Dietetyka i zdrowe odżywianie

10 pozornie zdrowych i dietetycznych produktów

10 pozornie zdrowych i dietetycznych produktów

Zagłębiając się w tematykę diety i odchudzanie z czasem zauważysz, że nie wszystkie „domowe patenty” działają. Co więcej, większość z nich nawet nie ma prawa działać. Dzisiaj zajmiemy się dziesięcioma produktami, które tylko pozornie są zdrowe i dietetyczne. W rzeczywistości zaś w żaden sposób nie przysłużą się Twojej redukcji i lepiej, po prostu, wyłączyć je z diety. O jakich produktach mowa?

1. Masło orzechowe

Masło orzechowe lansowane jest jako doskonały zamiennik czekoladowych kremów lub mas do ciast. Występuje w wielu dietetycznych przepisach jako dodatek do wypieków, koktajli, owsianek czy innych słodkości. Choć może być zdrowe i zawiera cenne składniki odżywcze (np. sporą ilość białka, tryptofanu czy kwasów omega-3), to w głównej mierze składa się z kalorycznego tłuszczu. W 100 g zawiera aż ok. 600 kcal! Dodatkowo do wielu tanich maseł orzechowych dodawany jest niezdrowy tłuszcz palmowy, a do ich produkcji używane są mniej wartościowe orzeszki ziemne. Jeśli chcesz skorzystać z potencjału masła orzechowego, wybierz to, które w składzie ma same orzechy, najlepiej migdały lub nerkowce. Masło orzechowe możesz przygotować także w prostu sposób we własnym domu. Wystarczy, że użyjesz mocnego blendera.

2. Miód

To prawda, miód jest znacznie zdrowszy od cukru białego, czyli sacharozy. W odróżnieniu od niej zawiera cenne mikroelementy, np. fosfor, chlor, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan czy kobalt oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B9, B12 oraz C. Są to jednak wartości na tyle niewielkie, że nie można traktować miodu jako głównego źródła tych substancji. Warto pamiętać, że miód to, koniec końców, sam cukier. Dodatkowo w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, więc po dodaniu go do gorącej herbaty jest równie szkodliwy co zwykła sacharoza. Czasem może być nawet bardziej tuczący, gdyż jedna łyżeczka cukru waży więcej (ok. 12 g) niż łyżeczka cukru (ok. 5 g). Jeśli więc się odchudzasz, wybierz niskokaloryczne zastępniki cukru.

3. Jagody goji

Zapewne niejednokrotnie dotarła do Ciebie informacja, że jagody goji to wręcz synonim odchudzania oraz zdrowego żywienia. Są dodatkiem do batonów, owsianek i herbat, a wszystkie te produkty lansowane są jako „żywność fit”. Jagody goji często nazywane są mianem „super foods” i robią wręcz zawrotną karierę.

Czy jednak na pewno są takie zdrowe? Choć zawierają cenne składniki, np. karotenoidy, likopen, zeaksantynę czy beta-karoten, a także inne prozdrowotne składniki, pełnią rolę bardziej marketingową niźli prozdrowotną. Ich zawartość w produktach najczęściej jest zbyt mała, by mogły wpłynąć na nasze zdrowie. Pomijając już fakt, że kosztują kilkadziesiąt złotych za kilogram, podczas gdy doskonałe superfood, którym możemy zastąpić jagody goji, rośnie u nas w Polsce. To niedroga żurawina.

4. Przekąski fit

Szybki tryb życia skłonił producentów przekąsek do tego, by zaserwować osobom na diecie niewielkie i smaczne dietetyczne przekąski. To m.in. batoniki, czekoladowe kulki czy mieszanki orzechów. Problem w tym, że wcale nie muszą być ani dietetyczne, ani zdrowe. Często zawierają masę cukru czy wysokokaloryczne polewy czekoladowe, a ich skład przepełniony jest konserwantami, barwnikami i wzmacniaczami smaku. Również mieszanki orzechów mogą obrócić się przeciwko nam, wszak zawierają aż 600 kcal w 100 gramach. O ile mała porcja nie zrobi nam krzywdy, to mała puszeczka zawierająca 150 g orzeszków może być bardziej kaloryczna niż kebab. Zjedzenie dwóch takich opakowań „mimochodem”, w czasie pracy, to żaden wyczyn.

5. Gotowe sałatki

Idea wprowadzania sałatek, jako alternatywy dla fast-foodu, jest jak najbardziej słuszna. Nie nad wszystkimi propozycjami producentów warto się jednak pochylić. Zacznijmy od tego, że wiele z nich nie zawiera prawie żadnych warzyw poza sałatą i odrobiną startej marchewki, a jedyne dodatki to smażony kurczak lub wątpliwej jakości ser. Gorsze jest jednak to, co dodawane jest w saszetce, czyli wysokokaloryczny, naszpikowany chemią dressing. Jeśli lubisz zdrowe sałatki, przygotuj je w domu na bazie świeżych składników. Zamiast podejrzanego dressingu wykorzystać zaś jogurt naturalny i czosnek lub odrobinę oliwy z oliwek.

6. Soki

Sok – mogłoby się wydawać, że to samo zdrowie. Wyciskany jest przecież z owoców, co do których nie mamy wątpliwości, iż są zdrowe. Podkreślamy też, że mamy na myśli prawdziwe soki, a nie słodzone napoje owocowe udające sok.

W czym tkwi więc haczyk? W braku błonnika. Owoce zjadane w całości zawierają błonnik, który reguluje przyswajanie cukru i zapobiega gwałtownemu wyrzutowi insuliny. Decydując się na owoc nie rezygnujemy także z cennych składników zawartych w skórce. Warto też mieć na uwadze to, że sok zawiera dużo fruktozy, czyli cukru. Sok pomarańczowy zawiera ok. 10 g cukru na każde 100 g. Szklanka soku będzie go mieć aż… 22 g! To równowartość czterech łyżeczek! Jeśli więc jesteś na diecie i szukasz dietetycznego oraz bardzo zdrowego napoju, wybierz… wodę mineralną.

7. Produkty light

Teraz przechodzimy do produktów, które najbardziej wprowadzają w błąd. Produkty light jawią się jako niskokaloryczne, zdrowe i dietetyczne. Czy są takie w rzeczywistości? Otóż nie zawsze. Często ubytek tłuszczu zastępowany jest z nawiązką cukrem. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc aby produkty były smaczne, dodawany jest cukier oraz emulgator utrzymujący ładną konsystencję. Całe szczęście, świadomość konsumentów rośnie z roku na rok, więc już nie stanowi to takiego problemu, jak jeszcze kilka lat wcześniej.

8. Syrop z agawy

Mogłoby się wydawać, że naturalny słodzik z agawy, czyli rośliny przypominającej aloes, jest doskonałą alternatywą dla cukru. Ma bowiem naturalne pochodzenie, posiada pięciokrotnie niższy indeks glikemiczny od miodu i często polecany jest jako zdrowa alternatywa dla cukru. Należy jednak wiedzieć, że składa się głównie z fruktozy, która bez otoczenia w postaci błonnika, przeciwutleczniaczy oraz mikro- i makroelementów, może być dla nas bardzo szkodliwa (np. sprzyja rozwojowi miażdżycy oraz produkcji trójglicerydów). Czym więc zastąpić syrop z agawy? Sięgnij po ksylitol, stewię lub erytrytol.

9. Ciemne pieczywo

Pieczywo pełnoziarniste niewątpliwie posiada wiele zalet. W odróżnieniu od wysokoprzetworzonego, oczyszczonego białego pieczywa zawiera cenny dla układu trawiennego błonnik. W pełnych ziarnach znajdziemy witaminy i minerały. Dlaczego więc warto uważać na ciemne pieczywo?

Odpowiedź jest prosta: możemy paść ofiarą oszusta. Ciemny kolor pieczywa nie świadczy jeszcze o tym, że jest ono zdrowe. Piekarnie celowo farbują pszenne bułki i chleby cykorią lub palonym jęczmieniem, aby udawały „zdrowe pieczywo”. Jak więc rozpoznać prawdziwe razowe lub pełnoziarniste pieczywo? Najwięcej powie nam jego waga: powinno być ciężkie, nieco gliniaste. Jeśli bułeczki są równie lekkie jak te białe, najprawdopodobniej nie są pełnoziarniste ani razowe.

10. Suszone owoce

Wspominaliśmy już, że świeże owoce są zdrowe. Dlaczego więc suszone owoce zaliczone zostały przez nas do produktów, na które należy uważać? Choć mogłoby się wydawać, że suszone owoce zostały jedynie pozbawione wody, w rzeczywistości mają więcej wad niż zalet. Przede wszystkim często dodaje się do nich masę cukru (jak w przypadku żurawiny, jabłka lub rodzynek), aby wzbogacić ich smak oraz nadać pięknego koloru. Dodatkowo konserwowane są siarką, która nie przysporzy nam zdrowia. Uważać na nią powinny zwłaszcza osoby uczulone oraz borykające się z astmą. Jeśli więc chcesz wybrać owoce, wybierz te świeże. Tym bardziej, że zjesz ich wówczas znacznie mniej niż suszonych.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcja23 września, 2021

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone