Dietetyka i zdrowe odżywianie

Alergia – jak sobie z nią radzić

Alergia – jak sobie z nią radzić

Alergia we współczesnym świecie uznawana jest za jedno z najczęściej występujących schorzeń. Jest to nabyta, nadmierna i niewłaściwa reakcja układu immunologicznego wywołana przez różne czynniki. Przyjmuje różne postacie: alergia wziewna, pokarmowa, kontaktowa. Prowadzi ona do wystąpienia zróżnicowanych objawów, takich jak łzawienie, katar, pokrzywka, biegunka. Najostrzejszym symptomem alergii niebezpiecznym dla życia jest wstrząs anafilaktyczny. Podatność na alergię ma często podłoże genetyczne.

Rodzaje alergii

Najbardziej powszechne są alergie wziewne. Charakteryzują się tym, że alergen przedostaje się do organizmu drogami oddechowymi. Do najważniejszych alergenów zaliczamy: kurz domowy, pyłki roślin, sierść i naskórek różnych zwierząt domowych, pleśnie, grzyby, detergenty.

Alergeny pokarmowe

To zazwyczaj produkty takie jak: mleko krowie, cielęcina, wołowina, białko jaja kurzego, ryby, skorupiaki, orzechy, migdały, owoce cytrusowe, pomidory, czekolada.

Alergeny pochodzące od owadów

Często też alergie wywołuje jad owadów; os, pszczół, szerszeni.

Skażenia jako alergeny

Alergenami mogą być także metale: nikiel, chrom, cynk, kobalt, gumy, lateks i inne związki występujące w różnych produktach i pokarmach. Takimi produktami mogą też być leki i kosmetyki.

Diagnostyka alergii

Aby potwierdzić lub wykluczyć alergię, stosuje isę roznego rodzaju badania, ale najpopularniejsze i najskuteczniejsze są:

  • testy skórne,
  • badania serologiczne,
  • testy (próby ekspozycyjne),

Domowe metody izolowania się od alergenów to między innymi:

  • utrzymanie domu w czystości,
  • pranie w temperaturze nie niższej niż 4o stopni,
  • stosowanie klimatyzacji,
  • wietrzenie kołder i prześcieradeł,
  • unikanie dymu papierosowego,
  • wykorzystywanie w warunkach domowych dywanów, które można wyprać,
  • wystawianie pościeli na mróz,
  • kontrola nad stresem i odpowiednia ilość odpoczynku,

Dieta i domowe sposoby na walkę z alergią

  • wyeliminowanie z diety jaj i mleka,
  • prowadzenie pełnoziarnistych pokarmów obfitujących w błonnik, surówek, drożdży,
  • zastosowanie melisy, mięty, rzepiku w formie herbatek ziołowych,
  • regularne spożywanie oleju lnianego,
  • odtruwanie organizmu dietą detoksykacyjną,

Obecnie całkowite wyleczenie alergii nie jest możliwe. Jeśli wystąpi już skłonność do reakcji uczuleniowej to niestety towarzyszy ona człowiekowi już do końca życia. Można tylko złagodzić reakcję organizmu do aktywności alergicznej. Ważna jest także suplementacja wysokimi dawkami cynku, witaminy C i wapnia. Pamiętajmy nieleczone objawy alergii mogą być przyczyną poważniejszych, przewlekłych chorób.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcjawrzesień 23, 2021

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.plwrzesień 9, 2021

Grzyby nootropowe do kawy

Redakcjawrzesień 1, 2021

Przepisy na posiłki z odżywki białkowej

Monikaczerwiec 17, 2021

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

Sylwiaczerwiec 16, 2021

Dietetyczne sosy – sosy zero kalorii

Redakcjaczerwiec 15, 2021

Ile kalorii spalasz w ciągu dnia?

Klaudiaczerwiec 14, 2021

Drugie śniadanie – najlepsze przepisy

Redakcjaczerwiec 2, 2021

Nieszczelne jelito co to? Objawy i leczenie.

spalaczemaj 7, 2021

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone