Szparagi niezbyt często goszczą na polskich stołach. Warto to zmienić, ponieważ znajduje się w nich wiele cennych składników odżywczych, a poza tym są to warzywa niskokaloryczne. W 100 g znajduje się zaledwie 20 kcal. Oczywiście, ważne jest odpowiednie przygotowanie szparagów. Oto przykłady potraw, które można przyrządzić z tych smacznych i zdrowych warzyw.
Zupa szparagowa
Pierwsza propozycja to zupa szparagowa, która zawiera tylko 70 kcal. Do przygotowania dwóch porcji tej potrawy potrzeba:
– około 380 g szparagów
– półtora szklanki bulionu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– jedną łyżkę mąki pszennej
Przygotowanie najlepiej rozpocząć od podgrzania bulionu, w którym ugotowane zostaną szparagi. Warzywa należy umyć i obrać ze skórki, a następnie gotować do czasu, aż staną się odpowiednio miękkie. Później wyjmij je i pokrój, a następnie zmiksuj wraz z bulionem, jogurtem i mąką. Gotuj zupę przez kilka minut, w międzyczasie doprawiając ją solą i pieprzem. Możesz także sięgnąć po lubiane zioła i przyprawy.
Risotto ze szparagami
Jeżeli lubisz ryż, to idealną propozycją dla Ciebie będzie także wegetariańskie szparagowe risotto. Do przygotowania go potrzeba:
– pęczek szparagów
– 200 g sypkiego ryżu
– litr bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 pomidory
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– szczypta pieprzu i soli
Najpierw ugotuj ryż w bulionie warzywnym, a umyte i obrane ze skórki szparagi w wodzie. Następnie w rondelku podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekany czosnek. Pomidory należy umyć i pokroić w kostkę. Później połącz wszystkie składniki, dodaj olej kokosowy oraz bazylię, dopraw solą i pieprzem.
To tylko dwie z wielu potraw, które można przygotować ze szparagów. Ich zastosowanie kulinarne jest znacznie szersze. To kolejny powód, dla którego warto uczynić z nich element swojego jadłospisu.
Facebook
RSS