
Większość ludzi uważa, że cukier działa pobudzająco, że powoduje nadmierną aktywność u dzieci. W istocie jednak ma bardzo uspokajające działanie na nasz układ nerwowy. Poprawia koncentrację. Istnieją mity mówiące o tym iż dostarczanie do krwioobiegu dużych ilość cukru wpływa na aktywność mózgu. Jednak nie. Bowiem cukier i jego stężenie we krwi nie mają wpływu na pracę mózgu. Samopoczucie jest zależne od przemian biochemicznych, a spożywanie cukru działa wyciszająco, a nie pobudzająco. W wyniku jedzenia cukru na początku przez obecność tryptofanu, a następnie przez powstanie serotoniny czujemy się bardziej rozluźnieni. Aby uzyskać taki stan wystarczy spożyć dwie i pół łyżeczki cukru. Co ciekawe są i osoby, które po spożyciu cukru są bardzo ożywieni, radośni i ich energetyczny zegar jest wyraźnie podkręcony.
Cukier ma również właściwości gojące. Zwłaszcza na rany oparzeniowe w wyniku przeprowadzonych doświadczeń dowiadujemy się, że jest bardzo skutecznym lekiem. Działa antybiotykopodobnie. Cukier współcześnie jest stosowany w takim celu w Wielkiej Brytanii, Izraelu i Argentynie.
Dieta bogata w cukry proste powoduje również szybsze wyczerpanie się rezerw kolagenu, sprzyjając starzeniu się skóry. Uważa się, że aż ok. 50 proc. zniszczeń skóry związane jest bezpośrednio z nadmiarem węglowodanów prostych w diecie. Brak witamin i składników mineralnych w cukrze, prowadzi do wykorzystywania rezerw do jego metabolizowania.
Cukier – rady praktyczne
- Da uzyskania najlepszego efektu uspokajającego należy spożywać węglowodany bez dodatku białka i tłuszczu, które mogą zwolnić, a nawet zablokować proces wytwarzania serotoniny w mózgu,
- Cukier zawarty w owocach nie ma wpływu na procesy biochemiczne w mózgu,
- W przypadku bezsenności można próbować jeść węglowodany przed snem,
Cukier – uwagi
- Cukier dostarcza kalorii, nie ma innych właściwości odżywczych, nadmierne spożycie cukru może prowadzić do nadwagi, u dzieci powoduje przestawienie się na jedzenie pokarmów takich jak: hamburgery, chipsy, słodycze,
- Cukier zdecydowanie sprzyja powstawaniu próchnicy zębów,
- Spożywanie cukru może powodować nagłe wahania cukrowe krwi i poziomu insuliny,
- Nie eksperymentujmy sami z leczeniem ran, może to być niebezpieczne,
Cukry dodawane do żywności (tzw. zewnętrzne)
Cukry dodaje się do żywności w celu poprawy smaku i konsystencji danego produktu. Są obecne w batonikach, ciastkach, płatkach zbożowych, sucharkach, jogurtach, serkach owocowych, deserach mlecznych, dżemach, konfiturach i sokach w kartonach. To także składnik wielu niesłodkich dań takich jak: musztard, ketchupów, sosów, zup w proszku/ekspresowych, parówek. Pełnią funkcje konserwującą (np. owoce). Zalicza się do nich cukry przetworzone, takie jak:
- cukier biały, buraczany lub trzcinowy,
- cukier inwertowany
- melasa,
- syrop klonowy, słodowy, kukurydziany (syrop glukozowo-fruktozowy),
- syropy wysokofruktozowe,
- skrobia gelatynizowana (skrobia przetworzona pod wpływem wysokiej temperatury, zawarta
w chipsach i krakersach).
Dbajmy i w temacie cukru o rozsądek, nie podążajmy za modą, ale zawsze miejmy na uwadze nasze dobro czyli zdrowie i energię, którą daje cukier ale w dobrych, mądrych proporcjach.
Facebook
RSS