Detoks to potocznie oczyszczanie. Jednak większości z nas detoks kojarzy się z dietą. Otóż nie. To mylna ogólna teoria. Współcześnie dietetycy i świat speców od odżywiania definiuję detoks inaczej.
Detoks to…
Proces oczyszczania całego organizmu.
Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że żeby zacząć odpowiednią dietę należy oczyścić cały przewód pokarmowy. Codziennie spożywając różne pokarmy nawet sobie nie zdajemy sprawy ile mają w sobie bakterii, wirusów i innych substancji. Nie bez znaczenia jest fakt, że mają one zgubny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także utrudniają i to znacznie dalszy proces odchudzania.
Więc poznajmy jedne ze składników, które w procesie detoksu odgrywają główną podstawową rolę. Detoks to ważny element wspierający spalania tkanki tłuszczowej.
Woda
Nie dość, że dzięki niej mamy siły, to nawilża ona wszystkie tkanki i narządy naszego ciała. Dodatkowo określając ją jako ważną w detoksie trzeba uwzględnić jej podstawowe działanie jako oczyszczające, bo właśnie ona wspiera nerki, które dzięki wodzie mogą lepiej oczyszczać nasz organizm z tego co złe.
Cytryna
Tworząc w naszym organizmie zasadowy odczyn pobudza przewód pokarmowy do wydzielania kwasów, które usprawniają proces detoksykacji. Więc należy szklankę wody z cytryną wypijać codziennie na czczo zarówno dla trawienia jak i oczyszczania organizmu.
Migdały
Bogate w witaminę piękności czyli wit. E, białko, błonnik i kwasy tłuszczowe a także magnez, wapń, żelazo i fosfor. Można chrupać na surowo lub zrobić mleko migdałowe do koktajli, a pulpę zjeść z dodatkiem np. borówek.
Seler
Niezwykłe ile mocy ma w sobie to popularne warzywo znane jako składnik do rosołów i innych zup. Ze względu na dużą zawartość błonnika oczyszcza wspaniale przewód pokarmowy i cały organizm. Dodatkowo wspiera stawy usuwając kwas moczowy, który niszczy ich stabilność.
Imbir
Silnie przeciwzapalny i oczyszczający. Najlepiej smakuje gdy uczynimy go jednym ze składników wyciskanego soku marchewkowo-jabłkowego.
Quinoa
Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne i dużo białka, jest podobnie odżywcza jak np. mięso, lecz dużo od niego zdrowsza. Na uwagę zasługuje spora zawartość aminokwasu lizyny, niezbędnej do regeneracji tkanek. Nie zakwasza organizmu.
Buraki czerwone
Gwiazda każdego detoksu, pełna potasu, błonnika i antyoksydantów. Betacyjanina dzięki której buraki posiadają piękną rubinową barwę ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające na ludzki organizm. W sokach wyciskanych burak świetnie komponuje się z jabłkiem, cytryną i imbirem, dzięki tym dodatkom buraki tracą swój nieco ziemisty posmak.
Kurkuma
Słynie z właściwości przeciwzapalnych. Z pomocą kurkumy wątroba lepiej metabolizuje tłuszcze i łatwiej się regeneruje. Aromatyczna przyprawa ma także działanie wspomagające enzymy, które ułatwiają wypłukiwanie substancji kancerogennych z organizmu. Kurkumę najlepiej pić w szklance ciepłej wody z dodatkiem czarnego pieprzu.
Jabłka
Sekretną bronią jabłek jest pektyna, która pęcznieje w układzie pokarmowym i pomaga lepiej czyścić jelita i skuteczniej pozbywać się toksyn. W efekcie wątroba ma znacznie ułatwioną pracę i może działać efektywniej.
To jak?
Który składnik wybieracie?
Facebook
RSS