Zdrowie

Cebula – na przeziębienie i inne dolegliwości

Cebula – na przeziębienie i inne dolegliwości

Cebulę znamy od wieków, a jest ona najczęściej wykorzystywana w kuchni. Nasze babcie znają ją i doceniają ze względu na to, że posiada ona wyjątkowe właściwości lecznicze. Cebula mimo tego, że wygląda niepozornie, to bogata jest w cenne składniki odżywcze, takie jak witamina C, a dzięki temu przyczynia się do zwalczania przeziębienia i poprawy odporności. Dodatkowo zdaniem wielu osób, jest ona doskonała, jako preparat na kaca, blizny i trądzik, czy to jednak prawda? Dowiemy się dzisiaj jakie właściwości posiada cebula i kiedy możemy jej używać.

Cebula  ma właściwości przeciwnowotworowe

Osoby, które spożywają cebulę regularnie mogą docenić jej działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się, że spożywanie cebuli w większych ilościach, na przykład siedem sztuk na tydzień, może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego, a ryzyko to zmniejsza się o ponad pięćdziesiąt procent. Dodatkowo cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju:

  • Raka jamy ustniej,
  • Raka gardła,
  • Raka przełyku,
  • Raka nerek,
  • Raka jajników.

To działanie cebuli wykryły badania naukowe, które wykonane zostały na Uniwersytecie Hawajskim, a także Kalifornijskim. Badania te wykazały, że warzywo to może zapobiec występowaniu powyżej wymienionych nowotworów, ale również, dzięki temu, że cebula jest źródłem kwercetyny, która ma silne działanie przeciwutleniające, jej spożywanie może zapobiec rozwojowi raka trzustki.

Cebula poprawia trawienie

Cebula powinna się stać stałym składnikiem w naszej kuchni. Bez względu na to, jak ją przygotujemy, czy jest ona duszona, czy też gotowana w wodzie, wspomaga ona trawienie, a dzięki temu zapobiega występowaniu nieprzyjemnych objawów zaburzeń metabolicznych. Warzywo to doskonale nadaje się dla osób, które mają problemy z zaparciami. Jej składniki zapobiegają ich występowaniu. Nie zaleca się jednak spożywania cebuli na surowo, szczególnie u osób, które mają problemy z wątrobą, a także woreczkiem żółciowym. W ich przypadku cebula powinna być ugotowana lub duszona, by miała dobry wpływ na układ trawienny, na surowo może przyczynić się do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych.

Cebula na wzmocnienie

W obecnych czasach coraz częściej dostajemy receptę na antybiotyki. Niestety, jak wiadomo mają one za zadanie niszczyć nie tylko szkodliwe wirusy i bakterie, ale również te dobre, które są potrzebne dla utrzymania równowagi bakteryjnej w organizmie. Podczas antybiotykoterapii może dojść do uszkodzenia flory bakteryjnej, co sprawi, że narażeni będziemy na zakażenia i problemy w obrębie układu trawiennego. Po kuracji warto więc sięgnąć po cebulę, ponieważ ma ona działanie przeciwgrzybicze. Cebulę po przeziębieniu i grypie można spożywać na wiele sposobów, ale dobrym sposobem, jest jej pokrojenie, ugotowanie w wodzie, a następnie doprawienie według uznania. Jeżeli dodamy do niej ulubione dodatki, to smakować będzie znakomicie, a dodatkowo wzmocni organizm po przebytej chorobie i antybiotykoterapii.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowie

More in Zdrowie

Otyłość u dzieci – dlaczego nas dotyka?

MonikaKwiecień 21, 2019

Niski poziom testosteronu – co trzeba zrobić?

MonikaKwiecień 20, 2019

Nie mogę zasnąć – czyli problemy z bezsennością

MonikaKwiecień 20, 2019

Naturalne sposoby na gorączkę

MonikaKwiecień 18, 2019

Kwasy tłuszczowe – jakie mają działanie na organizm człowieka

MonikaKwiecień 16, 2019

Jak zachować się przy złamaniu i zwichnięciu?

MonikaKwiecień 16, 2019

Zioła, które wspierają pracę mózgu

KlaudiaKwiecień 13, 2019

Hormony tarczycy i ich charakterystyka

MonikaKwiecień 12, 2019

Srebro koloidalne pod lupą 

KlaudiaKwiecień 12, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone