Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czemu białko jest takie ważne?

Czemu białko jest takie ważne?

 

Białko jest jednym ze składników, które jest w naszej diecie. Jest to jeden z trzech makroskładników, które spożywamy niemal każdego dnia. Jego rola w naszym organizmie jest niezastąpiona. Białko bierze udział między innymi w procesie budowy tkanek, nerwów, wspiera proces syntezy hormonów oraz enzymów. Ma on wpływ na prawie każdy proces jaki zachodzi w organizmie. Koniecznie sprawdź, czemu białko jest tak ważne i dlaczego koniecznie musi znaleźć się w codziennej diecie?

Zapotrzebowanie na białko – od czego zależy

To ile potrzebujemy gramów białko zależy od tego ile mamy lat, jaka jest nasza masa ciała, czy uprawiamy sporty, a jeśli tak to jak bardzo jesteśmy aktywni fizycznie. Optymalna dawka białka na dobę dla osoby, która jest w średnim wieku, jest zdrowa i mało aktywna fizycznie, to około jeden gram na każdy kilogram masy ciała. Dawka ta większa się dla osób będących na diecie redukcyjnej, którą większość z nas nazywa dietą odchudzającą. Osoby na takiej diecie powinny przyjmować 1,2 gramy białka na każdy kilogram masy ciała. Najwięcej białka powinni spożywać sportowy i osoby o dużej aktywności fizycznej. Im potrzebne jest aż 1,5 g na każdy kilogram masy ciała.

Białko dla sportowców

Sportowy powinny skonsultować się z dietetykiem, by stworzył on  dobrze zbilansowaną dietę, która dostarczać będzie odpowiednie dawki białka, tłuszczów i węglowodanów. Wszystkie te elementy w diecie powinny być w proporcjach dostosowanych do intensywności oraz czasu trwania treningów. Każdy sportowiec potrzebuje innej diety. Piłkarze muszą mieć inną dietę niż kulturysta.

Co z tymi białkami

Kiedy białko trafia do naszego przewodu pokarmowego zostaje trawione w jelicie cienkim, a tam zaczyna się proces rozpadu białka na aminokwasy rozgałęzione. To właśnie w tej postaci białko jest wchłaniane go krwi. Najważniejsze dla naszego zdrowia są aminokwasy egzogenne, a to oznacza, że organizm sam nie jest w stanie sobie ich wytworzyć, dlatego mu musimy zadbać, by aminokwasy trafiały do organizmu wraz z pokarmem. Ważne również są aminokwasy endogenne, te organizm sam jest w stanie wyprodukować. Jeśli nasz organizm ma pracować prawidłowo, to potrzebne jest nam dostarczenie całego kompletu białek, które dzielą się na aminokwasy. To oznacza, że białko musimy pozyskiwać z różnorodnych źródeł. W białku pochodzenia zwierzęcego znaleźć możemy wszystkie niezbędne dla naszego zdrowia aminokwasy i to dlatego są one nazywane pełnowartościowymi. Białka pochodzenia roślinnego zawierają mniej aminokwasów niż białka zwierzęce, a najmniej znajdziemy w nich lizyny i metioniny. Wegetarianie spożywają duże porcje soi, a to dlatego, że jako jedyne białko roślinne posiada zbiór wszystkich aminokwasów.

Gdzie znajdziemy białko

Białka najlepiej szukać w produktach pochodzenia zwierzęcego, to oznacza, że warto go szukać w mięsie, jajkach, rybach, nabiałach. A jeśli szukamy białka w produktach pochodzenia roślinnego to najlepiej spożywać soje, ciecierzycę, orzechy, fasolę i soczewicę.

Co musisz wiedzieć o białku

  • Kiedy w moczu pojawia się białko, to nie znaczy o jego nadmiarze w organizmie. Białkomocz może świadczyć o chorobie nerek i powinno się to jak najszybciej skonsultować z lekarzem. Przejściowy białkomocz często pojawia się u osób ćwiczących fizycznie. Pojawić się również może, kiedy jesteśmy przemarznięci, mamy gorączkę lub cierpimy na uraz mięśni.
  • Jeśli chcesz się odchudzać, to w twojej diecie nie może zabraknąć białka, ponieważ ma ono nieocenioną rolę w tym procesie. Dzięki produktom białkowym zwiększa się uczucie sytości. Jest to produkt, który jako jedyny poprawia pracę metabolizmu w takim natężeniu. Podczas diety musisz jednak pamiętać, że nie możesz z diety wyłączyć węglowodanów, czy tłuszczów. Zminimalizuj jedynie ich ilość.

 

 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Suplementy na ból głowy i migrenę

admin7 marca, 2024

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone