Dietetyka i zdrowe odżywianie

Białko- wszystko o jego stosowaniu po treningu

Białko- wszystko o jego stosowaniu po treningu

Każda osoba trenująca doskonale wie, jak ważną rolę odgrywa w diecie, jak również i w suplementacji białko. Szukamy najlepszego, zastanawiamy się ile, jak, kiedy… W dzisiejszym artykule chcielibyśmy zająć się tematem białka, a dokładniej jego zażywania po treningu. Wielu sportowców ma z tym bardzo duży problem i ile osób, tyle też opinii dlatego też trzeba wszelkie informacje zebrać w jedną całość i w końcu znaleźć prawidłową odpowiedź na pytanie: ile białka po treningu?

***

    Białko to niezbędny makroskładnik, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składa się on z aminokwasów, które połączone są wiązaniami peptydowymi. Jakie jest jego zadanie? Przede wszystkim białko ma wpływ między innymi na budowanie immunoglobulin wpływających na odporność, enzymów związanych z procesami życiowymi, przekaźników, które przekazują różnego rodzaju sygnały i elementów strukturalnych, do których zalicza się między innymi tkankę mięśniową. Stąd też tak ważna jest rola białka podczas uprawiania kulturystyki oraz wykonywania innych dyscyplin sportowych.

    Zażywanie białka po treningu to element nadrzędny

    Podczas treningu siłowego w tkance mięśniowej tworzą się różnego rodzaju mikrourazy. Jest to jak najbardziej normalne, jednak niezwykle ważnym elementem jest zadbanie o to, aby te urazy szybko zniwelować i zadbać o ich superkompensację. Nie osiągniemy tego wszystkiego inaczej, jak poprzez dostarczenie do organizmu aminokwasów białkowych. Trzeba jednak pamiętać przy tym o jednej jakże ważnej zasadzie- o dostarczeniu aminokwasu jakim jest leucyna, bowiem to właśnie ona pobudza proces syntezy białek- MPS.

    20-25 g białka- czy to jest odpowiednia ilość?

    Do tej pory uważano, że tak, aby móc osiągnąć maksymalny syntezę białek. Niekoniecznie jednak jest to ilość odpowiednia. Wiele zależy zarówno od tego, czy dana osoba wykonywała typowo trening siłowy całego ciała, czy może pracowała nad jedną partią mięśni, a także od tego z jakim rodzajem białka mamy do czynienia. Dla osób, które trenują regularnie i pracują treningowo na całe ciało
    20-25 g może okazać się niewystarczające, by zapewnić organizmowi prawidłową syntezę białek. Dotyczy to jednak treningów ciężkich, intensywnych i takich, w których pobudzamy do pracy większą ilość mięśni.

    Białko to też nie wszystko

    A na sam koniec warto pamiętać o tym, że same białko to jeszcze nie wszystko. Nie mając wiedzy wiele osób myśli, że spożywając białko nawet przy minimalnym treningu będą rosnąć i osiągać pokaźnych wymiarów mięśnie. Nic bardziej mylnego. Na odpowiednią sylwetkę wpływ ma wiele czynników, w tym zdrowa dieta i odpowiednia podaż białka w ciągu doby, jakość snu, higiena osobista, regularność treningów, wrażliwość receptorów androgenowych, a także oczywiście stosowna suplementacja.

    Jeśli posiadamy dobrej jakości białko, którego aminogram zbliżony jest do wzoru, a więc który posiada białko jaja i serwatki to 20-25 g przy zwykłym treningu jest jak najbardziej dostateczną porcją. Jeśli zaś ćwiczymy mocniej, stawiamy na intensywny trening całego ciała, wówczas ilość białka w takiej ilości jest niewystarczająca i należy delikatnie zwiększyć jego ilość, aby móc zagwarantować tym samym odpowiednią syntezę białek w organizmie. To stanowi bowiem klucz do zyskania zamierzonych rezultatów.

    Kliknij aby dodać komentarz

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak budować masę mięśniową?

    Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

    Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

    Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

    Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

    Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

    Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

    Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

    Dieta bogata w białko – zalety i wady

    Spalacze.pl3 października, 2023

    Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

    Julia Cichaczewska22 września, 2023

    Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

    spalacze11 kwietnia, 2023

    Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

    spalacze29 marca, 2023

    Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

    Redakcja23 września, 2021

    Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

    Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone