Dietetyka i zdrowe odżywianie

Fast foody robią się coraz bardziej niezdrowe

Fast foody robią się coraz bardziej niezdrowe

Niesamowitą sprawą jest stała obecność fast foodów w naszym społeczeństwie. Mijają dekady, robi się setki badań, uświadamia się konsumentów, a te dalej trwają. Nikt już chyba nie uważa, że cokolwiek dostępnego w fast foodach jest zdrowe, co nie zmienia faktu, że te niezmiennie pękają w szwach. Z czego to się bierze? Z szybkości podania jedzenia? Ze smaku? A może ludzie już uznali, ze truje ich wszystko – od jedzenia po kosmetyki – więc nie warto się przejmować. Nie wiadomo. Wiadomo natomiast, dzięki badaniom na Uniwersytecie Bostońskim, że jedzenie dostępne w fast foodach w ciągu ostatnich 30 lat pogorszyło się. Jedzenie jest gorsze, ale dostępne menu coraz bogatsze.

„Nasze badanie daje pewien wgląd w to, w jaki sposób fast food może napędzać utrzymujący się w USA problem otyłości i powiązanych z nią chorób przewlekłych. Mimo wielkiej różnorodności oferowanych dań, wśród których można, oczywiście, znaleźć zdrowsze opcje, z czasem ogólna kaloryczność, wielkość porcji i zawartość sodu pogorszyły się, czyli wzrosły, i pozostały wysokie” (dr Megan A. McCrory z Uniwersytetu Bostońskiego). Zespół McCrory dokładnie przeanalizował menu najpopularniejszych fast foodów z lat 1986, 1991 i 2016 roku. Swoje badania zawęzili do trzech kategorii – przystawki, dodatki i desery. Okazało się, że w ciągu 30 lat ilość oferowanych produktów zwiększyła się o 226%. To daje niemal 23 nowe „dania” na rok! Tu mamy rekord, mała jest szansa, by jakiekolwiek restauracje mogły na tym polu konkurować z fast foodami. Problem w tym, że ewidentnie ktoś uznał, że należy iść na ilość, a porzucić jakość. W każdej kategorii mamy widoczny skok poziomu soli i znaczny wzrost kaloryczności (w ciągu 30 lat kcal deserów wzrosła średnio o 208, a przystawek o 120). Za ten wzrost odpowiadają dwa czynniki – modyfikacja składu i powiększenie porcji. Trzeba być jednak uczciwym i powiedzieć o plusach. W dostępnych produktach dało się zaobserwować wzrost wapna i żelaza. Brawo, to jak witamina D w arszeniku.

Fast foody mają coraz bogatszą ofertę. Możemy teraz przebierać w różnorakich specjałach. Tylko po co? Dla pustych kalorii? Niepotrzebnej ilości soli? A może dla wapna i żelaza? Jeżeli mamy niedobory dwóch ostatnich to są znacznie lepsze źródła po które można sięgnąć. Fast foody dalej bronią się tym, że podają jedzenie szybko. Można w biegu złapać coś do jedzenia i ruszyć dalej do pracy. I tak do 35 urodzin, na które serce podaruje nam zawał. Badania Uniwersytetu Bostońskiego pokazały jasno, że ogólna jakość dostępnych produktów jest coraz gorsza. Wątpliwe by nagle miała stać się lepsza. Szkoda zdrowia. Nawet jeżeli musimy zjeść szybko na mieście to i tak dostępne są lepsze alternatywy.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalaczemarzec 29, 2023

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcjawrzesień 23, 2021

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.plwrzesień 9, 2021

Grzyby nootropowe do kawy

Redakcjawrzesień 1, 2021

Przepisy na posiłki z odżywki białkowej

Monikaczerwiec 17, 2021

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

Sylwiaczerwiec 16, 2021

Dietetyczne sosy – sosy zero kalorii

Redakcjaczerwiec 15, 2021

Ile kalorii spalasz w ciągu dnia?

Klaudiaczerwiec 14, 2021

Drugie śniadanie – najlepsze przepisy

Redakcjaczerwiec 2, 2021

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone