Dietetyka i zdrowe odżywianie

Co powoduje efekt jojo i jak go uniknąć?

Co powoduje efekt jojo i jak go uniknąć?

Nie wszystkie osoby, którym udało się pozbyć nadmiernych kilogramów, mogą przez długi czas cieszyć szczupłą sylwetką. Wielu ludzi doświadcza bowiem przykrego problemu, jakim bez wątpienia jest efekt jojo. Pojęciem tym określa się wahania masy ciała, czyli powtórne przybranie na wadze po redukcji nadwagi.

Jednym z najczęstszych powodów wystąpienia efektu jojo jest zbyt szybka utrata wagi. Lekarze i dietetycy odradzają stosowanie głodówek i bardzo restrykcyjnych diet nie tylko ze względu na ryzyko problemów zdrowotnych, lecz także z uwagi na wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jojo. Taka dieta to dla organizmu duży szok, dlatego po jej zakończeniu dąży on do utworzenia zapasów, na wypadek powtórnego zastosowania głodówki. Co więcej, bardzo restrykcyjna dieta prowadzi do spowolnienia przemiany materii i zachwiania równowagi hormonalnej, co dodatkowo sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej po powrocie do normalnego sposobu odżywiania. Wiele osób stara się wracać do właściwej diety stopniowo, aby przyzwyczaić układ pokarmowy do prawidłowego trawienia. Niestety, efekty takich działań nie zawsze są satysfakcjonujące. Warto zatem dobrze zastanowić się nad stosowaniem głodówek, mając na uwadze zarówno efekt jojo, jak i pozostałe problemy, jakie mogą wyniknąć z wyboru takiej diety. Zamiast stosowania diety mającej na celu szybką redukcję masy ciała lepiej postawić na taką, która umożliwi pozbycie się tygodniowo 0,5-1 kilograma nadmiernej tkanki tłuszczowej. Odradza się także wybór diet, które wymagają wyeliminowania z jadłospisu bądź znacznego ograniczenia któregoś z makroskładników. Zarówno węglowodany, jak i tłuszcze odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, dlatego nie można z nich zrezygnować na dłuższy czas, natomiast po zakończeniu diety zapotrzebowanie na nie może okazać się jeszcze większe.

Niezależnie od tego, jaką wybierze się dietę, zaleca się stopniowe wychodzenie z niej. Dobrym rozwiązaniem jest zwiększanie dziennego spożycia kalorii o 100 tygodniowo, dzięki czemu organizm będzie mógł przyzwyczaić się do nowego sposobu żywienia. Warto także zastanowić się nad tym, do których nawyków żywieniowych lepiej nie wracać. Zakończenie diety nie powinno oznaczać powrotu do jedzenia obfitych kolacji czy odżywiania się fast foodami, ponieważ w takiej sytuacji trudno będzie zachować uzyskaną wagę na dłuższy czas.

Ryzyko wystąpienia efektu jojo można ograniczyć także poprzez odpowiednią aktywność fizyczną. Ruch podkręca metabolizm i przyśpiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Po kilku miesiącach aktywność może stać się nawykiem, dzięki czemu po zakończeniu diety łatwiej będzie zachować osiągnięte podczas niej rezultaty.

W uniknięciu efektu jojo mogą pomóc również niektóre suplementy diety. Na uwagę zasługuje na przykład błonnik pokarmowy, który wspomaga przemianę materii, a zarazem daje uczucie sytości, zapobiegając w ten sposób podjadaniu. Jeżeli suplementy diety były stosowane podczas odchudzania, to także w ich przypadku należy zastosować zasadę stopniowego odstawiania.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalaczemarzec 29, 2023

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcjawrzesień 23, 2021

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.plwrzesień 9, 2021

Grzyby nootropowe do kawy

Redakcjawrzesień 1, 2021

Przepisy na posiłki z odżywki białkowej

Monikaczerwiec 17, 2021

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

Sylwiaczerwiec 16, 2021

Dietetyczne sosy – sosy zero kalorii

Redakcjaczerwiec 15, 2021

Ile kalorii spalasz w ciągu dnia?

Klaudiaczerwiec 14, 2021

Drugie śniadanie – najlepsze przepisy

Redakcjaczerwiec 2, 2021

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone