Dietetyka i zdrowe odżywianie

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

Aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować niezbędne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości składników mineralnych, jakie mają zasadnicze znaczenie w wielu funkcjach życiowych. To właśnie żelazo odpowiada za układ sercowo- naczyniowy, odpornościowy i nerwowy. Jeśli żelaza w organizmie zaczyna brakować rozwija się niedokrwistość, a więc zmniejszona ilość krwinek czerwonych we krwi. Dziś więc wszystko w temacie niedokrwistości, tak niebezpiecznej dla funkcjonowania całego naszego organizmu.

***

Problem ten dotyczy blisko 1,6 mld ludzi. To bardzo poważny problem, który osiąga coraz to większą skalę. Nieodpowiednia podaż żelaza wpływa na jego niedobór, co z kolei prowadzi do niedokrwistości. Co się więc dzieje w naszym organizmie? Jeśli mamy zbyt mało żelaza, wówczas następują zaburzenia w produkcji hemu w szpiku kostnym. To z kolei przyczynia się do obniżenia hemoglobiny we krwi. Aby krwinki czerwone mogły się namnażać i różnicować konieczna jest odpowiednia ilość żelaza. Cały ten proces prowadzi do tego, że ilość krwi wraz z krwinkami czerwonymi jest zbyt mała, by pokryć zapotrzebowanie wszystkich tkanek na tlen. Jest to stan bardzo niebezpieczny, który działa na organizm niezwykle szkodliwie mogąc doprowadzić do poważnych w skutkach konsekwencji.

Wyróżnić możemy trzy rodzaje niedoboru żelaza w organizmie. Utajony, w którym następuje obniżenie poziomu ferrytyny i żelaza w szpiku kostnym, jawny, w którym ten poziom obniżenia jest znaczny, a także jawny z niedokrwistością, gdzie obniżenie jest bardzo duże, a do tego dochodzą problemy z pomiarem Hb i MCV.

Skąd się bierze niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza?

Jedną z najczęściej pojawiających się przyczyn jest niewłaściwa dieta. Wiele osób stosuje różnego rodzaju głodówki, aby móc zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Coraz częściej też popularna jest dieta wegańska i wegetariańska, która ma duży wpływ na ilość żelaza dostarczanego i na jego przyswajalność. Innym problemem są różnego rodzaju krwawienia, w tym z przewodu pokarmowego mogącego oznaczać występowanie wrzodów lub rak jelita grubego. Krwawienie może też mieć miejsce z układu moczowego w przypadku utraty krwi przez nerki i z rodnego, jeśli chodzi o obfite miesiączki, endometriozę, czy też mięśniaki macicy. Niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza pojawia się także w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz przy chorobie Leśniowskiego- Crohna.

Jak zauważyć u siebie, że dzieje się coś złego?

Każdy, kto zmaga się z niedokrwistością w bardzo szybkim czasie zauważy znaczącą różnicę w codziennym funkcjonowaniu. Są to przede wszystkim chroniczne zmęczenie i osłabienie ciała. Osoba taka nawet po przespaniu całej nocy budzi się wykończona, bez sił na cokolwiek. Dużym problemem stają się bóle głowy, zawroty, zaburzenia koncentracji. Pojawia się problem z prawidłowym, długim snem. U osoby chorej zauważyć można bladość skóry. W bardziej zaawansowanych już stadium objawami świadczącymi o dużej niedokrwistości są także pękanie kącików ust, zanik brodawek języka, wypadanie włosów, łamanie się paznokci. Często też występuje zmniejszony popęd seksualny, występowanie złości, a także agresywnych zachowań.

Jak ułożyć dietę, aby unormować poziom żelaza we krwi?

Chorzy na niedokrwistość muszą postawić na połączenie zdrowej, zbilansowanej diety i odpowiednich do tego suplementów. Najlepszymi z produktów do spożycia są: podroby, wołowina, wątróbka, wieprzowina, a także jajka, ryby i owoce morza. Mniej, ale równie ważne jest wprowadzenie do diety orzechów, szpinaku, buraków, natki pietruszki, pestek dyni czy też białej fasoli. Produkty te warto połączyć z witaminą C. Dobrze jest zrezygnować z picia kawy i herbaty, które żelazo z organizmu wypłukują. A będąc w temacie diety warto wiedzieć, iż wchłanianie żelaza w połączeniu z odpowiednimi składnikami może być zdecydowanie większe. I tak wraz z produktami bogatymi w ten pierwiastek warto jeść kwas askorbinowy, kwas mlekowy i cytrynowy, lizynę, cysteinę, histydynę, a także laktozę i fruktozę. Omijać z kolei powinniśmy jony wapnia, fosforany, polifenole, taniny, fityniany, a także niektóre leki w tym bardzo popularną aspirynę.

Odpowiednia dieta to podstawa naszego zdrowia każdego dnia. Jeśli o nią dbamy mamy siłę i chęci do życia, a nasze ciało działa tak, jak tego chcemy. Zwracajmy więc uwagę na to, co jemy i jak jemy oraz w jaki sposób łączymy poszczególne składniki pożywienia. Jeśli czujemy się źle, zbadajmy krew i w razie konieczności rozpocznijmy odpowiednie leczenie. Niedokrwistość jest bardzo niebezpieczna, a więc lepiej poradzić sobie z problemem, niż później walczyć ze skutkami, które może ona spowodować. Prawda?

Więcej o niedokrwistości i prawidłowej diagnostyce krwi dowiesz się z darmowego webinaru

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zastosowanie awokado

KlaudiaCzerwiec 18, 2019

Odchudzanie a dieta wegańska – co trzeba wiedzieć?

Spalacze.plCzerwiec 17, 2019

Czy warto jeść truskawki?

KlaudiaCzerwiec 11, 2019

Co trzeba jeść podczas długiego i krótkiego treningu?

KlaudiaCzerwiec 10, 2019

Co jeść, by  przybrać  na wadze?

KlaudiaCzerwiec 8, 2019

Len – właściwości, zastosowanie i wartości

MonikaMaj 26, 2019

Bób – działanie i właściwości

MonikaMaj 25, 2019

Skrobia – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

MonikaMaj 24, 2019

Białka jaj – aminokwasy dla sportowców

MonikaMaj 24, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone