
Diety redukcyjne przez lata nie tracą na swojej popularności, a to przez ich dużą skuteczność. Motywujące są różne okazje, jak wakacyjny wyjazd czy wesele koleżanki. Najczęściej po takie diety sięgają kobiety. Chcą poczuć się lepiej i pewniej w swoim ciele, dlatego podejmują różnego rodzaju wysiłek, by ten cel osiągnąć. Przykładem takich diet jest dieta 1200 kalorii. Jakie są jej zasady? Kiedy można ją stosować?
Każda dieta z określeniem ilości kilokalorii polega na dokładnym wyliczeniu ich w całodziennym jadłospisie. Dieta 1200 kalorii powinna w ciągu dnia ze wszystkich posiłków sumować się właśnie do tej liczby. Taka dieta jest niskokaloryczna, co zwiększa jej skuteczność u osób zdrowych. W przypadku odpowiednio pracującego organizmu, można na niej schudnąć nawet do 1 kilograma w ciągu tygodnia.
O czym warto pamiętać przy stosowaniu takiej diety?
Po pierwsze, nie podjadaj. Ustal sobie określoną liczbę posiłków, a pomiędzy spożywaj tylko wodę lub herbatę. Podjadanie oddali Cię od Twojego celu.
Po drugie – pij codziennie przynajmniej 2 litry wody. Jeśli chcesz uzupełnić płyny herbatą lub kawą, to możesz to robić wyłącznie wtedy, gdy spożywasz je regularnie.
Po trzecie, wyeliminuj cukier i przetworzone produkty. Są to tak zwane “puste kalorie”, które nie sprzyjają prowadzeniu odpowiedniej diety. Nie warto zatem ich spożywać.
Po czwarte, bądź aktywny fizycznie. Chodź na spacery, może na siłownię, możesz też trenować w domu. Swój wolny czas przeznacz na jakąkolwiek aktywność fizyczną.
Po piąte – nie głódź się. Pominięcie posiłku może spowodować “rzucenie się” na jedzenie spoza diety. Jedz regularnie i nie doprowadzaj się do stanu głodu.
O tym, o czym warto pamiętać, to przeciwwskazania do diety. Dieta nie powinna być stosowana u kobiet w ciąży, karmiących piersią, u osób starszych, u nastolatków (na pewno nie przed 18 rokiem życia), a również u osób chorych (np. zaburzenia gospodarki cukrowej, problemy z tarczycą, nadnerczami i wiele innych). Stosowanie takiej diety na własną rękę może spowodować problemy hormonalne, zanik miesiączki, spowolnienie pracy tarczycy czy wahania cukru we krwi. Skonsultuj się z dietetykiem, w celu dobrania odpowiedniej diety.
Przykładowy jadłospis
Dzień 1.
Śniadanie – kanapki:
Chleb żytni – 2 kromki
Masło – łyżeczka
Szynka z indyka – 2 plasterki
Ogórek – 1 sztyka
II śniadanie:
Serek wiejski lekki – 1 opak.
Dżem bez cukru wiśniowy – 1 łyżka
Płatki migdałowe – łyżeczka
Obiad – dorsz w warzywach:
Dorsz – 1 mały płat
Marchewka – 1 mała sztuka
Seler – 1/2 sztuki
Pietruszka, korzeń – 1/3 sztuki
Oliwa z oliwek – łyżeczka
Podwieczorek:
Maślanka 0% tłuszczu – szklanka
Maliny – 1/2 szklanki
Kolacja – koktajl:
Awokado – 1/3 sztuki
Maliny – 1/2 szklanki
Banan – 1/3 sztuki
Mleko 0% – szklanka
Dzień 2.
Śniadanie – twarożek:
Twaróg chudy – 1/2 opakowania
Dżem bez cukru – 1 łyżka
Wafle ryżowe – 2 sztuki
II śniadanie:
Kefir – 1 szklanka
Jabłko – 1/2 sztuki
Cynamon
Obiad – pierś kurczaka z kiszonkami:
Pierś kurczaka – 1/2 sztuki
Kapusta kiszona – 1 szklanka
Marchewka – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – łyżeczka
Podwieczorek:
Suszone morele – garść
Kolacja – jaglanka:
Płatki jaglane – 4 łyżki
Mleko – pół szklanki
Jagody – pół szklanki
Maliny – pół szklanki
Dzień 3
Śniadanie – jajecznica:
Jajka – 2 sztuki
Szpinak – garść
Pomidory suszone – 2 łyżki
Ogórek kiszony – 2 sztuki
II śniadanie:
Jogurt naturalny – 1 opakowanie
Obiad – gulasz:
Ciecierzyca – 5 łyżek
Cukinia – 1 sztuka
Papryka – 1/2 sztuki
Pieczarki – szklanka
Przecier pomidorowy – 1 opakowanie
Podwieczorek:
Maślanka – 1 szklanka
Kolacja:
Chleb żytni – 1 kromka
Dżem bez cukru – 2 łyżki
Facebook
RSS