Dietetyka i zdrowe odżywianie

Błonnik: rodzaje, występowanie i rola w organizmie

Błonnik: rodzaje, występowanie i rola w organizmie

W zdrowej diecie nie może zabraknąć odpowiedniej dawki błonnika pokarmowego, który ogranicza ryzyko wielu schorzeń i wspomaga trawienie, a w rezultacie ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki. O błonniku mówi się dość często, ale rzadko omawia się ten temat dokładnie. Wiele osób nie wie, jakie są rodzaje błonnika, w jakich produktach można go znaleźć oraz jak dokładnie wygląda jego działanie.

Błonnik pektynowy

Błonnik można podzielić na pektynowy i celulozowy. Błonnik pektynowy jest rozpuszczalny w wodzie. Przechodzi przez układ pokarmowy i tworzy substancje o konsystencji galaretowatego żelu. W takiej postaci odkłada się na ścianach przewodu pokarmowego, a dzięki temu trawiony pokarm nie wywołuje podrażnień. Dzięki błonnikowi dochodzi także do przesunięcia niewchłoniętego pożywienia ku dołowi. Równie ważny jest korzystny wpływ błonnika pektynowego na łaknienie. Błonnik spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, tak więc uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Jednocześnie dochodzi do obniżenia poziomu insuliny, która trafia do krwioobiegu. Błonnik pektynowy występuje przede wszystkim w owocach, takich jak jabłka, grejpfruty i owoce cytrusowe. Bogatym źródłem tego błonnika są także płatki owsiane, rośliny strączkowe i pełnoziarniste pieczywo. Najcenniejsza dla człowieka jest pektyna jabłkowa, grejpfrutowa oraz owsiana.

Błonnik celulozowy

Błonnik celulozowy jest nierozpuszczalny w wodzie. Jego zaletą jest fakt, że posiada zdolność wchłaniania wody i pęcznienia. Dzięki temu pokarmy zawierające błonnik celulozowy mogą kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość. Dieta bogata w ten błonnik zapobiega zaparciom i wzmacnia perystaltykę jelit poprzez delikatne podrażnianie ścian żołądka i usprawnienie przesuwania treści pokarmowej, co jest możliwe ze względu na jego twardą strukturę. Błonnik celulozowy można znaleźć przede wszystkim w ryżu, otrębach pszennych, kukurydzy, orzechach, truskawkach i malinach.

Zapotrzebowanie na błonnik

Dziennie zapotrzebowanie na błonnik wynosi od 25 do 40 gram, tymczasem dieta przeciętnego człowieka dostarcza dziennie 15 gram błonnika. To zbyt mało, nie tylko w przypadku osób dążących do obniżenia masy ciała. Oto przykłady produktów, które zawierają dużo błonnika (ilość błonnika podana jest w 100 gramach danego produktu):

czerwona fasola – 25 gram

soja – 15,7 gram

otręby pszenne – 42,4 gram

suszone brzoskwinie – 14,3 gram

ryż brązowy – 8,7 gram

chleb pumpernikiel – 9,4 gram

sezam – 9,1 gram

suszone śliwki – 9,4 gram

suszone morele – 10, 3 gram

groch – 15 gram

W diecie nie może zabraknąć żadnego rodzaju błonnika, dlatego najlepiej spożywać je jednocześnie. Idealne proporcje wynoszą 60% błonnika pektynowego i 40% celulozowego. Suplementy z błonnikiem zawierają zarówno błonnik pektynowy, jak i celulozowy. Takie produkty uzupełniają dietę w błonnik, ale nie powinny być jego jedynym źródłem. Najlepiej kupować preparaty, które zawierają błonnik naturalny. Osoby dążące do zachowania szczupłej sylwetki lub redukcji wagi powinni sięgnąć po błonnik przed posiłkiem i popić go dużą ilością wody. Bardzo trudno jest przedawkować błonnik. Możliwa jest natomiast sytuacja, w której ilość błonnika jest zbyt duża w porównaniu do ilości przyjętych płynów. Wówczas mogą pojawić się zaparcia. Błonnika nie należy przyjmować razem z lekami, ponieważ może zaburzyć ich wchłanianie.

Błonnik jest szczególnie ważny nie tylko dla osób odchudzających się, lecz także dla ludzi, którzy mają problem z glikemią albo podwyższonym poziomem cholesterolu. Tezę o pozytywnym wpływie błonnika na stężenie insuliny potwierdziły liczne badania naukowe. Pokarmy bogate w błonnik poprawiają tolerancję węglowodanów, co ma ogromne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę. Dieta zawierająca dużo błonnika zwiększa wrażliwość na insulinę i zmniejsza masę ciała. O związku pomiędzy błonnikiem a poziomem cholesterolu mówi się rzadko. Błonnik rozpuszczalny wspomaga wiązanie i wydalanie z kałem cholesterolu oraz kwasów żółciowych. Dzięki temu obniża się ryzyko  przesycenia żółci cholesterolem, czego skutkiem jest tworzenie się złogów żółciowych. Błonnik ma korzystny wpływ na wchłanianie oraz metabolizm trójglicerydów. Dieta bogata w błonnik chroni przed nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, hiperlipidemią, i chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Skutki niedoboru błonnika

Skutkiem niedoboru błonnika są nie tylko zaparcia. Jednak na początku warto zwrócić uwagę na konsekwencje częstych zaparć, które nie ograniczają się do problemów z utrzymaniem szczupłej sylwetki. W połączenie z podwyższonym ciśnieniem śródbrzusznym zwiększają one prawdopodobieństwo wystąpienia uchyłkowatości jelit, guzków krwawniczych odbytu oraz przepukliny rozworu przełykowego przepony. Mała ilość błonnika w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób jelita grubego i odbytnicy, łącznie z chorobami nowotworowymi, a także zaostrza objawy zespołu jelita drażliwego.

Podsumowując, błonnik pokarmowy jest bardzo ważny dla zdrowia, dobrego samopoczucia i szczupłej sylwetki. W codziennej diecie nie może zabraknąć zarówno błonnika peptydowego, jak i celulozowego. Głównym źródłem błonnika powinno być odpowiednie pożywienie, ale dietę można uzupełnić dobrymi suplementami.

Wyświetl komentarz (1)

1 Komentarz

  1. rykatka

    Wrzesień 30, 2019 na 7:17 pm

    dla moich problemów błonnik okazał się być zbawienny. przyniósł ulgę w problemach z zaparciami. mam dietę bogatą w produkty z dużą ilością błonnika i to jest moje wybawienie. do tego jeszcze stosuję kapsułki debutir, one bardzo mi pomagają. powodują, że jelita działają jak w zegarku i współpracują ze mną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Sposoby na przyśpieszenie metabolizmu

MonikaPaździernik 3, 2019

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

SylwiaPaździernik 2, 2019

Dlaczego nie wolno jeść zupek chińskich?

MonikaPaździernik 1, 2019

Mieszanki białek

MonikaWrzesień 12, 2019

Masło orzechowe – jakie jest najlepsze?

MonikaWrzesień 11, 2019

Uzależnienie od słodyczy

SylwiaWrzesień 2, 2019

Przyprawy i produkty zmniejszające apetyt

SylwiaSierpień 30, 2019

Zdrowe produkty, ale z umiarem

SylwiaSierpień 28, 2019

Jakie wartości odżywcze ma zielony jęczmień?

KlaudiaSierpień 19, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone