Dietetyka i zdrowe odżywianie

Gotu Kola – niezwykłe zioło

Gotu Kola – niezwykłe zioło

Gotu Kola to inaczej wąkrotka azjatycka  lub dziw wodny. Pochodzi z  rejonów tropikalnych i subtropikalnych. Jest uznawana za źródło długowieczności. Rośnie między innymi w  Indiach, Cejlonie, Chinach, Indonezji, Australii. To pełzająca bylina z rodziny selerowatych, która uznawana jest jako zioło i wykorzystywana w fitoterapii. Ludzie korzystają z jej leczniczych składników od ponad 3000 lat.

Gotu Kola może być mylnie kojarzona z rośliną Kola, która wykorzystywana jest do produkcji Coca-Coli, jednak nie ma z nią nic wspólnego i nie zawiera w swoim składzie kofeiny.

Nazwa Gotu Kola pochodzi z języka syngaleskiego, gdzie „Gotu” oznaczać ma kielichowy kształt, a „Kola” po prostu liść.

Gotu Kola zawiera takie substancje jak:

  • kamfora,
  • żywica,
  • kwasy (aminowy, azjatycki),
  • sterole roślinne (np. kampesterol, stigmasterol, sitosterol),
  • quersetin,
  • witaminy A, C, K, E,
  • magnez,
  • substancje gorzkie (welarin),
  • flawonoidy takie jak kamferol,

Najczęściej stosowane w terapii są liście, które zawierają taką obfitość substancji leczniczych, co pokreślone zostało w wyrazie łacińskim „centella” oznaczającym liczbę sto.

Za jej aktywność farmakologiczną odpowiedzialne są substancje z grupy pentacyklicznych saponin triterpenowych. Ich ilość uwarunkowana jest miejscem pochodzenia.

Właściwości zdrowotne Gotu Kola

  • reguluje przekazywanie informacji w mózgu,
  • pomaga w przyśpieszeniu gojenia się ran i blizn,
  • pozytywnie wpływa na niewydolność żylną, wspiera jej leczenie
  • ma zbawienny wpływ na organizm przy chorobach nowotworowych, gdyż roślina wywiera toksyczne działanie na komórki rakowe,
  • działa antydepresyjnie, uspakajająco i przeciwbólowo,
  • wpływa na jakość snu,
  • poprawia pamięć,
  • zioło przyspiesza gojenie wrzodów żołądka,

Trudno uwierzyć, iż tak niepozornie wyglądająca roślina może zdziałać takie cuda. Wpływ na organizm pozostaje nieoceniony, gdyż przewyższa swoim działaniem wiele leków i sposobów na walkę z chorobami, które są wykorzystywane popularnie przez lekarzy. To następny dowód na to, że warto kierować się ku naturze szukając rozwiązaniu problemów zdrowotnych.

 

 

 

Wyświetl komentarz (1)

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcja23 września, 2021

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone