Coraz więcej osób twierdzi, że gluten jest składnikiem zbędnym w naszej diecie. Okazuje się, że wielu zwolenników diety bezglutenowej, jest zdania, że eliminacja tego składnika z diety pomoże w szybki sposób pożegnać się z problemem otyłości, bólu głowy, problemów ze snem i niestrawności. Jednak czy gluten jest składnikiem, który naprawdę jest tak winny dolegliwościom, które pojawiają się u większości z nas? Czy gluten naprawdę jest tak niebezpieczny dla naszego zdrowia, czy może jest to tylko kolejny mit na temat żywienia?
Czym jest gluten?
Gluten jest rodzajem białka, które jest dostępne w żywności. Jest to składnik, który znajduje się w:
- Pszenicy,
- Życie,
- Owsie,
- Jęczmieniu.
Jego znikome ilości mogą pojawiać się w produktach, które tworzone lub przewożone były na taśmach produkcyjnych, na których pojawiały się produkty wymienione wyżej. To właśnie dlatego na opakowaniach, często można znaleźć informację o tym, że w produkcie mogą znajdować się śladowe ilości alergenu pochodzącego z gorczycy, pszenicy i orzechów.
Dla kogo gluten jest szkodliwy?
Ta całym świecie są dwie grupy osób, które w diecie powinny unikać glutenu. Pierwsza grupa to osoby mające celiakię, czyli chorobę trzewną. Jest to choroba uwarunkowana genetycznie, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, przez co organizm cierpi na nietolerancję na gluten. Druga grupa to osoby zdrowe, ale mające alergię na białko, które znajduje się w pszenicy, orzechach, jęczmieniu i owsie. Czymś zupełnie innym jest nietolerancja pokarmowa na gluten. W przypadku nietolerancji u osób, u których wykluczona została choroba i tak po zjedzeniu glutenu mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości takie, jak:
- Ból brzucha,
- Zmęczenie,
- Wzdęcia,
- Biegunki,
- Zaparcia,
- Nieprzyjemne uczucie przelewania się w jelitach.
Zdaniem naukowców nietolerancję i nadwrażliwość na gluten może mieć ponad sześć procent populacji z całego świata. Jednak trzeba zaznaczyć, że nietolerancja zawsze powinna być potwierdzana badaniami. Jest to ważne nie tylko przy glutenie, ale również przy każdym innym białku.
Czy dieta bezglutenowa może być zdrowa?
Jeżeli nie stwierdzono u nas nietolerancji na gluten, a także nie mamy problemów z chorobą trzewną, to nie ma potrzeby eliminowania glutenu z diety. Jeżeli jednak to zrobimy, to nie będzie to miało dobrego wpływu na nasz organizm, ponieważ dieta nie będzie dostarczała do ustroju wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo warto wiedzieć, że w diecie bezglutenowej, składniki, które zawierają w sobie gluten są zastępowane innymi, o podobnym składzie, ale pozbawione glutenu. Przed przejściem na dietę bezglutenową należy więc wykonać badania, które określą, czy zmiana ta jest konieczna, czy nie, a także należy się do niej odpowiednio przygotować.
Facebook
RSS