele, ale problem w dużej mierze zależy od tego, skąd ludzie czerpią informacje.
Na przykład wiele witryn internetowych rozpowszechnia niedokładne lub nawet fałszywe informacje na temat zdrowia i odżywiania. Niektóre serwisy informacyjne również nadmiernie upraszczają lub błędnie interpretują wyniki badań naukowych, a wyniki są często wyrwane z kontekstu.
Inne informacje mogą być po prostu nieaktualne lub oparte na teoriach, które nigdy nie zostały w pełni udowodnione. Firmy spożywcze niestety również odgrywają w tym swoją niechlubną rolę. Niektóre na przykład promują produkty, takie jak suplementy odchudzające, które faktycznie nie przynoszą pozytywnego działania w kontekście utraty wagi.
Streszczenie
Chociaż nie możesz w pełni kontrolować sposobu działania swojego ciała, możesz nauczyć się kontrolować swoją dietę jedzenie i tym samym zmienić styl życia.
O ile nie przeszkadza Ci Twój stan zdrowia, możesz kontrolować swoją wagę. Często wymaga to ciężkiej pracy i drastycznej zmiany stylu życia, ale wielu ludziom udaje się to na dłuższą metę, mimo że mało czynników im sprzyja.
Celem tego artykułu jest uświadomienie, że w epidemii otyłości rolę odgrywa coś więcej niż tylko indywidualne chęci.
Faktem jest, że współczesne zwyczaje żywieniowe i kultura jedzenia muszą zostać zmienione, aby móc odwrócić ten problem w skali globalnej. Zamysł, że wszystko jest spowodowane brakiem Twojej woli, jest dokładnie tym w co producenci żywności chcą abyśmy wierzyli, aby mogli spokojnie kontynuować swój marketing.
Facebook
RSS