Herbata to napój spożywany na całym świecie. W niektórych krajach wiążą się z nią szczególne tradycje, czego doskonałym przykładem jest angielskie picie herbaty o godzinie piątej. W Polsce najbardziej popularna jest herbata czarna, ale coraz więcej osób sięga po inne rodzaje tego napoju. Jednym z nich jest herbata czerwona, która zasługuje na uwagę, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i wspomagające odchudzanie.
Określenie czerwona herbata w rzeczywistości odnosi się do kilku gatunków herbat, takich jak oolong, puszong, pu-erh. Za najzdrowszą uznawana jest ostatnia z nich. W Chinach czerwone herbaty zaliczane są do czarnych, ponieważ w tym kraju stosuje się podział pod względem koloru suszu, a nie napoju. To właśnie we południowo-wschodnich Chinach oraz na Tajwanie produkowane są najlepsze rodzaje czerwonej herbaty.
Korzyści wynikające z picia czerwonej herbaty mogą dostrzec przede wszystkim osoby, które żywią się pokarmem obfitującym w tłuszcz. Zawarte w tym napoju substancje przyśpieszają bowiem metabolizm tłuszczów. Czerwona herbata charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli, co ma związek ze sposobem, w jaki podlega ona fermentacji. Polifenole, nazywane także garbnikami, regulują pracę żołądka i proces wytwarzania żółci, czego skutkiem jest lepsze wchłanianie substancji pokarmowych z pożywienia oraz prostsza budowa wchłanianych tłuszczy. Tłuszcz jest dostarczany do organizmu w takiej formie, z której może być łatwo przekształcony w energię. Co więcej, dzięki enzymom i teinie znajdującej się w herbacie, metabolizm tłuszczy ulega przyśpieszeniu. Teina ma identyczną budowę jak kofeina i działa w ten sam sposób, zapewniając wzrost energii, jednak korzystne rezultaty utrzymują się dłużej. Oznacza to, że po wypiciu czerwonej herbaty jest się dobrze przygotowanym do wysiłku fizycznego, który jest ważnym elementem odchudzania.
Oprócz wspomagania walki z nadwagą, czerwona herbata ma dobry wpływ na pamięć i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera mangan, wapń oraz fluor, który chroni zęby przed próchnicą. Znajdują się w niej także olejki eteryczne i białka. Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań picie tego napoju może być ważnym elementem profilaktyki chorób nowotworowych.
Chociaż czerwona herbata zawiera substancje, które wspomagają odchudzanie, to pojawia się pytanie, w jakich ilościach trzeba byłoby ją pić, żeby zauważyć pozytywne efekty. Przede wszystkim należy wyjaśnić, że samo picie czerwonej herbaty nie doprowadzi do spadku wagi. Napój ten może wspomóc odchudzanie, ale nie zastąpi odpowiedniej diety. Niestety, czerwona herbata nie jest cudownym środkiem odchudzającym. Aby ułatwić sobie odchudzanie należy pić ją w ilości od 3 do 6 filiżanek dziennie. Chociaż napój ten nie zapewnia spektakularnych rezultatów, to dobrze jest sięgać po niego w trakcie redukcji wagi. Nie można zapominać o tym, że podczas odchudzania ważne jest nie tylko to co się je, lecz także co to co się pije, a zieloną herbatę bez wątpienia należy zaliczyć do tych napojów, które warto polecić osobom odchudzającym się.
Facebook
RSS