Po batony proteinowe sięga wiele osób aktywnych fizycznie. Są one doskonałym źródłem białka, a także dostarczają do organizmu niezbędną energię, która potrzebna jest przed lub w trakcie wykonywanego treningu. A jednak batony proteinowe to przekąska, która doskonale nadaje się nie tylko dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Takie przekąski zawierają w sobie wiele składników odżywczych, które pełnią niezastąpioną funkcję w organizmie każdego z nas. Batony proteinowe nie są kaloryczne, ale dostarczają białko, a więc może stać się dla nas alternatywą na drugie śniadanie.
Zamiast kupować batoniki proteinowe, warto dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykonać je samodzielnie. Przepis na batony proteinowe nie jest trudny i każdy powinien poradzić sobie z jego wykonaniem.
Wiele osób może zastanawiać się, czy zrobienie batoników proteinowych samemu jest w ogóle możliwe. Oczywiście, że jest i nie jest to takie trudne, jak może nam się wydawać. Przepis na batony proteinowe jest prosty, więc powinny poradzić sobie z nim osoby, które nie radzą sobie z gotowaniem. Do przygotowania tej przekąski nie potrzeba wiele składników, a większość z nich albo zawsze mamy w domu albo nie kosztują wiele. Czas więc przekonać się jak wykonać batony proteinowe samodzielnie w domu.
Składniki do zrobienia batonów proteinowych:
- Sześć miarek odżywki białkowej – wybierz dowolny smak,
- Jeden litr mleka – najlepiej wybierać mleko krowie,
- Różne rodzaje orzechów – wybierz te, które najbardziej ci smakują,
- Jedna miseczka płatek owsianych błyskawicznych,
- Mąka owsiana/mąka kokosowa/mąka migdałowa.
Sposób przygotowania batonów proteinowych
Najlepiej zacząć od przygotowania płatek owsianych. Powinny być one zalane wodą i przegotowane. Kiedy płatki są już gotowe, możemy przejść do kolejnego kroku, czyli łączenia składników suchych. Do miski należy wsypać mąkę i odżywkę białkową i dokładnie wymieszać oba składniki. Następnie połączyć je z mlekiem. Pamiętaj, że masa musi być jednolita i pozbawiona grudek. Kiedy składniki są połączone, należy do miski wsypać płatki owsiane, orzechy. Wszystkie składniki ponownie wymieszać. Kiedy masa jest gotowa, należy uformować ją w kulkę, owinąć w folę i na piętnaście minut wsadzić do lodówki.
Po tym czasie należy ją wyjąć i zacząć dzielić i formować na mniejsze kawałki, które przypominać będą batoniki. Kiedy są one już gotowe, można ponownie owinąć je folią i schować je do zamrażalki na jeden dzień. To czas potrzebny do utwardzenia batonów.
Następnego dnia możemy sięgnąć po nasze batoniki. Koszt ich wykonania wacha się do 20 do 30 złotych. Z takiej porcji składników możemy stworzyć nawet 15 batoników. Warto więc poświęć kilka chwil na wykonanie batoników samodzielnie. Nie jest to kosztowne zadanie.
Facebook
RSS