Dietetyka i zdrowe odżywianie

Istotna rola witaminy D. W czym jest? Czy można ją przedawkować? Dlaczego jest tak ważna?

Istotna rola witaminy D. W czym jest? Czy można ją przedawkować? Dlaczego jest tak ważna?

Witaminy stanowią podstawę do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one niezbędne, aby sprawnie mogły funkcjonować niemal wszystkie narządy w naszym ciele. Są związkami, których organizm sam nie produkuje, ale które należy dostarczyć samodzielnie. Każdy organizm potrzebuje określonej ilości witamin, aby istotne funkcje w organizmie mogły zostać zachowane. Dziś chcielibyśmy skupić się na jakże ważnej dla nas witaminie D, która nieco odbiega od innych, ale która jest tak ważna dla organizmu człowieka.

***

Witamina D jest rozpuszczalna w wodzie. Została odkryta w 1918 roku i niemal od początku uznana za jedną z niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obejmuje ona trzy steroidy:

  • D2 –ergokalciferol występujący w grzybach i w roślinach
  • D3- cholekalcyferol wytwarzany przez organizmy zwierzęce
  • 7-dehydrocholesterol wytwarzany przez słońce

Dwie pierwsze uzyskujemy więc z pożywienia, trzecią z kolei dzięki słońcu. Synteza witaminy D zależna jest między innymi od czasu przebywania na słońcu, od intensywności słońca, od pigmentacji skóry, jak również i od różnic osobniczych. W przypadku witaminy otrzymywanej z pożywieniem, wchłaniana jest one w przewodzie pokarmowym w 50%. Norma wynosi 10Ug dla niemowląt i 15Ug dla osób dorosłych. Ze względu na to, że ilość pożywienia z witaminą D nie jest zbyt duża zaleca się przyjmowanie jej w postaci suplementów. Jeśli chodzi zaś o witaminę D zyskaną dzięki nasłonecznieniu w Polsce nie jest ono duże dlatego że żyjemy w klimacie, w którym ilość słońca jest znacząco ograniczona.

Rola witaminy D w organizmie

Obecność witaminy D w naszym organizmie jest niezwykle ważna bowiem spełnia ona bardzo ważne funkcje. Przede wszystkim reguluje ona poziom wapnia i fosforu, reguluje ciśnienie krwi, a także wpływa znacząco na aktywność układu immunologicznego. Witamina D reguluje także poziom wapnia we krwi, wpływa na mineralizację kości i zębów oraz wzmacnia mięśnie i koordynację mięśniowo-nerwową. Bardzo ważne jest jej przyjmowanie w okresie ciąży, bowiem zapobiega ona powstawaniu bakteryjnych zakażeń pochwy.

Objawy niedoboru witaminy D

Jeżeli poziom witaminy D w naszym organizmie jest zbyt niski jesteśmy drażliwi, czujemy ciągłe zmęczenie i osłabienie organizmu. Częściej chorujemy, mamy problemy ze snem. U wielu osób pojawia się widoczny niepokój ruchowy. W skrajnych przypadkach występuje depresyjny nastrój.

Skutki niedoboru witaminy D

Jeśli poziom witaminy D u dzieci jest zbyt niski pojawić może się krzywica, dlatego tak ważne jest podawanie jej w pierwszych miesiącach życia dziecka. U osób dorosłych niedobór może powodować rozmiękczenie kości, nadciśnienie tętnicze, czy też liczne choroby zapalne. Zdarza się, że pojawiają się zaburzenia funkcji nerwowo- mięśniowych, większe ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz problem z chorobami autoimmunologicznymi.

Niedobór witaminy D- kto jest narażony?

Większość z nas ma w swoim organizmie większe lub mniejsze niedobory witaminy D. Są jednak grupy ludzi, u których jest to szczególnie widoczne. Dotyczy to przede wszystkim osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także chorych na stwardnienie rozsiane, na gruźlicę, cukrzycę typu II, jak również i na łuszczycę. W podwyższonym ryzyku są też pacjenci z niewydolnością nerek, z chorobami wątroby, czy niedoczynnością przytarczyc. Niedobór występuje częściej także u osób mających problemy z niewydolnością serca.

Co jeść by otrzymać witaminę D?

Największe ilości witaminy D znajdują się w tłustych rybach, w jajkach, w wątrobie, maśle, żółtym serze, jak również i w mleku. To główne ze składników z pomocą których dostarczymy ją do naszego organizmu. Mimo wszystko jednak nadal występują jej braki. Ważne jest więc stawianie na kąpiele słoneczne. 20 minut ekspozycji na słońce jest w stanie w pełni wyrównać poziom witaminy D w naszym ciele. Jesienią i zimą z kolei, gdy słońca brak należy posiłkować się suplementami.

Czy witaminę D możemy przedawkować?

Ze względu na to, że blisko 80% populacji ma niedobór witaminy D bardzo trudno jest ją przedawkować. Na pewno nie można tego zrobić poprzez dietę czy przy częstym przebywaniu na słońcu. Problemem może być jedynie zbyt duże przyjmowanie preparatów z witaminą D w roli głównej. Jeśli zażywamy jej za dużo pojawić może się biegunka, wymioty, bóle głowy i brzucha, a także ciągłe zmęczenie i osłabienie organizmu, kamienie nerkowe, niechęć do jedzenia i spadek masy ciała.

Dieta jest najbardziej bezpieczną formą dawkowania witamin naszemu organizmowi. Jeśli chodzi o witaminę D możliwości w jedzeniu są dość ograniczone. Co więcej to jedyna witamina, którą otrzymamy również dzięki słońcu. Warto więc pamiętać o trzech zasadach: odpowiednia dieta to podstawa, ekspozycja na słońce w zdrowych ilościach to istotna rzecz, a suplementy jesienią i zimą to dobre uzupełnienie całości. Działając w taki sposób z pewnością poziom witaminy D w naszym organizmie będzie na odpowiednim poziomie.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zastosowanie awokado

KlaudiaCzerwiec 18, 2019

Odchudzanie a dieta wegańska – co trzeba wiedzieć?

Spalacze.plCzerwiec 17, 2019

Niedokrwistość związana z niedoborem żelaza. Jakie są objawy, jakie skutki, jak leczyć?

SylwiaCzerwiec 15, 2019

Czy warto jeść truskawki?

KlaudiaCzerwiec 11, 2019

Co trzeba jeść podczas długiego i krótkiego treningu?

KlaudiaCzerwiec 10, 2019

Co jeść, by  przybrać  na wadze?

KlaudiaCzerwiec 8, 2019

Len – właściwości, zastosowanie i wartości

MonikaMaj 26, 2019

Bób – działanie i właściwości

MonikaMaj 25, 2019

Skrobia – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

MonikaMaj 24, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone