Suplementy diety wspomagające odchudzanie zawierają różne składniki, jednak można wskazać wśród nich takie, które wykorzystywane są szczególnie często. Na liście popularnych składników znajduje się ekstrakt z garcinia cambogia, kotony malin i zielona kawa.
Garcinia cambogia
Garcinia cambogia to roślina tropikalna, która rośnie główne w Indonezji, ale uprawiana jest także w całej Azji południowo-wschodniej oraz w centralnej i zachodniej Afryce. W Polsce garcynia kambodżańska znana jest także jako owoc tamaryndowca Malabar. Ekstrakt zawierający cenny kwas hydroksycytrynowy pozyskuje się ze skórki owocu. Jako pierwsi wyciąg ten zaczęli stosować hinduscy uzdrowiciele. HCA uznawali za środek redukujący łaknienie i usprawniający trawienie. To właśnie kwas hydroksycytrynowy jest przyczyną popularności garcinia cambogia. To inhibitor liazy cytrynianowej, która ogranicza dostępność aceto-CoA w syntezie kwasów tłuszczowych, a jednocześnie zwiększa syntezę glikogenu w wątrobie. Działanie i bezpieczeństwo tej substancji jest dość dobrze znane, ponieważ badania nad nią rozpoczęły się około 40 lat temu. Korzystny wpływ HCA na redukcję wagi związany jest z tym, że wspomaga on metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczu. Dzięki obecności kwasu hydroksycytrynowego nadmiar spożytych białek i cukrów nie jest przekształcany w tkankę tłuszczową. Nie jest to jednak jedyna zaleta HCA. Zawarty w garcinia cambogia kwas hydroksycytrynowy wpływa na odczuwanie sytości. Moment wystąpienia głodu zostaje opóźniony, tak więc spożywamy mniej pokarmów. HCA jest szczególnie polecany w szczególności osobom, które dążą do redukcji tkanki tłuszczowej, ale chcą uniknąć utraty tkanki mięśniowej. Wyniki badań potwierdzają bowiem, że kwas hydroksycytrynowy ochrania tkankę mięśniową. Naukowcy z Purdue University twierdzą, że owoce garcinia cambogia są cennym źródłem wapnia, fosforu, żelaza, tiaminy, niacyny i ryboflawiny. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują na duże bezpieczeństwo suplementów zawierających wyciąg z garcynii kambodżańskiej. HCA nie ma działania pobudzającego. Utrzymuje poziom ciśnienia we krwi i nie powoduje bezsenności.
Podobnie jak w przypadku wszelkich innych substancji, istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania ekstraktu z garcinia cambogia. Suplemenentacji nie zaleca się w u osób cierpiących na schorzenia nerek lub wątroby, cukrzyków, kobiet ciężarnych oraz dzieci i młodzieży do 18 roku życia. Należy pamiętać o możliwych interakcjach pomiędzy kwasem hydroksycytrynowym a niektórymi lekami. Wystąpienie takiej interakcji jest możliwe w przypadku leków stosowanych w leczeniu cukrzycy i chorób wątroby.
Ketony malin
Ketony malin to polifenole roślinne, które są odpowiedzialne za charakterystyczny smak i zapach malin. Wykorzystuje się je głównie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, ale od pewnego czasu ketony malin stanowią ważny składnik suplementów diety. Niedawno naukowcy dowiedli, że mają one korzystny wpływ na redukcję wagi. Badania w tym kierunku prowadzone były już od ponad dziesięciu lat. Wyjątkowe właściwości ketonów malin dostrzegł między innymi amerykański dietetyk i specjalista ds. żywienia, Dr Oz. Ketony malinowe podnoszą stężenie adiponektyny, czyli hormonu odpowiadającego między innymi za kontrolę metabolizmu i poziomu glukozy. Adiponektyna pomaga także obniżyć ciśnienie krwi. Dowiedziono, że poziom tego hormonu jest wyższy o osób szczupłych. Jednocześnie ketony malin zwiększają wytwarzanie noradrenaliny, czyli hormonu stresu. Noradrenalina jest odpowiedzialna za stymulację układu nerwowego, a także za szybkość przepływu krwi. Jeżeli jej poziom w organizmie jest odpowiednio wysoki, to dochodzi do przyśpieszenia metabolizmu i tempa spalania tłuszczu. Normalnie do tego celu organizm wykorzystuje głównie węglowodany, jednak dzięki podwyższeniu poziomu adiponektyny można sprawić, że najpierw spalane będą tłuszcze. W rezultacie możliwe jest rozbicie złogów tłuszczu i przyśpieszenie odchudzania. Co więcej, dzięki zawartości adiponektyny ketony malinowe redukują otłuszczenie wątroby, dlatego wspomagają walkę z cukrzycą typu 2 oraz miażdżącą. Polifenole znajdujące się malinach mają także korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia, ponieważ opóźniają procesy starzenia, chronią przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo oraz obniżają ciśnienie krwi.
Jedzenie dużych ilości malin nie jest równie skuteczne jak suplementacjia, ponieważ suplementy zawierają skoncentrowaną dawkę ketonów, znacznie większą niż w porcji owoców. Co bardzo ważne, jak do tej pory nie stwierdzono skutków ubocznych stosowania tego typu suplementów.
Zielona kawa
Zielona kawa jest produkowana z tych samych ziaren co tradycyjny, czarny napój. Różnica polega na tym, że ziarna nie są poddawane obróbce termicznej. Niepalona kawa ma nie tylko inny kolor, lecz także inne właściwości. Specjaliści zwracają szczególną uwagę na obecność w niepalonych ziarnach kwasu chlorogenowego. Znajduje się on także w kakaowcu, pokrzywie, karczochach, brzoskwiniach i śliwkach. Kwas chlorogenowy jest antyoksydantem, który zmniejsza wchłanianie cukru, a tym samym zmusza organizm do aktywnego korzystania z posiadanych zapasów. Badania przeprowadzone przez Joe Vinsona potwierdzają, że zielona kawa wspomaga odchudzanie. W badaniu wzięło udział 16 osób, którym codziennie podawano 1050 miligramów ekstraktu z zielonej kawy. Po 22 tygodniach przeciętny spadek wynosił 8 kilogramów. Sceptycy tego produktu zwrócili uwagę na małą liczbę uczestników badania, a także na fakt, że podczas jego trwania badani wykonywali ćwiczenia fizyczne. Co więcej, według innych badań kwas chlorogenowy nie tylko nie wspomaga odchudzania, lecz także może doprowadzić do wystąpienia tak zwanego zespołu metabolicznego. Schorzenie to sprzyja między innymi otyłości brzusznej i cukrzycy typu 2 oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Jak dotąd nie wykryto przeciwwskazań do stosowania zielonej kawy, jednak nie można ich wykluczyć, ze względu na krótki okres badań.
Zielona kawa dostępna jest w formie tabletek i kapsułek, jak i w postaci ziaren, z których można przygotować napój. Warto jednak wyjaśnić, że smak i zapach zielonej kawy są inne niż czarnej. Taki napój jest kwaskowy i cierpki, dlatego wielu osobom nie przypada do gustu.
Podsumowując przedstawione powyższej informacje, zarówno garcinia cambogia, jak i ketony malin oraz zielona kawa mogą ułatwić odchudzanie. Pozytywny wpływ tych suplementów na redukcję wagi został potwierdzony badaniami naukowymi, jednak istnieją specjaliści, którzy podważają ich wiarygodność. Dotyczy to przede wszystkim zielonej kawy. Ci, którzy wolą korzystać ze sprawdzonych metod, powinni wybrać preparat z garcinia cambogia albo ketonami malin. Wybierając suplement należy jednak wziąć pod uwagę przeciwwskazania zdrowotne i możliwe skutki uboczne poszczególnych preparatów.
Facebook
RSS