Ludzie marzą o tym, żeby chudnąć bez większych wyrzeczeń żywieniowych. Wprawdzie redukcja wagi nie jest możliwa bez odpowiedniej diety i aktywności fizycznej, jednak istnieją sposoby na to, ab ułatwić sobie tę walkę. Z pomocą przychodzą suplementy diety, wśród których znajdują się enzymy trawienne.
Organizm człowieka wytwarza dwa rodzaje enzymów: metaboliczne oraz trawienne. Te pierwsze znajdują się wszystkich komórkach naszego ciała i odpowiadają za rozmaite reakcje chemiczne, natomiast drugie wydzielają wyłącznie komórki żołądka i jelit, a ich funkcja polega na przyspieszaniu trawienia pokarmów. Istnieje także trzeci rodzaj enzymów trawiennych, który znajduje się w surowych owocach, warzywach, orzechach, jajach i mięsie. Enzymy są niezbędne dla trawienia i prawidłowego wykorzystywania pożywienia. To właśnie one umożliwiają właściwe przyswojenie składników odżywczych, które znajduje się w jedzeniu. W tej sytuacji pojawia się jednak pytanie o to, czy stosowanie dodatkowych enzymów ma sens, jeżeli takie substancje nasz organizm wytwarza samodzielnie. Zwolennicy surowej diety uważają, że dostarczenie organizmowi enzymów z zewnątrz pozwala na zaoszczędzenie własnych enzymów. Teza ta nie została jednak poparta naukowo. Warto zwrócić uwagę na to, że enzymy są uszkadzane w trakcie produkcji i obróbki żywności. Szkodzi im nie tylko obróbka termiczna, ale i nawożenie, przedwczesne zbieranie i długie przechowywanie. Jeżeli temperatura wzrośnie powyżej 40 stopni Celsjusza, to dochodzi do zniszczenia 90 % enzymów. Z tego względu, jeżeli chcemy dostarczyć enzymy z zewnątrz, powinniśmy sięgnąć po suplementy, ponieważ w żywności często jest ich niewiele. Zdaniem specjalistów istnieją osoby, którym stosowanie suplementów enzymowych może pomóc. Dotyczy to w szczególność ludzi, u których doszło do przeciążenia układu pokarmowego. Taki problem pojawia się w przypadku intensywnych treningów albo zaburzenia ośrodka sytości. Pogorszenie trawienia dostrzegane jest także u osób starszych. U seniorów osłabienie metabolizmu ma kilka przyczyn, ale niewykluczone, że jedną z nich jest właśnie stan zapalnych gruczołów produkujących enzymy trawienne. Warto zwrócić uwagę na fakt, że jeden enzym nie jest w stanie zastąpić innego. Niedobór jednego z enzymów może zatem doprowadzić do zaburzeń trawienia nawet wtedy, gdy poziom pozostałych pozostaje wysoki. U osób starszych przyjmowanie enzymów pozwala na uniknięcie problemów trawiennych, natomiast w przypadku zaburzenia ośrodka głodu enzymy wyregulują uczucie sytości i łaknienia. Dzięki temu łatwiej będzie uniknąć przybierania na wadze, a odchudzanie przyniesie lepsze rezultaty. U ludzi intensywnie trenujących enzymy pozwolą na bardziej skuteczne wykorzystanie składników pokarmowych, znajdujących się w pożywieniu. Oczywiście, te osoby także mogą zauważyć wyeliminowanie takich problemów jak zgaga czy niestrawność.
Podsumowując powyższe informacje, w pewnych sytuacjach stosowanie suplementów enzymowych może ułatwić redukcję wagi albo poprawić przyswajanie składników odżywczych. Dotyczy to osób z zaburzeniami ośrodka sytości, intensywnie trenujących oraz seniorów. Pozostali ludzie, którzy chcą ułatwić sobie redukcję wagi, powinni wybrać inne suplementy, na przykład błonnik albo środki wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej.
Sprawdź też: Dlaczego mało jem, ale nie chudnę?
Facebook
RSS