Klimat panujący w Polsce sprawia, że przez znaczną część roku mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw, natomiast cieplejsze miesiące zapewniają dobre zbiory. Zrobienie przetworów to najlepszy sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców i warzyw, a jednocześnie na zapewnienie sobie smacznego pożywienia na zimę. Niestety, niektóre przetwory znajdują się na liście produktów, które nie sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Nie oznacza to jednak, że musimy z nich rezygnować. Wystarczy wiedzieć, jak przygotować dobre przetwory.
Dietetyczne dżemy i powidła
Dżemy kupowane w sklepach zawierają dużo cukru i dodatków chemicznych, na przykład benzoesan sodu albo kwas sorbowy. 100 gram dżemu zawiera od 35 do 60 gram cukru i dostarcza od 140 do 250 kalorii. Dżemy przyrządzane w domu zazwyczaj są pozbawione sztucznych dodatków, jednak także mają w sobie dużo cukru. Zrobienie dżemu, który będzie słodki i gęsty, a jednocześnie dietetyczny i zdrowy wydaje się niemożliwe. Wydaje się, ponieważ nie jest to problem, którego nie dałoby się rozwiązać. Cukier można zastąpić naturalnymi słodzikami, takimi jak stewia, erytrol albo ksylitol. Należy pamiętać o tym, że słodzików tych nie stosuje się w takich samych ilościach jak cukru. Takie produkty sprawią, że dżem będzie słodki, ale nie zapewnią mu odpowiedniej konsystencji. Aby dżem był gęsty, należy dodać do niego na przykład agar-agar. To produkt, który z pewnością dobrze znają wegetarianie i weganie, ponieważ stanowi bardzo dobrą alternatywę dla żelatyny. Agar-agar jest pozyskiwany z krasnorostów. Należy go stosować w proporcjach 3-4 łyżeczek na 1 kg owoców. Inną propozycją są nasiona chia, które pochłaniają nadmiar wody i nadają dżemowi żelową konsystencję. Szałwia hiszpańska to źródło cennych dla zdrowia substancji, dlatego dodanie jej do domowych przetworów to doskonały pomysł. Nasiona chia należy stosować w proporcjach 4-5 łyżek na 1 kg owoców. Taki dżem można polecić nie tylko osobom, które chcą uzyskać lub zachować szczupłą sylwetkę, lecz także diabetykom oraz wszystkim, którzy lubią zdrowo się odżywiać. Jeszcze prostsze jest przyrządzenie dietetycznych powideł. W tym przypadku nie potrzeba słodzików ani zagęstniaczy, a przygotowanie przetworów wygląda niemal tak samo, jak przy tradycyjnych powidłach. Jedyna różnica polega na tym, że nie dodajemy cukru. Nie jest konieczna pasteryzacja.
Przetwory warzywne
Przepisy na przetwory warzywne nie wymagają większych modyfikacji, ponieważ większość z nich można uznać za dietetyczne. Tego typu przetwory przygotowuje się z niskokalorycznych warzyw, takich jak cukinia, ogórki, marchew, kapusta albo kabaczek. Niektórzy mają pewne obawy dotyczące zalewy, którą dodaje się na przykład do warzywnych sałatek. Jej składnikami zazwyczaj są cukier i sól. Jednak ilość takich dodatków jest niewielka, a zalewa zostaje wylana, tak więc w warzywach będzie bardzo mało cukru. Do przetworów warzywnych warto dodawać przyprawy, które wspomagają odchudzanie, na przykład pieprz, imbir albo świeże zioła.
Trudno zaprzeczyć temu, że samodzielne przygotowanie przetworów jest czasochłonne i męczące. Ci, którzy zdecydują się zakupić gotowe produkty, powinni uważnie zapoznać się z ich składem. Może się bowiem okazać, że dżem sprzedawany jako dietetyczny jest niemniej tuczący niż zwykłe produkty.
Facebook
RSS