Dietetyczne przepisy

Dwa smaczne i lekkie dania ze szparagami

Dwa smaczne i lekkie dania ze szparagami

Szparagi niezbyt często goszczą na polskich stołach. Warto to zmienić, ponieważ znajduje się w nich wiele cennych składników odżywczych, a poza tym są to warzywa niskokaloryczne. W 100 g znajduje się zaledwie 20 kcal. Oczywiście, ważne jest odpowiednie przygotowanie szparagów. Oto przykłady potraw, które można przyrządzić z tych smacznych i zdrowych warzyw.

Zupa szparagowa

Pierwsza propozycja to zupa szparagowa, która zawiera tylko 70 kcal. Do przygotowania dwóch porcji tej potrawy potrzeba:

– około 380 g szparagów

– półtora szklanki bulionu

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– jedną łyżkę mąki pszennej

Przygotowanie najlepiej rozpocząć od podgrzania bulionu, w którym ugotowane zostaną szparagi. Warzywa należy umyć i obrać ze skórki, a następnie gotować do czasu, aż staną się odpowiednio miękkie. Później wyjmij je i pokrój, a następnie zmiksuj wraz z bulionem, jogurtem i mąką. Gotuj zupę przez kilka minut, w międzyczasie doprawiając ją solą i pieprzem. Możesz także sięgnąć po lubiane zioła i przyprawy.

Risotto ze szparagami

Jeżeli lubisz ryż, to idealną propozycją dla Ciebie będzie także wegetariańskie szparagowe risotto. Do przygotowania go potrzeba:

– pęczek szparagów

– 200 g sypkiego ryżu

– litr bulionu warzywnego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1-2 ząbki czosnku

– 2 pomidory

– 2 łyżki oleju kokosowego

– 2 łyżki posiekanej bazylii

– szczypta pieprzu i soli

Najpierw ugotuj ryż w bulionie warzywnym, a umyte i obrane ze skórki szparagi w wodzie. Następnie w rondelku podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekany czosnek. Pomidory należy umyć i pokroić w kostkę. Później połącz wszystkie składniki, dodaj olej kokosowy oraz bazylię, dopraw solą i pieprzem.

To tylko dwie z wielu potraw, które można przygotować ze szparagów. Ich zastosowanie kulinarne jest znacznie szersze. To kolejny powód, dla którego warto uczynić z nich element swojego jadłospisu.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyczne przepisy

More in Dietetyczne przepisy

Dietetyczne sosy – sosy zero kalorii

Redakcjaczerwiec 15, 2021

Drugie śniadanie – najlepsze przepisy

Redakcjaczerwiec 2, 2021

10 powodów dla których przybierasz na wadze.

Sylwiapaździernik 16, 2020

Dieta Dukana

Redakcjalistopad 20, 2019

Co można przygotować z odżywki białkowej?

Spalacze.plsierpień 7, 2019

Jak zrobić domowy napój izotoniczny?

Spalacze.plkwiecień 11, 2018

Właściwości i zastosowanie pietruszki

Redakcjastyczeń 31, 2017

Jak przygotować dietetyczne przyjęcie?

Redakcjastyczeń 26, 2017

Seler naciowy: właściwości i sposoby wykorzystania

Redakcjastyczeń 16, 2017

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone