Praca organizmu człowieka może nam przypominać mechanizm maszyny. Po otrzymaniu paliwa, w postaci pokarmu przechodzi on przez etap przetwarzania go w energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Czynnikiem niezbędnym, który jest potrzebny do przetwarzania pokarmu w składniki odżywcze i energię są enzymy trawienne. To związki, które są produkowane przez układ pokarmowy, a także przez trzustkę i gruczoły żołądkowe i ślinowe.
Czym są enzymy trawienne?
Enzymy trawienne są obecne we wszystkich odcinkach układu pokarmowego. Każdy z nich ma określoną funkcję w organizmie człowieka, a to jaką pełni ten jeden zależy od jego położenia, a także od tego, przez jaki narząd są one produkowane. W jamie ustnej człowieka występuje enzym, który znany jest pod nazwą amylaza ślinowa. Jest to składnik, który odpowiada za prawidłowe trawienie węglowodanów, a także glikogenu i skrobi.
W żołądku obecne są enzymy, które produkowane zostają przez gruczoły żołądkowe. Ich nazwa to pepsyna, a jej zadaniem jest rozkładanie białek, a także lipoliza żołądkowa, która zajmuje się rozkładaniem tłuszczów. Istnieje również podpuszczka, która zajmuje się ścinaniem białka mleka. Ten enzym występuje w układzie pokarmowym człowieka tylko i wyłącznie w okresie niemowlęcym.
Dwunastnica to miejsce w organizmie człowieka, gdzie produkowana jest największa ilość enzymów trawiennych. Większość z nich produkowana jest przez trzustkę. W dwunastnicy, w skokach trzustkowych występują:
- Amylaza trzustkowa – jej zadaniem jest rozkład polisacharydów,
- Nukleaza trzustkowa,
- Maltaza- która zajmuje się rozkładaniem maltozy na cząsteczki glukozy,
- Trypsyna,
- Chymotrypsyna- oba te enzymy trawienne odpowiadają za rozkład peptyd i polipeptyd,
- Elastaza – zajmująca się rozciąganiem łańcuchów polipeptydowych na mniejsze cząsteczki,
- Lipaza trzustkowa – zajmuje się rozkładem tłuszczów, które wcześniej zostały zemulgowane przez żółć.
W jelicie cienkim także znajduje się pewna grupa enzymów trawiennych. Są to:
- Amylaza jelitowa,
- Laktaza,
- Sacharaza,
- Lipaza,
- Nukleazy jelitowe,
- Karboksypeptydaza,
- Aminopeptydaza
To enzymy, które znajdują się w soku jelitowym, a ich rolą jest rozkład składników pokarmowych. Jest to końcowy etap trawienia pokarmów.
Enzymy trawienne – suplementacja
Na rynku dostępne są preparaty, które mogą uzupełnić niedobory enzymów trawiennych i uregulować ich pracę. Często tego rodzaju suplementy diety znajdują się w sklepach dla sportowców z odżywkami. Przy suplementacji enzymów trawiennych liczy się to, by dobrać preparat o odpowiednim działaniu. Na rynku istnieje wiele rodzajów tego typu preparatów, a różnią się one od siebie jakością i sposobem działania. Dobrym wyborem wydaje się mieszanka wszystkich enzymów, czyli suplement, który wspomagać będzie rozbijanie białek, węglowodanów i tłuszczy. W niektórych suplementach pojawiają się dodatki, które mają za zadanie wspomagać procesy trawienne.
Facebook
RSS