Suplementy diety wspomagające odchudzanie często zawierają naturalne składniki, pozyskane z roślin. W walce z nadmiernymi kilogramami pomaga między innymi inulina. Związek tej substancji z odchudzaniem polega głównie na redukcji apetytu, ale warto poznać także jej pozostałe właściwościowi, dzięki którym znalazła zastosowanie w suplementacji i zdrowej kuchni.
Źródła i pozyskiwanie inuliny
Inulina to substancja złożona z cząsteczki glukozy i grupy cząsteczek fruktozy, zaliczana do węglowodanów złożonych. Naturalnie występuje w bulwach, kłączach i łodygach niektórych roślin. Stanowi składnik suplementów diety, zamienników tłuszczu, mąki i żelatyny. Najczęściej pozyskuje się ją z cykorii i słonecznika bulwiastego. W wyniku odpowiedniej przeróbki powstaje biały proszek, który dodaje się do produktów spożywczych i suplementów diety. W sklepach ze zdrową żywnością i aptekach można nabyć inulinę w postaci nieprzetworzonej, czyli sproszkowanej albo w formie tabletek.
Łatwiejsze odchudzanie
Na inulinę warto zwrócić szczególną uwagę właśnie podczas odchudzania, ponieważ jest naturalnym zamiennikiem tłuszczu. Możliwość zastąpienia nią pewnych produktów spożywczych sprawia, że nie trzeba całkowicie rezygnować z niektórych potraw, co ułatwia wytrwanie na diecie. W 1 g inuliny zawartych jest 1,5 kcal. Taka dawka jest w stanie zastąpić 4 g tłuszczu, które dostarczają 36 kcal. W połączeniu z redukcją łaknienia czyni to z inuliny sprzymierzeńca szczupłej sylwetki.
Wpływ na florę bakteryjną
Jak wiadomo, przemiana materii uzależniona jest między innymi od prawidłowej pracy jelit. Także i tutaj można dostrzec korzystne działanie inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem, wpływającym na zasób dobrych bakterii Lactobaccillus i Biidobacterium. Co bardzo ważne, inulina wykazuje odporność na działanie enzymów trawiennych. Korzystny wpływ tej substancji na funkcjonowanie jelit nie ogranicza się do usprawniania metabolizmu. Wzmocnienie flory bakteryjnej przekłada się na pracę systemu immunologicznego, a więc na odporność organizmu. Według naukowców inulina osłabia też działanie enzymu, który ma związek z nowotworami hormonozależnymi.
Niższy poziom cukru i cholesterolu
Inulina potrafi spowolnić wchłanianie cukru z pożywienia, a tym samym obniża indeks glikemiczny pokarmów. Wpływa również pozytywnie na poziom glukozy we krwi. Spożywanie jej jest zatem szczególnie polecane w przypadku diabetyków. Kolejna grupa, która może skorzystać na przyjmowaniu inuliny to osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Substancja ta wiąże kwasy tłuszczowe w jelicie, dlatego redukuje ilość cholesterolu LDL i trójglicerydów. Oznacza to, że inulina może odegrać istotną rolę w zapobieganiu miażdżycy.
Zastosowanie inuliny
Zalecana dzienna dawka inuliny to 20 g, czyli 3-4 łyżki stołowe. Najlepiej zacząć od mniejszych ilości, ze względu na możliwość działania przeczyszczającego u osób, które nie są przyzwyczajone do tej substancji. Zastosowanie kulinarne inuliny jest dosyć szerokie. W trakcie gotowania przyjmuje ona formę galarety, tak więc stanowi doskonały zamiennik żelatyny oraz innych substancji żelujących i zagęszczających. Sprawdzi się w trakcie przygotowywania domowego majonezu, sosu, zupy albo galaretki. W przemyśle spożywczym bywa wykorzystywana podczas produkcji deserów, jogurtów, czekolad i margaryn. Chociaż inulina jest węglowodanem, to raczej nie stanowi dobrego zamiennika cukru, ponieważ jest za mało słodka. W cukiernictwie stosuje się ją jednak przy tworzeniu lukru i ozdób do wypieków. W przypadku suplementów diety inulina stanowi składnik między innymi prebiotyków oraz spalaczy tłuszczu, na przykład preparatu Machine Man Burner firmy Activlab.
Podsumowanie
Inulina to naturalna substancja występująca w roślinach, która może ułatwić odchudzanie, a jednocześnie wykazuje szereg innych prozdrowotnych właściwości. Znalazła zastosowanie w suplementacji, jak również w przemyśle spożywczym. W sklepach dostępna jest w czystej postaci, tak więc możliwe jest wykorzystywanie jej podczas samodzielnego przygotowywania potraw, szczególnie w sytuacjach, w których konieczne jest zagęszczenie dania.
Facebook
RSS