Suplementy i odżywki

Domowe batony proteinowe

Domowe batony proteinowe

Po batony proteinowe sięga wiele osób aktywnych fizycznie. Są one doskonałym źródłem białka, a także dostarczają do organizmu niezbędną energię, która potrzebna jest przed lub w trakcie wykonywanego treningu. A jednak batony proteinowe to przekąska, która doskonale nadaje się nie tylko dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Takie przekąski zawierają w sobie wiele składników odżywczych, które pełnią niezastąpioną funkcję w organizmie każdego z nas. Batony proteinowe nie są kaloryczne, ale dostarczają białko, a więc może stać się dla nas alternatywą na drugie śniadanie.

Zamiast kupować batoniki proteinowe, warto dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykonać je samodzielnie. Przepis na batony proteinowe nie jest trudny  i każdy powinien poradzić sobie z jego wykonaniem.

Wiele osób może zastanawiać się, czy zrobienie batoników proteinowych samemu jest w ogóle możliwe. Oczywiście, że jest i nie jest to takie trudne, jak może nam się wydawać. Przepis na batony proteinowe jest prosty, więc powinny poradzić sobie z nim osoby, które nie radzą sobie z gotowaniem. Do przygotowania tej przekąski nie potrzeba wiele składników, a większość z nich albo zawsze mamy w domu albo nie kosztują wiele. Czas więc przekonać się jak wykonać batony proteinowe samodzielnie w domu.

Składniki do zrobienia batonów proteinowych:

  • Sześć miarek odżywki białkowej – wybierz dowolny smak,
  • Jeden litr mleka – najlepiej wybierać mleko krowie,
  • Różne rodzaje orzechów – wybierz te, które najbardziej ci smakują,
  • Jedna miseczka płatek owsianych błyskawicznych,
  • Mąka owsiana/mąka kokosowa/mąka migdałowa.

Sposób przygotowania batonów proteinowych

Najlepiej zacząć od przygotowania płatek owsianych. Powinny być one zalane wodą i przegotowane. Kiedy płatki są już gotowe, możemy przejść do kolejnego kroku, czyli łączenia składników suchych. Do miski należy wsypać mąkę i odżywkę białkową i dokładnie wymieszać oba składniki. Następnie połączyć je z mlekiem. Pamiętaj, że masa musi być jednolita i pozbawiona grudek. Kiedy składniki są połączone, należy do miski wsypać płatki owsiane, orzechy. Wszystkie składniki ponownie wymieszać. Kiedy masa jest gotowa, należy uformować ją w kulkę, owinąć w folę i na piętnaście minut wsadzić do lodówki.

Po tym czasie należy ją wyjąć i zacząć dzielić i formować na mniejsze kawałki, które przypominać będą batoniki. Kiedy są one już gotowe, można ponownie owinąć je folią i schować je do zamrażalki na jeden dzień. To czas potrzebny do utwardzenia batonów.

Następnego dnia możemy sięgnąć po nasze batoniki. Koszt ich wykonania wacha się do 20 do 30 złotych. Z takiej porcji składników możemy stworzyć nawet 15 batoników. Warto więc poświęć kilka chwil na wykonanie batoników samodzielnie. Nie jest to kosztowne zadanie.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Suplementy i odżywki

More in Suplementy i odżywki

Czy warto stosować spalacze tłuszczu?

Julia Cichaczewska6 lutego, 2024

Suplementy na serce i układ krążenia – wszystko co musisz wiedzieć

Julia Cichaczewska10 stycznia, 2024
witamina d3 jesienią i zimą

Witamina D3 – musisz o niej pamiętać!

spalacze23 września, 2021
witamina b12 kapsułki i tabletki

Witamina B12 – działanie, dawkowanie oraz przeciwwskazania.

spalacze18 września, 2021

Najmocniejsze spalacze tłuszczu – ranking 2021

spalacze6 czerwca, 2021

Adipex 75 – niebezpieczne odchudzanie

spalacze6 maja, 2021

Ashwagandha – dlaczego warto stosować adaptogeny?

Milena9 kwietnia, 2021

T5 – Zion Labs czyli spalacz wysokiego ryzyka

spalacze7 kwietnia, 2021

Kapsaicyna – naturalny spalacz tłuszczu. W czym znajdziemy kapsaicynę?

Spalacze.pl10 marca, 2021

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone