Dietetyczne potrawy nie muszą być pozbawione dobrego smaku. Istnieje wiele diet, które umożliwiają jedzenie smacznych posiłków, a jednocześnie tracenie na wadze. Wśród nich znajduje się dieta kapsaicynowa.
Nazwa tej diety pochodzi od kapsaicyny, czyli związku chemicznego zawartego w niektórych przypraw, odpowiedzialnego za ich ostry smak. Autorką diety jest amerykańska dietetyczka, która postanowiła opracować dietę, umożliwiającą odchudzanie bez rezygnacji z ulubionych pikantnych potraw. Dieta taje dość dużą swobodę. Najważniejsze jest to, aby w spożywanych potrawach nie zabrakło przypraw, które zawierają kapsaicynę. Znajdziemy ją przede wszystkim w czerwonych przyprawach, takich jak papryka chili, papryka ostra, słodka, peperoni i papryka kajeńska (pieprz cayenne). Najlepszym źródłem kapsaicyny jest pierwsza z tych przypraw. Mniejsze ilości kapsaicyny zawierają żółte i zielone przyprawy, takie jak kardamon, cynamon, imbir, tymianek, czosnek, oregano, mięta i bazylia. Warto pamiętać, że pierwsze dwie przyprawy doskonale sprawdzą się w przypadku słodkich potraw. Dlaczego autorka diety wybrała właśnie kapsaicynę? To substancja, której działanie odchudzające zostało potwierdzone naukowo. Kapsaicyna rozgrzewa i pobudza tkanki, dlatego w trakcie treningu spalamy więcej kalorii. Co więcej, kapsaicyna redukuje łaknienie i zwiększa energię. Dzięki temu można ograniczyć ilość spożywanego pożywienia, a jednocześnie ćwiczyć dłużej i bardziej efektywnie. Trening przyniesie lepsze rezultaty, jeżeli na godzinę przed jego rozpoczęciem spożyje się lekki posiłek, przyprawiony potrawą zawierającą kapsaicynę. Nie bez powodu przyprawy zawierające kapsaicynę są częstym składnikiem suplementów wspomagających odchudzanie. Oczywiście, należy stosować taką ilość przypraw, aby posiłki dobrze smakowały. Nie można zatem zapominać o ich ostrym smaku. Dieta kapsaicynowa trwa cztery tygodnie. W trakcie jej stosowania zaleca się picie dużej ilości płynów. Należy jeść pięć posiłków dziennie i unikać podjadania pomiędzy nimi.
Zalety diety
Najważniejszą zaletą diety kapsaicynowej jest urozmaicony jadłospis. Dieta pozwala na jedzenie niemal wszystkiego i to w takich ilościach, że odchudzaniu nie towarzyszy uczucie głodu. Spożywane podczas diety posiłki są smaczne, dlatego odchudzanie nie jest monotonne i męczące. Zawarta w przyprawach kapsaicyna usprawnia metabolizm, dlatego redukcja wagi jest łatwiejsza. Co więcej, nie jest to droga dieta, ponieważ nie wymaga zakupu żadnych drogich produktów. Szeroki wybór potraw oznacza, że organizm nie jest narażony na niedobór cennych składników odżywczych, dlatego dieta jest bezpieczna.
Opinie na temat skuteczności
Opinie na temat skuteczności tej diety są podzielone. Według zapewnień autorki w ciągu czterech tygodni można zredukować wagę o osiem kilogramów. Wiele osób wątpi w to, że można osiągnąć taki efekt wyłącznie dzięki dodaniu do potraw ostrych przypraw. Wprawdzie nie wszystkim udaje się uzyskać taką redukcję wagi, ale większość osób testujących dietę zauważyło spadek masy ciała.
Przeciwwskazania do stosowania diety kapsaicynowej
Niestety, nie wszyscy mogą pozwolić sobie na stosowanie tej diety, nie ryzykując przy tym swojego zdrowia. Dieta kapsaicynowa nie jest dobrą propozycja dla osób z nadciśnieniem, ponieważ niektóre ostre przyprawy mogą podwyższać ciśnienie. Skutki uboczne diety mogłyby odczuć także osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego, na przykład wrzody żołądka, ponieważ ostre przyprawy podrażniają przewód pokarmowy. Na liście przeciwwskazań znajdują się również choroby skórne oraz ciąża.
Facebook
RSS