Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy warto jeść truskawki?

Czy warto jeść truskawki?

Owoce w kształcie serca, które symbolizują Wenus, czyli boginię miłości. Trwa sezon na truskawki, więc warto się dowiedzieć, czy warto i dlaczego warto je jeść. Zdaniem rzymian truskawki mogą pomóc zwalczać wiele chorób, pomagają pozbyć się nieświeżego oddechu, a także zmniejszają ryzyko omdleń. Co warto więcej wiedzieć o tych słodkich i uwielbianych przez wielu owocach?

Truskawki zwalczają wolne rodniki

Owoce te są bogate w cenne składniki, które mają działanie przeciwutleniające. W skład truskawek wchodzą:

To składniki, które uczestniczą w zwalczaniu wolnych rodników. Wolne rodniki powstają w organizmie w procesie utlenienia, przyczyniają się do starzenia się organizmu, a także zwiększają ryzyko stanów zapalnych.

Truskawki dbają o pracę serca

W truskawkach znajduje się dużo rozpuszczalnego błonnika. Badania naukowe wykazały, że dieta, która jest bogata w błonnik zmniejsza ryzyko problemów z układem krążenia nawet o czterdzieści procent. Jedzenie truskawek pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie, a dzięki temu zmniejsza się ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych i powstawania zakrzepów.

Truskawki dbają o mózg

Badania naukowe wykazują, że osoby, które spożywają duże ilości truskawek i innych owoców jagodowych mają mniejszy spadek funkcji poznawczych. Truskawki są bogate w przeciwutleniacze, które już same w sobie są dobre dla mózgu. Jednak dostarczają do organizmu cenny mangan, który przyczynia się do szybszego przekazywania impulsów nerwowych.

Truskawki mają doskonały wpływ na wygląd

Istnieje wiele czynników, które negatywnie wpływają na stan naszej skóry:

  • Zanieczyszczenia w powietrzu,
  • Ekspozycja skóry na promieniowanie słoneczne,
  • Stres,
  • Nieprawidłowa dieta,

Sprawiają, że skóra może szybko się starzeć, a do tego pogarsza się jej kondycja. Truskawki mogą przyczynić się do poprawy wyglądu skóry, a to dzięki temu, że zawierają w sobie duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed stanami zapalnymi, spowalniają procesy starzenia się skóry.

Truskawki mają działanie antynowotworowe

Antocyjany, które zawarte są w owocach przyczyniają się do zahamowania mnożenia się komórek nowotworowych. Dodatkowo sprawiają, że wzrost i ekspozycja guzów jest znacznie mniejsza. Badania naukowe wykazały, że ekstrakty, które znajdują się w truskawkach przyczyniają się do zahamowania namnażania się komórek raka wątroby.

Truskawki na zdrowe kości i stawy

Mangan, który znajduje się w truskawkach, jest bardzo ważny dla zachowania zdrowia kości i zmniejsza on ryzyko rozwoju osteoporozy. Warto wiedzieć, że niedobory manganu u kobiet po menopauzie mogą stanowić jedną z przyczyn, które prowadzą do osłabienia szkieletu kręgosłupa. Dodatkowo badania wykazują, że odpowiednia ilość manganu w diecie przyczyni się do zmniejszenia ryzyka powstawania chorób i bólów związanych ze stawami.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zastosowanie awokado

KlaudiaCzerwiec 18, 2019

Odchudzanie a dieta wegańska – co trzeba wiedzieć?

Spalacze.plCzerwiec 17, 2019

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

SylwiaCzerwiec 15, 2019

Co trzeba jeść podczas długiego i krótkiego treningu?

KlaudiaCzerwiec 10, 2019

Co jeść, by  przybrać  na wadze?

KlaudiaCzerwiec 8, 2019

Len – właściwości, zastosowanie i wartości

MonikaMaj 26, 2019

Bób – działanie i właściwości

MonikaMaj 25, 2019

Skrobia – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

MonikaMaj 24, 2019

Białka jaj – aminokwasy dla sportowców

MonikaMaj 24, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone