Suplementy i odżywki

Domowe batony proteinowe

Domowe batony proteinowe

Po batony proteinowe sięga wiele osób aktywnych fizycznie. Są one doskonałym źródłem białka, a także dostarczają do organizmu niezbędną energię, która potrzebna jest przed lub w trakcie wykonywanego treningu. A jednak batony proteinowe to przekąska, która doskonale nadaje się nie tylko dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Takie przekąski zawierają w sobie wiele składników odżywczych, które pełnią niezastąpioną funkcję w organizmie każdego z nas. Batony proteinowe nie są kaloryczne, ale dostarczają białko, a więc może stać się dla nas alternatywą na drugie śniadanie.

Zamiast kupować batoniki proteinowe, warto dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykonać je samodzielnie. Przepis na batony proteinowe nie jest trudny  i każdy powinien poradzić sobie z jego wykonaniem.

Wiele osób może zastanawiać się, czy zrobienie batoników proteinowych samemu jest w ogóle możliwe. Oczywiście, że jest i nie jest to takie trudne, jak może nam się wydawać. Przepis na batony proteinowe jest prosty, więc powinny poradzić sobie z nim osoby, które nie radzą sobie z gotowaniem. Do przygotowania tej przekąski nie potrzeba wiele składników, a większość z nich albo zawsze mamy w domu albo nie kosztują wiele. Czas więc przekonać się jak wykonać batony proteinowe samodzielnie w domu.

Składniki do zrobienia batonów proteinowych:

  • Sześć miarek odżywki białkowej – wybierz dowolny smak,
  • Jeden litr mleka – najlepiej wybierać mleko krowie,
  • Różne rodzaje orzechów – wybierz te, które najbardziej ci smakują,
  • Jedna miseczka płatek owsianych błyskawicznych,
  • Mąka owsiana/mąka kokosowa/mąka migdałowa.

Sposób przygotowania batonów proteinowych

Najlepiej zacząć od przygotowania płatek owsianych. Powinny być one zalane wodą i przegotowane. Kiedy płatki są już gotowe, możemy przejść do kolejnego kroku, czyli łączenia składników suchych. Do miski należy wsypać mąkę i odżywkę białkową i dokładnie wymieszać oba składniki. Następnie połączyć je z mlekiem. Pamiętaj, że masa musi być jednolita i pozbawiona grudek. Kiedy składniki są połączone, należy do miski wsypać płatki owsiane, orzechy. Wszystkie składniki ponownie wymieszać. Kiedy masa jest gotowa, należy uformować ją w kulkę, owinąć w folę i na piętnaście minut wsadzić do lodówki.

Po tym czasie należy ją wyjąć i zacząć dzielić i formować na mniejsze kawałki, które przypominać będą batoniki. Kiedy są one już gotowe, można ponownie owinąć je folią i schować je do zamrażalki na jeden dzień. To czas potrzebny do utwardzenia batonów.

Następnego dnia możemy sięgnąć po nasze batoniki. Koszt ich wykonania wacha się do 20 do 30 złotych. Z takiej porcji składników możemy stworzyć nawet 15 batoników. Warto więc poświęć kilka chwil na wykonanie batoników samodzielnie. Nie jest to kosztowne zadanie.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Suplementy i odżywki

More in Suplementy i odżywki

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

SylwiaCzerwiec 15, 2019

Kazeina – kiedy warto stosować – jakie ma działanie?

MonikaMaj 26, 2019

Pompa mięśniowa — jak ją osiągnąć?

Spalacze.plMaj 24, 2019

Suplementy diety wspierające układ kostno-stawowy

KlaudiaMaj 22, 2019

5 zalet cytruliny, które wykorzystasz w treningu siłowym

Spalacze.plMaj 11, 2019

Cała prawda o białku wołowym

KlaudiaMaj 8, 2019

Co można przygotować z odżywki białkowej?

Spalacze.plKwiecień 7, 2019

Suplementy diety termogeniczne

KlaudiaLuty 23, 2019

Suplementy diety modelujące nogi

KlaudiaLuty 23, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone