Dietetyka i zdrowe odżywianie

Gluten- kiedy jest szkodliwy dla zdrowia?

Gluten- kiedy jest szkodliwy dla zdrowia?

Coraz więcej osób twierdzi, że gluten jest składnikiem zbędnym w naszej diecie. Okazuje się, że wielu zwolenników diety bezglutenowej, jest zdania, że eliminacja tego składnika z diety pomoże w szybki sposób pożegnać się z problemem otyłości, bólu głowy, problemów ze snem i niestrawności. Jednak czy gluten jest składnikiem, który naprawdę jest tak winny dolegliwościom, które pojawiają się u większości z nas? Czy gluten naprawdę jest tak niebezpieczny dla naszego zdrowia, czy może jest to tylko kolejny mit na temat żywienia?

Czym jest gluten?

Gluten jest rodzajem białka, które jest dostępne w żywności. Jest to składnik, który znajduje się w:

  • Pszenicy,
  • Życie,
  • Owsie,
  • Jęczmieniu.

Jego znikome ilości mogą pojawiać się w produktach, które tworzone lub przewożone były na taśmach produkcyjnych, na których pojawiały się produkty wymienione wyżej. To właśnie dlatego na opakowaniach, często można znaleźć informację o tym, że w produkcie mogą znajdować się śladowe ilości alergenu pochodzącego z gorczycy, pszenicy i orzechów.

Dla kogo gluten jest szkodliwy?

Ta całym świecie są dwie grupy osób, które w diecie powinny unikać glutenu. Pierwsza grupa to osoby mające celiakię, czyli chorobę trzewną. Jest to choroba uwarunkowana genetycznie, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, przez co organizm cierpi  na nietolerancję na gluten. Druga grupa to osoby zdrowe, ale mające alergię na białko, które znajduje się w pszenicy, orzechach, jęczmieniu i owsie. Czymś zupełnie innym jest nietolerancja pokarmowa na gluten. W przypadku nietolerancji u osób, u których wykluczona została choroba i tak po zjedzeniu glutenu mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości takie, jak:

  • Ból brzucha,
  • Zmęczenie,
  • Wzdęcia,
  • Biegunki,
  • Zaparcia,
  • Nieprzyjemne uczucie przelewania się w jelitach.

Zdaniem naukowców nietolerancję i nadwrażliwość na gluten może mieć ponad sześć procent populacji z całego świata. Jednak trzeba zaznaczyć, że nietolerancja zawsze powinna być potwierdzana badaniami. Jest to ważne nie tylko przy glutenie, ale również przy każdym innym białku.

Czy dieta bezglutenowa może być zdrowa?

Jeżeli nie stwierdzono u nas nietolerancji na gluten, a także nie mamy problemów z chorobą trzewną, to nie ma potrzeby eliminowania glutenu z diety. Jeżeli jednak to zrobimy, to nie będzie to miało dobrego wpływu na nasz organizm, ponieważ dieta nie będzie dostarczała do ustroju wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo warto wiedzieć, że w diecie bezglutenowej, składniki, które zawierają w sobie gluten są zastępowane innymi, o podobnym składzie, ale pozbawione glutenu. Przed przejściem na dietę bezglutenową należy więc wykonać badania, które określą, czy zmiana ta jest konieczna, czy nie, a także należy się do niej odpowiednio przygotować.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy warto jeść truskawki?

KlaudiaCzerwiec 11, 2019

Co trzeba jeść podczas długiego i krótkiego treningu?

KlaudiaCzerwiec 10, 2019

Co jeść, by  przybrać  na wadze?

KlaudiaCzerwiec 8, 2019

Len – właściwości, zastosowanie i wartości

MonikaMaj 26, 2019

Bób – działanie i właściwości

MonikaMaj 25, 2019

Skrobia – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

MonikaMaj 24, 2019

Białka jaj – aminokwasy dla sportowców

MonikaMaj 24, 2019

Mleko sojowe – skład, wartości i zastosowanie

MonikaMaj 23, 2019

Zalety i wady diety wegetariańskiej

MonikaMaj 22, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone