
Imbir to roślina, której z pewnością nie trzeba przedstawiać osobom stawiającym na naturalne metody leczenia i profilaktyki zdrowotnej. Jeżeli jeszcze nie znasz jego korzystnych właściwości i sposobów wykorzystania imbiru, to powinieneś zapoznać się z poniższymi informacjami.
Właściwości imbiru
Prozdrowotne właściwości imbiru są liczne. Przyprawa ta zawiera substancje o działaniu bakteriobójczym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Właściwości przeciwzapalne sprawiają, że imbir doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia i łagodzeniu bólów stawowych. Jest także składnikiem preparatów rozgrzewających. Co więcej, imbir korzystnie wpływa na krążenie krwi. Redukuje ryzyko zakrzepów i poprawia ukrwienie mózgu, wspomagając wydajność umysłową. W jamie ustnej działa odświeżająco i odkażająco. W przypadku kobiet bywa wykorzystywany w łagodzeniu dolegliwości związanych z menstruacją i napięciem przedmiesiączkowym. Należy jednak pamiętać o tym, że podobnie jak inne ostre przyprawy, stosowany w dużych ilościach imbir może działać drażniąco na układ pokarmowy.
Imbir jako środek wspomagających odchudzanie
Po imbir chętnie sięgają osoby dbające o szczupłą sylwetkę, ponieważ znajdują się w nim gingerol i zingibain, czyli substancje działające podobnie do kapsaicyny. Dzięki nim wzrasta temperatura ciała, a zużycie kalorii zostaje przyśpieszone. Imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych, czego skutkiem jest poprawa trawienia. Te oraz pozostałe właściwości imbiru sprawiają, że jest on składnikiem wielu suplementów wspomagających odchudzanie.
Zastosowanie imbiru
Imbir można wykorzystać na wiele sposobów, co stanowi jego kolejną zaletę. To bardzo dobry dodatek do herbaty i właśnie w takiej formie wykorzystuje się go najczęściej w leczeniu przeziębień. Dodaje się go również do wypieków i innych deserów oraz sałatek. Z imbiru można przygotować nalewkę, a także użyć go jako ważnego składnika zupy, na przykład dyniowo-pomarańczowej.
Zupa dyniowo-pomarańczowa z dodatkiem imbiru
Do przygotowania tej smacznej potrawy potrzeba:
– 0,5 kg dyni
– 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
– szklankę soku pomarańczowego
– szklankę bulionu
– 100 g serka kremowego
Miąższ dyni należy pokroić w kostkę, natomiast imbir utrzeć i podsmażyć w garnku na odrobinie masła lub oliwy. Później dodaj dynię do imbiru, posól i podsmaż przez kilka minut. Następnie dolej sok z cytryny i bulion. Zagotuj wszystko, po czym dołóż serek topiony i zblenduj.
Napój wspomagający spalanie tłuszczu
Jeżeli chcesz wykorzystać imbir jako środek wspomagający walkę z nadwagą, to skorzystaj z przepisu, dzięki któremu przygotujesz napój ułatwiający spalanie tkanki tłuszczowej. Potrzebne składnik to:
– szklanka wody
– sok z jednej cytryny
– kawek imbiru (około 3 cm)
Najpierw zetrzyj imbir na tarce i wyciśnij z niego sok, używając gazy. Następnie połącz go z wodą i sokiem z cytryny. Dodatkowo możesz wzbogacić napój odrobiną pieprzu cayenne, który także znany jest z właściwości wspomagających odchudzanie.
Facebook
RSS