Dietetyka i zdrowe odżywianie

Dlaczego nie wolno jeść zupek chińskich?

Dlaczego nie wolno jeść zupek chińskich?

Zupki chińskie  – częsty przysmak studentów i nie tylko. Po takie mieszanki sięgamy, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie posiłku, a mamy ochotę na coś sycącego, ciepłego i na szybko. Jest wiele osób, które zawsze w jednej szafce w kuchni mają zupki chińskie na wszelki wypadek. Jest to przysmak niemal każdego z nas, dlatego warto sprawdzić, co wchodzi w skład zupek chińskich oraz jak te składniki wpływają na organizm.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans z pewnością zna każdy z nas. Jeśli nie słyszeliście o tłuszczach trans, to z pewnością mieliście z nimi do czynienia, ponieważ często znajdują się one w diecie. Są to inaczej tłuszcze nienasycone, które mają więcej niż dwa wiązania między atomami węgla. Przez specjalistów oraz dietetyków są one nazwane cichym zabójcą. Jeśli nie znajdują się one zbyt często w naszej diecie nie mają negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak warto pamiętać, że w zupkach chińskich ilość tłuszczy trans jest naprawdę duża. A co nam grozi, jeśli zbyt często będziemy spożywać ten niezdrowy przysmak? Na początek to, co jest widoczne gołym okiem. Tłuszcze trans odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Prowadzą więc do otyłości i nadwagi. Mają one również negatywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, ponieważ podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi. Jednak to nie wszystko mają one również negatywne działanie na pracę mózgu, ponieważ uszkadzają białko w komórkach nerwowych. Dodatkowo kobiety powinny pamiętać, że zbyt duża ilość tłuszczy trans w ich diecie zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.

Sól

Od pewnego czasu wiele się słyszy, że sól stanęła obok cukru dostając miano białej śmierci. Oczywiście nikt nie mówi, że należy z niej całkowicie zrezygnować. Jednak ograniczenie jej spożywania będzie miało pozytywny wpływa na zdrowie. Maksymalna dawka soli spożywa w ciągu doby to sześć gramów. Jedząc jedną zupkę chińską przekraczamy już dzienną dawkę soli, ponieważ dostarcza ona aż osiem gramów soli do organizmu. Zbyt duże stężenie soli we krwi, przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego, które leczy się już do końca życia. Podniesiony poziom soli we krwi zwiększa ryzyko występowania udaru mózgu, chorób nerek oraz zatrzymania się wody w organizmie. A efektem tego ostatniego będzie zwiększenie się masy ciała, obrzęk oraz cellulit.

Glutaminian sodu

Znajduje się on w każdej zupce chińskiej. Jest on używany do wzmocnienia smaku w wysoko przetwarzanych produktach. U wielu ludzi organizm jest już tak przyzwyczajony do obecności glutaminianu sodu, że kiedy brakuje go w jakimś produkcie spożywczym wydaje im się, że jest on mdły i bez smaku. Skutkami ubocznymi spożywania tego składnika jest depresja, zawroty głowy, omdlenia, bóle głowy, wahania ciśnienia krwi, bóle mięśni, mdłości, bóle brzucha, problemy żołądkowe, uczucie niepokoju.

Mąka pszenna

Głównym składnikiem zupek chińskich jest makaron, który składa się z wysoko oczyszczonej mąki pszennej. Jest to składnik, który tak naprawdę nie ma żadnych wartości odżywczych. Jest on w grupie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Po zjedzeniu zupki chińskiej we krwi podnosi się poziom glukozy, dzięki czemu przez chwilę czujemy się nasyceni. Jednak równie szybko poziom glukozy opada, przez co zwiększa się nasza ochota na kolejny posiłek.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Sposoby na przyśpieszenie metabolizmu

MonikaPaździernik 3, 2019

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

SylwiaPaździernik 2, 2019

Mieszanki białek

MonikaWrzesień 12, 2019

Masło orzechowe – jakie jest najlepsze?

MonikaWrzesień 11, 2019

Uzależnienie od słodyczy

SylwiaWrzesień 2, 2019

Przyprawy i produkty zmniejszające apetyt

SylwiaSierpień 30, 2019

Zdrowe produkty, ale z umiarem

SylwiaSierpień 28, 2019

Jakie wartości odżywcze ma zielony jęczmień?

KlaudiaSierpień 19, 2019

Łosoś – jakie ma właściwości i warto go zjeść?

MonikaSierpień 17, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone