Dietetyka i zdrowe odżywianie

Ferrytyna- za co jest odpowiedzialna, co powoduje, co w sytuacji jej nadmiaru, a co z jej niedoborem?

Ferrytyna- za co jest odpowiedzialna, co powoduje, co w sytuacji jej nadmiaru, a co z jej niedoborem?
Ferrytyna jest to białko, którego zadaniem jest gromadzenie żelaza. Dzięki niemu jesteśmy w stanie poprzez badanie biochemiczne określić, jaki mamy poziom żelaza w naszym organizmie. Co więcej, to właśnie ferrytyna stanowi także białko, które może określić ostrą fazę związaną ze wszelkiego rodzaju stanami zapalnymi oraz infekcjami. Jej nadmiar może być niebezpieczny, jej niedobór również może mieć poważne w skutkach konsekwencje. Jedno jest pewne- jeśli ferrytyna nie znajduje się w granicach normy nie można tego problemu bagatelizować.

Niedobór ferrytyny w organizmie
Jeżeli u kobiety poziom ferrytyny wynosi poniżej 10 μg/l, a u mężczyzny 20 μg/l mówimy o niedoborze. Każdy z nas zapewne wie, że niedobór żelaza jest bardzo poważnym problemem, ponieważ ma on wpływ na cały organizm człowieka i jego prawidłowe funkcjonowanie.
Przyczyn jego niedoboru może być wiele dlatego też tak ważną rolę odgrywa odpowiednia diagnostyka. Niski poziom ferrytyny związany jest przede wszystkim z niedokrwistością, a więc występowaniem anemii, z którą nie ma żartów i trzeba jak najszybciej się nią zająć.

 

Jak podnieść poziom ferrytyny?
Podstawą jest odpowiednia dieta. Dbanie o jakość i ilość kalorii, przyjmowanie odpowiednich makroskładników, wprowadzenie w pełnowartościową dietę produktów będących źródłem białka roślinnego- orzechy, kasze, warzywa, jak i zwierzęcego- ryby, mięsa. Istotne są także tłuszcze oraz węglowodany w postaci odpowiedniej ilości warzyw i owoców. W diecie osoby posiadającej obniżoną ilość ferrytyny niezbędne jest zażywanie konkretnych produktów, które w dużej mierze przyczyniają się do zwiększenia ilości krwinek czerwonych we krwi. Są to na pewno: wątróbka, czerwone mięso, szpinak, pietruszka, koper, kasza gryczana i jaglana, a także nasiona roślin strączkowych. Dobrze jest postawić na witaminę B12, jak również i przyjmowanie kwasu foliowego. W diecie osoby walczącej o podniesienie poziomy ferrytyny nie powinno zabraknąć naparów z pokrzywy zwyczajnej, alg, spiruliny, miodu i pyłku pszczelego, korzenia maca czy na przykład kakaowca. Dobrze jest także posiąść stosowną wiedzę w zakresie łączenia ze sobą posiłków i eliminowania tych, które nam szkodzą. I tak na przykład wybierając dania bogate w żelazo warto zestawić je z produktami bogatymi w witaminę C, nasiona strączkowe należy odpowiednio moczyć i gotować, a kawę i mocną herbatę ograniczyć do minimum.

Nadmiar ferrytyny w organizmie
​Jeśli ferrytyny jest za mało wiemy, że mamy do czynienia z niedoborem żelaza. Co jednak w sytuacji, gdy jej ilość jest zbyt duża? Uważa się, że stężenie powyżej 200 μg/l u kobiet i 400 μg/l u mężczyzn świadczy o jej podwyższeniu. Głównymi przyczynami związanymi z takim stanem rzeczy może być długotrwałe przyjmowanie suplementów żelaza, nadczynność tarczycy, niewydolność nerek, zapalenie lub zakażenie będące reakcją ostrej fazy, a także liczne choroby wątroby. Nadmiar ferrytyny może także być związany z czynnościowym niedoborem żelaza na skutek stanu zapalnego i przyjmowanych w związku z tym leków. Inną przyczyną jest także hemochromatoza- choroba dziedziczna polegająca na mutacji genu kodującego białko błonowe, a to zaś odpowiedzialne jest za stymulację produkcji białka ostrej fazy. Diagnozując nadmiar ferrytyny może ona być także związana z takimi chorobami jak hemosyderoza- gromadzenie się żelaza z komórek wątroby i płuc oraz zespół
hemofagocytowy- zaburzenie odporności związane z komórkami i limfocytami T. Pojawia się ciągły stan zapalny atakujący komórki.

Podstawą przy nadmiernym poziomie ferrytyny jest odpowiednie zdiagnozowanie pacjenta i na tej podstawie rozpoczęcie odpowiedniego
leczenia, dzięki któremu ten poziom można stosownie wyrównać. Niezależnie od tego, czy mówimy o nadmiarze czy też niedoborze ferrytyny w organizmie, w każdym przypadku ten stan jest niebezpieczny dla zdrowia pacjenta dlatego tak ważne jest znalezienie problemu i zastosowanie takich środków, które będą w stanie uzyskać pożądaną normę.
Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Redukcja – czym jest i kiedy jest potrzebna

MonikaStyczeń 16, 2019

Zdrowa dieta na lepszą pamięć

KlaudiaStyczeń 15, 2019

Płatki owsiane – czemu warto je jeść?

MonikaStyczeń 14, 2019

Najlepsze pomysły na śniadanie dla sportowca

MonikaStyczeń 13, 2019

Rodzaje żywności funkcjonalnej

KlaudiaStyczeń 12, 2019

Najlepsze diety oczyszczające

MonikaStyczeń 12, 2019

Kwasy, które musisz znać

KlaudiaStyczeń 11, 2019

Kwasy omega –3 na lepszą pamięć

KlaudiaStyczeń 11, 2019

Migdały – czemu warto jeść?

MonikaStyczeń 11, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone