
Witaminy z grupy B są jednymi z ważniejszych składników odżywczych dla naszego organizmu. Mają one wpływ na pracę układu nerwowego i dbają o zdrowie umysłowe i psychiczne. Organizm człowieka nie jest zdolny do ich samodzielnej syntezy, dlatego konieczne jest ich dostarczanie wraz z pożywieniem.
Wiele osób sięga po suplementy diety, by uzupełnić niedobory witamin z grupy B, jedna warto pamiętać, że przecież ich naturalnym źródłem, jest pożywienie. Czas dowiedzieć się, gdzie najlepiej szukać witamin z grupy B i, jak w łatwy sposób dostarczyć je do organizmu. Poznaj ich największe źródła.
Fasola
Po fasolę każdego rodzaju można sięgać, jeśli szukamy naturalnego źródła witamin z grupy B. Te produkty dostarczą do organizmu wysokie stężenia kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i B3. Są one również bogate w niezastąpioną dla układu hormonalnego witaminę B6. Fasola to jednak nie tylko witaminy B. Jedząc ją, do organizmu dostarczamy wysokiej jakości witaminę A i C, które wzmacniają układ odpornościowy, a także potas, wapń i fosfor. Jedząc fasolę, wspieramy florę jelitową, ponieważ jest to produkt, który składa się ze skrobi. Warto pamiętać, że moczenie fasoli sprawia, że witaminy i składniki mineralne wypłukują się z niej, więc jeśli chcemy ją gotować, to najlepiej robić to w wodzie, w której się moczyła.
Masło sojowe
Sojowe produkty nie są w obecnych czasach pozytywnie postrzegane. Mają one swoich zwolenników, a także przeciwników, a ich temat nadal budzi wiele kontrowersji. A mimo to masło sojowe może stać się jednym z najlepszych źródeł białka, dla osób przebywających na diecie wegetariańskiej, a także uczulonych na laktozę. Dodatkowo w produktach sojowych znajduje się wysokie stężenie witamin z grupy B, tak więc ich spożywanie ma doskonały wpływ na pracę mózgu. Okazuje się, że jeden kubek mleka sojowego może pokryć a 50 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B1, a także około 30 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B2.
Drób
Mięso z kurczaka jest bogate w witaminę B5, a także niacynę. Drób ma również dostarczać do organizmu cenne pokłady witaminy B6, która ma ogromne znacznie dla organizmu człowieka, ponieważ wspiera ona przyswajanie magnezu i cynku. Dodatkowo mięso drobiowe jest doskonałym źródłem białek, a także dostarcza do organizmu cenne minerały. Warto wybierać mięso drobiowe, zwłaszcza przebywając na diecie, ponieważ jest to mięso chude, a także z łatwością możemy usunąć z niego tłuszcz, ponieważ jest on osadzony blisko skóry. Zanim jednak zdecydujemy się na sięganie po mięso drobiowe, warto poszukać jego dobrych dostawców, ponieważ w obecnych czasach wiele mięs jest wzbogacanych o antybiotyki.
Facebook
RSS