Diety redukcyjne to temat bardzo na topie. Ciągle dążymy do idealnej sylwetki lub po prostu chcemy wyglądać dobrze na jakąś okazję. Jedną z popularnych diet, jest dieta 1500 kalorii. Czy warto ją stosować? Czy jest ona dla każdego?
Dieta 1500 kalorii, to dieta o znacznie obniżonej ilości kalorycznej dla przeciętnego człowieka. Mimo to, powinna być odpowiednio zbilansowana i w razie potrzeby uzupełniana suplementami, by nie doszło do żadnych niedoborów (czy to witaminy czy minerały). Podczas liczenia kalorii ważna jest ich dokładna ilość w ciągu dnia oraz to, by nie były to “puste” i bezwartościowe kcal. Dobrze jest również dobrać pod siebie odpowiednie proporcje makroskładników, w zależności od tego, czy chcemy zastosować dietę low carb czy raczej low fat. Przy odpowiednio trzymanej diecie oraz dostosowanej do niej aktywności fizycznej i zdrowym organizmie, możliwa jest utrata wagi do 1 kilograma tygodniowo, co daje 4 kilogramy na miesiąc. Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałeś żadnej diety i zaczynasz z bardzo wysoką masą ciała, bardzo możliwe, że utracisz więcej kilogramów.
W przypadku tej (i nie tylko) diety, ważnych jest kilka zasad, takich jak: picie odpowiedniej ilości wody (2-2,5 litra dziennie), nie podjadanie między posiłkami, jedzenie nieprzetworzonej i zdrowej żywności, nie spożywanie cukru, tłuszczów trans i fast foodów. Liczenie kalorii powinno opierać się tylko na produktach jak najlepszej jakości!
Warto pamiętać, że diety o bardzo dużej restrykcji kalorycznej nie powinny stosować osoby chore (czy to niedoczynność tarczycy, Hashimoto, anemia. insulinooporność i wszystkie inne), osoby poniżej 18 roku życia, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby starsze bez konsultacji z lekarzem i dietetykiem.
Taka dieta może wywołać problemy hormonalne, zaburzenia pracy tarczycy oraz gospodarki cukrowej, a nawet zanik miesiączki i spowolnienie wzrostu i rozwoju organizmu.
Jeśli chcesz zastosować tę dietę, spójrz na przykładowy jadłospis!
Dzień 1.
Śniadanie – kanapki:
Chleb żytni – 2 kromki
Masło – 1 łyżeczka
Szynka z indyka – 2 plasterki
Pomidor – 1 duży
II śniadanie – koktajl:
Awokado – 1/2 sztuki
Kiwi – 1 sztuka
Szpinak – garść
Banan – 1/2 sztuki
Maliny – garść
Obiad – gulasz:
Mięso wołowe – 1 plaster
Cukinia – 1 sztuka
Papryka – 1/2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Marchewka – 1 sztuka
Przecier pomidorowy – 1 opakowanie
Podwieczorek:
Jogurt naturalny – 1 opakowanie
Kolacja – jaglanka:
Kasza jaglana – 1/2 szklanki
Maliny – szklanka
Migdały płatki – 2 łyżki
Wiórki kokosowe – 1 łyżka
Dzień 2.
Śniadanie – owsianka:
Płatki owsiane – 5 łyżek
Mleko – szklanka
Suszone morele – 4 sztuki
II śniadanie:
Maślanka – 1 opakowanie
Maliny – szklanka
Obiad – Ryba z warzywami:
Dorsz – 1 płat
Brokuły – główka
Masło – 1 łyżka
Podwieczorek:
Serek wiejski lekki – 1 opakowanie
Kolacja:
Tuńczyk – 1/2 opakowanie
Pomidor – 1 sztuka
Ogórek – 1 sztuka
Ogórek kiszony – 1 sztuki
Sałata – kilka liści
Papryka – 1/3 sztuki
Dzień 3.
Śniadanie:
Kiełbaska domowa – 1/4 pęta
Kapusta kiszona – szklanka
II śniadanie:
Kefir – 1 opakowanie
Cynamon
Obiad – Makaron z warzywami:
Makaron – 1 szklanka
Brokuły – 1/2 główki
Marchewka – 1 szt.
Suszone pomidory – 2 łyżki
Ser feta – plasterek
Podwieczorek:
Wafle ryżowe – 2 sztuki
Dżem bez cukru – 2 łyżeczki
Kolacja – mus owocowy:
Pomarańcza – 1 sztuka
Kiwi – 1 sztuka
Banan – 1 sztuka
Maliny – 1/2 szklanki
Facebook
RSS