
Kolacja to posiłek, który sprawia największe trudności podczas odchudzania. Przygotowanie potrawy, która będzie lekka i zdrowa, a jednocześnie sycąca i smaczna nie jest proste. Kolacja nie powinna zawierać dużej ilości tłuszczów i węglowodanów prostych, ze względu na ryzyko niestawienia ich przed snem. Lepszą propozycją są potrawy bogate w białko, które nie odłoży się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, ponieważ zostanie spożytkowane w procesie regeneracji mięśni, zachodzącym w trakcie snu. Oto kilka przykładowych przepisów na dobrą kolację, bezpieczną dla sylwetki.
Sałatka z kiełkami i serem feta
W trakcie odchudzania warto jeść dużo sałatek, ponieważ warzywa i owoce stanowią źródło cennych witamin i składników mineralnych. Sałatka może dostarczać także białka, jeżeli dodamy do niej na przykład ser feta. Ciekawą propozycją jest sałatka z kiełkami i serem feta. Do jej przygotowania potrzebujemy:
– pół czerwonej papryki (100 g)
– pół żółtej papryki (100 g)
– pół zielonego ogórka (100 g)
– 10-15 g kiełków rzodkwi albo lucerny
– 50 g sera feta (10% tłuszczu)
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżeczka octu jabłkowego
– łyżka wody
– przyprawy: pieprz, oregano, bazylia
Najpierw należy umyć warzywa i pokroić je w kostkę, a następnie wymieszać z kiełkami. Mieszamy oliwę, ocet, wodę i przyprawy, aby powstał z nich jednolity sos. Polewamy nim warzywa i mieszamy. Kroimy w kostkę ser feta i dokładamy do sałatki, a następnie powoli mieszamy całość. Z takiej ilości składników można otrzymać jedną porcję sałatki, zawierającej około 250 kcal.
Sałatka włoska
Kolejną z propozycją dla wielbicieli sałatek jest sałatka włoska. Do przygotowania jednej porcji o zawartości 200 kcal potrzebne są:
– 130 g pomidorów koktajlowych
– 2 liście sałaty lodowej
– 40 g mozzarelli
– 7 zielonych oliwek
– łyżeczka oliwy z oliwek
– łyżeczka octu jabłkowego
– łyżeczka wody
– przyprawy, na przykład bazylia, kolorowy pieprz
Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na połówki, oliwki w ćwiartki, a mozarellę w kostkę. Mieszamy te składniki. Z pozostały przygotowuje sos, którym polewamy sałatkę.
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Na kolację można zjeść także twarożek, który w 100 gramach zawiera około 100 kcal i 22 g białka. Twaróg idealnie komponuje się na przykład z rzodkiewką i szczypiorkiem. Do przyrządzenia smacznej potrawy potrzebujemy:
– 80 g łyżki chudego twarogu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 4 rzodkiewki
– garść szczypiorku
– kromka pieczywa typu graham
– szczypta soli morskiej
Przygotowanie twarożku rozpoczynamy od starcia rzodkiewek i połączenia i z twarożkiem oraz szczypiorkiem. Na koniec doprawiamy potrawę solą i polewamy jogurtem. Osoby, które nie przepadają za rzodkiewkami mogą zastąpić je małym ogórkiem, ząbkiem czosnku albo kawałkiem czerwonej papryki. Zamiast szczypiorku można użyć świeżych ziół, na przykład bazylii, oregano albo rukoli.
Omlet z pomidorem i bazylią
W chłodne dni warto jeść jak najwięcej ciepłych posiłków, aby wzmocnić odporność i uniknąć choroby. Na kolację można przygotować omlet z pomidorem i bazylią, który zawiera tylko 200 kcal. Potrzebne są następujące składniki:
– 5 białek jaj
– jeden pomidor
– połówka cebuli (około 50 g)
– łyżeczka oliwy z oliwek
– plasterek żółtego sera
– szczypta soli
– przyprawy: pieprz i świeża bazylia
Najpierw kroimy w kostkę pomidora. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oliwie, a później dokładamy pomidora i dusimy przez około 10 minut. Roztrzepujemy białka, a ser trzemy na tarce. Jajka, ser i przyprawy należy dodać do pomidora i cebuli, a następnie wymieszać wszystkie składniki. Smażymy aż do ścięcia białka.
Naleśnik z serem
Naleśniki to potrawa, z której nie trzeba rezygnować podczas odchudzania, ponieważ istnieją takie wersje naleśników, które pasują do diety redukcyjnej. Do przygotowania jednego naleśnika dostarczającego 200 kcal potrzebujemy:
– czubatą łyżkę skrobi kukurydzianej
– jedno jajo
– ćwierć szklanki mleka
– szczyptę soli
– 100 g chudego białego sera
– łyżeczka stewii
– szczypta cynamonu
Mąkę należy wymieszać z jakiem, mlekiem i solą. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera, aby uzyskać jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej. Mieszamy składniki farszu i przekładamy usmażony naleśnik.
Pieczone jabłko z nadzieniem twarogowym
Kolejnym pomysłem na ciepłą i smaczną kolację jest pieczone jabłko z nadzieniem twarogowym. Potrzebne będą:
– jedno duże jabłko
– mała garść suszonej żurawiny
– dwie łyżki chudego twarogu
– cynamon
Jabłko należy umyć i wydrążyć z niego gniazdo. Twaróg mieszamy z żurawiną i cynamonem, a następnie włożyć do środka owocu. Jabłko pieczemy w piekarniku przez około 15 minut, w temperaturze 180 st. C. Żurawinę można zastąpić rodzynkami albo posiekanymi suszonymi śliwkami, w zależności od upodobań smakowych.
To tylko przykłady smacznych potraw, które można zjeść na kolację, aby zaspokoić głód, ale nie utrudnić sobie walki z nadwagą. Możliwe jest wykorzystanie także przepisów na normalne potrawy i zamiana niektórych produktów na takie, które są bardziej przyjazne dla szczupłej sylwetki. Ważne jest to, aby nie ograniczać się do kilku dań, ponieważ monotonność diety zniechęca do odchudzania.
Facebook
RSS