Białko to jeden z najważniejszych składników odżywczych w naszej codziennej diecie. Szczególnie ważną rolę pełnią w diecie sportowców. Są one jednym ze źródeł energii. A przede wszystkim stanowią one podstawowy budulec tkanki mięśniowej, dzięki czemu wspomagają szybki wzrost mięśni oraz biorą udział w ich regeneracji po treningu. Dziś dowiemy się kilku ważnych rzeczy o białkach i powiemy, dlaczego koniecznie powinny znaleźć się w naszych posiłkach.
Białko – czym jest?
Białka to wielocząsteczkowa grupa, która składa się z połączeń aminokwasów. Łączą się one ze sobą wiązaniami peptydowymi. Białka występują we wszystkich organizmach żywych i wirusach. Dzieli się je na dwa rodzaje ze względu na skład. Wyróżnia się białka pełnowartościowe, czyli takie, które zawierają w sobie pełen zestaw aminokwasów egzogennych. Do takich białek należy:
- Białko z jajka,
- Białko z mięsa,
- Białko z mleka,
Są również białka niepełnowartościowe, do tej grupy zalicza się wszystkie białka, które nie mają nawet jednego aminokwasu egzogennego. Do tej grupy zaliczają się:
- Żelatyna,
Jakie znaczenie ma białko dla organizmu
Białka to jeden z ważniejszych budulców naszego organizmu. Bierze ono udział w licznych procesach enzymatycznych. Ma wpływ na pracę hormonów i enzymów. Jest budulcem niemal każdej tkanki i komórki w organizmie. Białko odpowiada za budowę i wzrost. To dzięki nim do wzrostu zostają pobudzone włosy, paznokcie, skóra i naskórek szybciej się regeneruje, a rany goją. Białko odpowiada za transport oraz magazynowanie krwi. I jest odpowiedzialne za prawidłowy przebieg procesów biochemicznych. Przy niedoborze białka pojawić się mogą takie objawy, jak:
- Wolniejszy rozwój u dzieci,
- Zahamowanie procesu wzrostu,
- Organizm zacznie przyswajać więcej toksyn i zmniejszy się jego tolerancja na te substancje,
- Niedokrwistość,
- Problemy z układem trawiennym,
- Obrzęki,
- Wolniejszy proces regeneracji,
- Zmniejszenie się masy mięśniowej, a nawet jej całkowity zanik,
- Problemy z cerą,
- Słabe paznokcie, które zaczynają się łamać i rozdwajać,
- Słabe i wypadające włosy.
Białka w diecie sportowca- jaka jest ich rola?
Kiedy zaczynamy ćwiczyć, nasz organizm zwiększa swoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Przez to konieczne jest wprowadzenie wielu zmian w codziennej diecie. W diecie dla sportowców i osób aktywnych fizycznie szczególnie ważne są białka. Musimy dostarczać je do organizmu, ponieważ są one składnikiem budulcowym dla układu mięśniowego. Tak więc jeśli naszym celem treningowym, jest rozbudowa masy mięśniowej, to niski poziom białek w diecie może sprawić, że nasze treningi i wysiłki pójdą na marne, ponieważ mięśnie nie będą miały głównego składnika, który pozwala na ich wzrost. Szacuje się, że w codziennej diecie dla sportowców powinna się znaleźć dawka białka w postaci 2g protein na jeden kilogram masy ciała. A jeśli chcemy wesprzeć proces przyswajania białek i ich trawienia konieczne jest połączenie ich z węglowodanami. Warto wiedzieć, że białka powinny być spożyte po każdym treningu, czy wysiłku fizycznym. To właśnie wtedy organizm, a przed wszystkim układ mięśniowy potrzebuje składników takich, jak aminokwasy egzogenne. A co oznacza egzogenne? Oznacza to, że nasz organizm nie jest ich w stanie samodzielnie wytworzyć. A są one szczególnie ważne, ponieważ wspomagają one nie tylko wzrost mięśni, ale również przyśpieszają procesy regeneracji bez, których mięśnie nie byłby w stanie powiększyć swojej objętości.
Facebook
RSS