Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jagody acai i jagody goji

Jagody acai i jagody goji

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, które maja pomagać w walce z nadmiernymi kilogramami. Tego typu produkty zawierają różne składniki, jednak można wskazać wśród nich takie, które zdobyły szczególną popularność. Do tej grupy należy zaliczyć jagody acaci, którym przypisuje się właściwości ułatwiające redukcję tkanki tłuszczowej.

Jagody acai rosną w tropikalnych lasach Ameryki Południowej. Wyglądem przypominają zwykłe leśne jagody, ale są od nich trochę większe. Stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, dlatego są wykorzystywane do produkcji nie tylko preparatów wspomagających odchudzanie, ale i suplementów diety, mających na celu utrzymanie organizmu w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Jagody acai są jednym ze składników na przykład suplementu firmy Aviva Nutrition- Super Fruits & Greens. Jagody acai pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Znajdujące się w jagodach acai zdrowe kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym ograniczają ryzyko miażdżycy i chorób układu krwionośnego.

W kwestii odchudzania szczególne znaczenie ma zawarty w jagodach acai błonnik. W 100 gramach owoców znajduje się aż 16,9 grama błonnika, który wspomaga przemianę materii, a jednocześnie daje uczucie sytości. W tym miejscu należy jednak zwrócić uwagę na wysoką kaloryczność jagód acai. 100 gram tych owoców to 80 kalorii, co oznacza, że podczas stosowania diety redukcyjnej nie można pozwolić sobie na spożywanie acai bez żadnych ograniczeń. Co więcej, spożycie zbyt dużej ilości tych owoców może doprowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunki. Warto o tym pamiętać, ponieważ produkty zawierające jagody acai nierzadko reklamowane są jako preparaty, które mają umożliwiać bardzo szybką redukcję tkanki tłuszczowej. Przedstawianie działania tych owoców w taki sposób nie jest działaniem, które można uznać za uczciwe.

Oprócz jagód acai, dużą popularność zyskały jagody goi. To owoce krzewu, który rośnie na terenie Chin, Tybetu oraz Mongolii. W przeciwieństwie do acai, jagody goi nie przypominają jagód rosnących w polskich lasach. Mają czerwoną barwę i są lekko podłużne. Goji to cenne źródło składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, wapń, selen czy fosfor. Zawartość żelaza w tych owocach jest aż trzykrotnie większa niż w szpinaku. Goji dostarczają także dużą dawkę witamin B1, B2, B6, E oraz witaminy C, której jest tu pięćdziesiąt razy więcej niż w owocach pomarańczy. Ważną rolę odgrywa też znajdujący się w owocach beta-sitosterol, który obniża poziom cholesterolu. W kwestii odchudzania najważniejsze są jednak kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas linolowy, który spowalnia odkładanie się tłuszczu i sprawia, że jest on szybciej przekształcany w energię. Sprzężony kwas linolowy to częsty składników suplementów diety. Co więcej, w 100 gramach jagód goji znajduje się 14 gram błonnika pokarmowego. Jest go zatem tutaj trochę mniej niż w jagodach acai.

goji

Podsumowując powyższe informacje, zarówno jagody acai, jak i jagody goji są produktami naturalnymi, które nie tylko nie zagrażają zdrowiu człowieka, ale także mają na nie pozytywny wpływ, jeżeli spożywa się je w rozsądnych ilościach. Wprawdzie żadne z nich nie są cudownym środkiem odchudzającym, ale mogą ułatwić redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej, nie powodując przy tym żadnych problemów zdrowotnych.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Suplementy na ból głowy i migrenę

admin7 marca, 2024

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone