Zdrowie

Enzymy trawienne – jak działają?

Enzymy trawienne – jak działają?

Praca organizmu człowieka może nam przypominać mechanizm maszyny. Po otrzymaniu paliwa, w postaci pokarmu przechodzi on przez etap przetwarzania go w energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Czynnikiem niezbędnym, który jest potrzebny do przetwarzania pokarmu w składniki odżywcze i energię są enzymy trawienne. To związki, które są produkowane przez układ pokarmowy, a także przez trzustkę i gruczoły żołądkowe i ślinowe.

Czym są enzymy trawienne?

Enzymy trawienne są obecne we wszystkich odcinkach układu pokarmowego. Każdy z nich ma określoną funkcję w organizmie człowieka, a to jaką pełni ten jeden zależy od jego położenia, a także od tego, przez jaki narząd są one produkowane. W jamie ustnej człowieka występuje enzym, który znany jest pod nazwą amylaza ślinowa. Jest to składnik, który odpowiada za prawidłowe trawienie węglowodanów, a także glikogenu i skrobi.

W żołądku obecne są enzymy, które produkowane zostają przez gruczoły żołądkowe. Ich nazwa to pepsyna, a jej zadaniem jest rozkładanie białek, a także lipoliza żołądkowa, która zajmuje się rozkładaniem tłuszczów. Istnieje również podpuszczka, która zajmuje się ścinaniem białka mleka. Ten enzym występuje w układzie pokarmowym człowieka tylko i wyłącznie w okresie niemowlęcym.

Dwunastnica to miejsce w organizmie człowieka, gdzie produkowana jest największa ilość enzymów trawiennych. Większość z nich produkowana jest przez trzustkę. W dwunastnicy, w skokach trzustkowych występują:

  • Amylaza trzustkowa – jej zadaniem jest rozkład polisacharydów,
  • Nukleaza trzustkowa,
  • Maltaza- która zajmuje się rozkładaniem maltozy na cząsteczki glukozy,
  • Trypsyna,
  • Chymotrypsyna- oba te enzymy trawienne odpowiadają za rozkład peptyd i polipeptyd,
  • Elastaza – zajmująca się rozciąganiem łańcuchów polipeptydowych na mniejsze cząsteczki,
  • Lipaza trzustkowa – zajmuje się rozkładem tłuszczów, które wcześniej zostały zemulgowane przez żółć.

W jelicie cienkim także znajduje się pewna grupa enzymów trawiennych. Są to:

  • Amylaza jelitowa,
  • Laktaza,
  • Sacharaza,
  • Lipaza,
  • Nukleazy jelitowe,
  • Karboksypeptydaza,
  • Aminopeptydaza

To enzymy, które znajdują się w soku jelitowym, a ich rolą jest rozkład składników pokarmowych. Jest to końcowy etap trawienia pokarmów.

Enzymy trawienne – suplementacja

Na rynku dostępne są preparaty, które mogą uzupełnić niedobory enzymów trawiennych i uregulować ich pracę. Często tego rodzaju suplementy diety znajdują się w sklepach dla sportowców z odżywkami. Przy suplementacji enzymów trawiennych liczy się to, by dobrać preparat o odpowiednim działaniu. Na rynku istnieje wiele rodzajów tego typu preparatów, a różnią się one od siebie jakością i sposobem działania. Dobrym wyborem wydaje się mieszanka wszystkich enzymów, czyli suplement, który wspomagać będzie rozbijanie białek, węglowodanów i tłuszczy. W niektórych suplementach pojawiają się dodatki, które mają za zadanie wspomagać procesy trawienne.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

More in Zdrowie

Ferrytyna- za co jest odpowiedzialna, co powoduje, co w sytuacji jej nadmiaru, a co z jej niedoborem?

SylwiaMaj 29, 2020

Kwasy tłuszczowe – jakie mają działanie na organizm człowieka

MonikaMaj 25, 2020

Co na zgagę?

SylwiaMaj 12, 2020

Najlepsze źródła magnezu i dlaczego jest tak ważny?

Spalacze.plKwiecień 30, 2020

Czystek – hit ziołowy

spalaczeKwiecień 27, 2020

Wzmocnienie odporności  – co stosować

SylwiaMarzec 27, 2020

Jak uzyskać zwolnienie lekarskie online (e-ZLA)?

SylwiaMarzec 25, 2020

Dieta ketogeniczna zasady ketozy – FAQ

SylwiaMarzec 17, 2020

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

SylwiaLuty 15, 2020

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone