
Coraz więcej osób interesuje się dietetycznymi nowinkami. Ostatnio wiele się mówi o alergenach i ich negatywnym wpływie na zdrowie. Wiele osób mówi, że jednym z największych alergenów, jest gluten, który jest niebezpieczny dla zdrowia i należy go jak najszybciej wykluczyć z diety. Nie zawsze jest to jednak konieczne, ponieważ nie każdy organizm negatywnie reaguje na działanie alergenów, a większość z nich jest ważna dla organizmu. Warto więc przekonać się czym są alergeny i kiedy najlepiej wykluczać je z codziennej diety, a kiedy nie jest to konieczne.
Alergia wywołana przez alergeny
Alergia to reakcja, która polega na występowaniu reakcji immunologicznej. Jest ona związana z powstawaniem przeciwciał, które po pojawieniu się alergenów w organizmie, prowadzą do powstawania wielu różnych reakcji. Pojawić się może pokrzywka, obrzęki, a także alergiczne zapalenia jamy ustnej. Alergia może prowadzić do biegunki, przewlekłego zapalenia żołądka, a także bólu brzucha. Te objawy pojawiają się jednak jedynie u tych osób, które są uczulone na określony składnik, który znajduje się w pożywieniu. Skutki uboczne nie powinny się jednak pojawić u osób, które nie są uczulone na dany produkt.
Produkty alergiczne i powodujące nietolerancję
W Polsce jest lista składników, które uznawane są za alergeny, a także takich, które mogą prowadzić do pojawienia się reakcji nietolerancji. Do tych produktów zaliczane są:
- Skrobia,
- Jajka,
- Ryby,
- Orzechy ziemne,
- Soja,
- Mleko,
- Migdały,
- Pistacje,
- Orzechy włoskie,
- Seler,
- Gorczyca,
- Nasiona sezamu,
- Dwutlenek siarki,
- Miecznik
Jakie są rodzaje reakcji alergicznych?
U osób dorosłych pojawić się mogą trzy rodzaje reakcji alergicznych. Pojawić się one mogą po zjedzeniu alergenu, na który osoba dorosła jest uczulona. Pierwsza reakcja jest natychmiastowa, co oznacza, że objawy alergii pojawiają się od razu po zjedzeniu alergenu. Mogą to być delikatne objawy, ale pojawić się również może wstrząs anafilaktyczny. Możliwa jest również reakcja, która rozwija się w tkankach i narządach w organizmie. Przez ta reakcje pojawić się może problem ze zniszczeniem komórek, a także do aktywacji mechanizmów układu immunologicznego. Ostatni typ alergii może ujawnić się nawet kilka godzin lub kilka dni po zjedzeniu alergenu.
Eliminacja alergenu
Jeżeli alergia na dany składnik zostanie rozpoznana, to konieczne jest jego wyeliminowanie z diety. Jest to konieczne, by uniknąć nieprzyjemnych objawów, które mają również niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Może nam się wydawać, że takie objawy jak pokrzywka, czy obrzęk nie jest poważny, a jednak spożywanie alergenu mimo uczulenia może doprowadzić do bardzo groźnych powikłań, a nawet do wstrząsu anafilaktycznego.
Facebook
RSS