Większość sportowców ćwiczy, by zwiększyć swoją masę mięśniową. To dlatego wielu mężczyzn decyduje się na stosowanie treningu siłowego, którego głównym celem jest zaangażowanie mięśni do pracy ich wyczerpanie, a następnie regeneracja, która ma za zadanie odbudować i jednocześnie rozbudować mięśnie. Jednak do tego zadania potrzebne są nie tylko ćwiczenia i dobrze ułożony plan treningowy, ale również odpowiednio zbilansowana dieta. Jak powinna ona wyglądać? Jakie składniki powinny się z naleźć w diecie sportowa, który chce zwiększyć masę mięśniową?
Dieta dla sportowca
Najczęściej dieta na wzrost masy mięśniowej opiera się na tym, że je się więcej wszystkiego. I nie jest to problem dla żadnego sportowca. To jednak nie oznacza, że osiągniemy sukces i rzeczywiście uda nam się rozbudować mięśnie, by były one wyrzeźbionej uwidocznione. Nieprawidłowo zbilansowana dieta nawet przy treningu siłowym może przynieść odwrotne skutki, ponieważ mięśnie mogą obrosnąć w tłuszcz. Konieczne jest więc spożywanie jak największej ilości produktów, które zawierają cenne aminokwasy, które wbudowane zostaną w mięśnie, a to skutecznie powiększy ich rozmiary. To nie ćwiczenia są podstawą procesu rozbudowy masy mięśniowej. Kluczowa w tym zadaniu jest dieta. Powinny naleźć się w niej białka, która wspomagają regenerację i rozbudowę mięśnie. Białka to źródło aminokwasów, dlatego nie może och zabraknąć w diecie sportowca. Warto szukać białka nie tylko w odżywkach białkowych, na które decyduje się tak wielu sportowców, ale również w produktach mlecznych i mięsie.
Węglowodany
Oprócz białek w diecie na rozbudowę masy mięśniowej powinny znaleźć się węglowodany. Są one źródłem energii i dostarczają dużą ilość kalorii do organizmu, co jest ważne podczas procesu rozbudowy mięśni. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie węglowodany i tłuszcze są dla nas odpowiednie. Podczas treningu siłowego warto wybierać odżywki węglowodanowe, które zmieszane są z odpowiednią ilością tłuszczu i białka. Są to wartościowe suplementy diety, które dostarczą do organizmu produkty wysokiej jakości, które pozytywnie wpłyną na rozbudowę mięśni.
Kiedy ćwiczysz najlepiej spożywać co najmniej 2 gramy białka na kilogram masy ciała. To ile białka powinieneś spożyć zleży głównie od tego jak dużą masę tłuszczową posiadasz. Jeśli jesteś szczupły, to odpowiednia dawka dla ciebie to 2,3 gramy białka na każdy kilogram masy ciała. Jednak kiedy masz dużą tkankę tłuszczową, to warto zmniejszyć tę ilość do 1,8 grama na jeden kilogram masy ciała. Przed stworzeniem idealnej diety na rozbudowę mięśni koniecznie sprawdź jakie masz BMI. Dzięki temu sprawdzisz, czy masz nadwagę, czy twoja waga jest w normie. To ile ważysz będzie decydować ile białka, węglowodanów i tłuszczów znajduje się w twojej diecie. Osoby szczupłe powinny spożywać więcej węglowodanów i białek. A osoby z nadwagą powinny zwiększyć ilość tłuszczy w diecie.
Facebook
RSS