Masło orzechowe jest jednym spośród produktów, z których osoby dbające o szczupłą sylwetkę zazwyczaj rezygnują. Jest to spowodowane jego wysoką kalorycznością, a także z opinią, według której masło orzechowe jest szkodliwe dla zdrowia. Z drugiej jednak strony produkt ten bardzo dobrze smakuje, dlatego nie wszyscy chcą całkowicie z niego rezygnować. Warto zastanowić się nad tym, czy naprawdę jest to konieczne.
Nie sposób zaprzeczyć temu, że masło orzechowe jest produktem wysokokalorycznym, podobnie jak orzechy, z których jest wykonane. Warto jednak pamiętać o tym, że zdrowe odchudzanie nie polega na obsesyjnym przeliczaniu kalorii. Każdy dietetyk potwierdzi, że orzechy są bardzo zdrowe. Stanowią one źródło wielu witamin i minerałów. Wykazują właściwości przeciwzapalne, wspomagają układ nerwowy, redukują poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca. Orzechy zawierają dużo tłuszczów nienasyconych, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Według amerykańskiego dietetyka Jonny’ego Bowdena, dieta redukcyjna powinna zawierać niewielkie ilości tłuszczów nienasyconych, ponieważ dają one długotrwałe uczucie sytości, a tym samym ograniczają chęć podjadania. Istotne znaczenie ma fakt, że podejrzenia te zostały potwierdzone naukowo. Dokonali tego naukowcy z bostońskiego uniwersytetu Harvard School of Public Health. Podczas prowadzonych przez nich obserwacji okazało się, że kobiety jedzące masło orzechowe przynajmniej dwa razy w tygodniu chudły szybciej niż te, które całkowicie z niego zrezygnowały. Orzechy są także cennym źródłem lekkostrawnego białka. Z tego względu są szczególnie polecane osobom, które eliminują bądź znacznie ograniczają spożycie mięsa. Warto zatem, żeby orzechy stanowiły stały element jadłospisu. Oczywiście, powinny być spożywane w rozsądnych ilościach. Taką porcją orzechów może być właśnie masło orzechowe. Nie oznacza to jednak, że każde masło jest godne polecenia. Wpływ masła orzechowego na zdrowie uzależniony jest przede wszystkim od jego składu. Dobre masło powinno składać się wyłącznie z orzechów oraz niewielkiego dodatku oleju roślinnego. Należy natomiast unikać masła orzechowego, które zawiera cukier, jak również tego, które zostało wyprodukowane z orzechów prażonych albo solonych. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie masła orzechowego. Wbrew pozorom wykonanie go nie jest zbyt skomplikowane. Do tego celu można wykorzystać zarówno orzeszki ziemne lub arachidowe, jak i migdały. Takie masło będzie idealnym dodatkiem na przykład do pieczywa albo deserów. Bardzo dobrze komponuje się nie tylko ze słonymi, ale i ze słodkimi potrawami.
Masło orzechowe jest zdrowe, ale nie oznacza to, że można spożywać je w nieograniczonych ilościach. W 100 gramach produktu znajduje się aż 655 kcal, a w jednej płaskiej łyżeczce 32,75 kcal, dlatego osoby, które pragną zachować szczupłą sylwetkę, z masła orzechowego powinny korzystać z umiarem.
Facebook
RSS