To naturalny produkt naszego organizmu. Jest budulcem odpowiedzialnym za wytwarzanie tlenku azotu. Jednak wraz z wiekiem produkujemy go coraz mniej. Bez odpowiedniej ilości azotu nasze serce gorzej pracuje, zmniejsza się wydolność naczyń krwionośnych.
Arginina jest to…
Arginina jest to taka cegiełka budująca nasze ciało. To aminokwas budujący białka naszego organizmu. L-arginina to aminokwas zaliczany do aminokwasów endogennych (powstaje w organizmie) lub egzogennych (dostarczanych z pożywieniem). Jest również nazywany aminokwasem względnie egzogennym, a w przypadku niedoborów w organizmie, musi być dostarczana z zewnątrz.
Właściwości argininy
- Arginina oddziałuje na przemiany białek w komórkach mięśniowych
- Dzięki argininie uwalniają się hormony, które działają na specjalne białka komórkowe i wspierają w produkcji nowych białek komórkowych
- Powoduje wzrost odporności
- Dzięki argininie wydolność siłowa i tlenowa organizmu znacznie wzrastają
- Stabilizuje ciśnienie krwi, zapobiega nagłym i nieprzewidzianym skurczom mięśni, które mogą wystąpić w czasie dużego wysiłku fizycznego
- Nasila proces spalania tłuszczów
WAŻNE DLA ĆWICZĄCYCH…!!
To bardzo ważny suplement dla ćwiczących i chcących wzmocnić mięśnie i sprawić, by w naturalny sposób zwiększyć masę mięśniową.
Arginina – ciekawostka
Dym tytoniowy to bogate źródło tej „pompującej molekuły”?
Wydawałoby się to cudownie proste – wypalić fajeczkę przed treningiem i maksymalna pompa gotowa!. Niestety tak się nie dzieje, a wdychanie NO z tego źródła jest bardzo podstępne. Gdy do naszego organizmu trafia dużo NO z dymu tytoniowego, powoduje on zakłócenia wytwarzania tego związku w naszym ciele.Organizm czuje się jakby „wyręczony” z zadania produkcji tej ważnej substancji. Niestety to w dalszej perspektywie prowadzi do zgubnych procesów grubienia ścian naczyń krwionośnych. Dlaczego tak dzieje się? Otóż, gdy produkcja NO przez śródbłonek naczyń jest niezaburzona, następuje zatrzymanie podziałów komórek wchodzących w skład mięśniówki śródbłonka. Wyobraźcie sobie, do czego doprowadziłyby nieograniczone podziały tych komórek. Grubość ścian naczyń krwionośnych zaczęłaby rosnąć, jednocześnie następowałoby zmniejszanie światła naczyń krwionośnych, przez które przecisnęłaby się coraz mniejsza ilość krwi – stąd już prosta droga, która wiedzie do nadciśnienia i choroby niedokrwiennej.
Źródło argininy w pożywieniu
Produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty, wołowina, wieprzowina, mięso drobiowe, łosoś, tuńczyk, halibut, orzechy, soja, słonecznik.
Zalecane jest stosowanie argininy przed treningiem, po treningu, a także przed snem jako regenerację dodającą wzmocnienia na czasie odpoczynku.
Zaletą tego suplementu jest to iż już po paru dniach zauważymy duże efekty wynikające z jego stosowania. Jeszcze kilka lat temu specjaliści dietetycy i lekarze podchodzili z dużą rezerwą do zagadnienia argininy, ale ostatnie miesiące przyniosły znaczny wzrost zaufania nawet lekarzy do tej substancji. Jednak jak zawsze przestrzegamy. Ostrożność i rozwaga to podstawy podstaw. W każdym przypadku stosowania suplementacji. Arginina to naprawdę jeden z najlepszych suplementów dla dotlenienia komórek organizmu i pobudzenia mięśni. Jednak dialog z lekarzem w czasie stosowania tego specyfiku jest obowiązkowy i w tym przypadku.
Facebook
RSS