Dietetyka i zdrowe odżywianie

Białko- wszystko o jego stosowaniu po treningu

Białko- wszystko o jego stosowaniu po treningu

Każda osoba trenująca doskonale wie, jak ważną rolę odgrywa w diecie, jak również i w suplementacji białko. Szukamy najlepszego, zastanawiamy się ile, jak, kiedy… W dzisiejszym artykule chcielibyśmy zająć się tematem białka, a dokładniej jego zażywania po treningu. Wielu sportowców ma z tym bardzo duży problem i ile osób, tyle też opinii dlatego też trzeba wszelkie informacje zebrać w jedną całość i w końcu znaleźć prawidłową odpowiedź na pytanie: ile białka po treningu?

***

Białko to niezbędny makroskładnik, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składa się on z aminokwasów, które połączone są wiązaniami peptydowymi. Jakie jest jego zadanie? Przede wszystkim białko ma wpływ między innymi na budowanie immunoglobulin wpływających na odporność, enzymów związanych z procesami życiowymi, przekaźników, które przekazują różnego rodzaju sygnały i elementów strukturalnych, do których zalicza się między innymi tkankę mięśniową. Stąd też tak ważna jest rola białka podczas uprawiania kulturystyki oraz wykonywania innych dyscyplin sportowych.

Zażywanie białka po treningu to element nadrzędny

Podczas treningu siłowego w tkance mięśniowej tworzą się różnego rodzaju mikrourazy. Jest to jak najbardziej normalne, jednak niezwykle ważnym elementem jest zadbanie o to, aby te urazy szybko zniwelować i zadbać o ich superkompensację. Nie osiągniemy tego wszystkiego inaczej, jak poprzez dostarczenie do organizmu aminokwasów białkowych. Trzeba jednak pamiętać przy tym o jednej jakże ważnej zasadzie- o dostarczeniu aminokwasu jakim jest leucyna, bowiem to właśnie ona pobudza proces syntezy białek- MPS.

20-25 g białka- czy to jest odpowiednia ilość?

Do tej pory uważano, że tak, aby móc osiągnąć maksymalny syntezę białek. Niekoniecznie jednak jest to ilość odpowiednia. Wiele zależy zarówno od tego, czy dana osoba wykonywała typowo trening siłowy całego ciała, czy może pracowała nad jedną partią mięśni, a także od tego z jakim rodzajem białka mamy do czynienia. Dla osób, które trenują regularnie i pracują treningowo na całe ciało
20-25 g może okazać się niewystarczające, by zapewnić organizmowi prawidłową syntezę białek. Dotyczy to jednak treningów ciężkich, intensywnych i takich, w których pobudzamy do pracy większą ilość mięśni.

Białko to też nie wszystko

A na sam koniec warto pamiętać o tym, że same białko to jeszcze nie wszystko. Nie mając wiedzy wiele osób myśli, że spożywając białko nawet przy minimalnym treningu będą rosnąć i osiągać pokaźnych wymiarów mięśnie. Nic bardziej mylnego. Na odpowiednią sylwetkę wpływ ma wiele czynników, w tym zdrowa dieta i odpowiednia podaż białka w ciągu doby, jakość snu, higiena osobista, regularność treningów, wrażliwość receptorów androgenowych, a także oczywiście stosowna suplementacja.

Jeśli posiadamy dobrej jakości białko, którego aminogram zbliżony jest do wzoru, a więc który posiada białko jaja i serwatki to 20-25 g przy zwykłym treningu jest jak najbardziej dostateczną porcją. Jeśli zaś ćwiczymy mocniej, stawiamy na intensywny trening całego ciała, wówczas ilość białka w takiej ilości jest niewystarczająca i należy delikatnie zwiększyć jego ilość, aby móc zagwarantować tym samym odpowiednią syntezę białek w organizmie. To stanowi bowiem klucz do zyskania zamierzonych rezultatów.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Redukcja – czym jest i kiedy jest potrzebna

MonikaStyczeń 16, 2019

Zdrowa dieta na lepszą pamięć

KlaudiaStyczeń 15, 2019

Płatki owsiane – czemu warto je jeść?

MonikaStyczeń 14, 2019

Najlepsze pomysły na śniadanie dla sportowca

MonikaStyczeń 13, 2019

Rodzaje żywności funkcjonalnej

KlaudiaStyczeń 12, 2019

Najlepsze diety oczyszczające

MonikaStyczeń 12, 2019

Kwasy, które musisz znać

KlaudiaStyczeń 11, 2019

Kwasy omega –3 na lepszą pamięć

KlaudiaStyczeń 11, 2019

Migdały – czemu warto jeść?

MonikaStyczeń 11, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone