Zdrowie

Jak wybrać dobrą wołowinę?

Jak wybrać dobrą wołowinę?

Mięso wołowe wyróżnia się wysoką zawartością odżywczą, a także walorami kulinarnymi. Obecnie za najpopularniejsze mięso uważny jest drób, ale nie dorównuje on wartości wołowinie. Niestety wiele osób ma pewne zastrzeżenia co do mięsa wołowego, a powodem tego są liczne spekulacje na temat tego, że jedzenie czerwonego mięsa zabija. Dodatkowo wiele osób nie zadaje sobie sprawy, jak odróżnić mięso wołowe wysokiej jakości od tego, które stanowi jedynie odpady niskiej jakości. W związku z szeregiem wątpliwości odpowiemy dziś sobie na pytanie, jak wybrać dobrej jakości wołowinę.

Unikaj marketowych odpadów

Nie uważamy, że w marketach nie da się kupić dobrej jakości mięsa wołowego. Jednak może to okazać się dość trudne zadanie. Wiele osób decydujących się na zakupienie wołowiny w marketach, potem jest zniechęcona do tego rodzaju mięsa, ponieważ po obróbce jest ono twarde, gumowate i nie nadaje się do spożycia. Przyczyną tego, jest wiek mięsa. W paczkowanych opakowaniach bardzo często znajdują się odpady mięsa wołowego, które nie mają dobrej jakości. A dodatkowo często jest to po prostu mięso stare, które charakteryzuje się określonym wyglądem i smakiem, już po obróbce.

Jakie element tuszy wybrać najlepiej?

Nie ma co do tego wątpliwości, wszystkie elementy tuszy wołowej są jadalne dla człowieka. Jednak różnią się one pod względem walorów kulinarnych, a także zastosowania. Najbardziej wartościowe uznaje się mięso, które pochodzi z części grzbietu wołu oraz z jego tylnej części tuszy. Tutaj mowa oczywiście o:

  • Polędwicy,
  • Udźcu,
  • Rostbefie

To właśnie te części tuszy doskonale nadają się do przygotowywania befsztyków i steków. Można również po inne części wołowiny, ale najlepszej jakości są właśnie te wymienione wyżej. Do przygotowania potraw z mięsa mielonego doskonale sprawdzi się również łopatka i antrykot. Jeżeli patrzymy na jakość odżywczą i prozdrowotną mięs, to najlepiej decydować się na to pochodzące od krów z chowu pastwiskowego. Jednak nie jest to wymóg absolutny.

Na co zwrócić największą uwagę?

Jeżeli decydujemy się na kupienie mięsa wołowego, to podczas wyboru należy zabawić się w detektywa. Trzeba uważnie przejrzeć dostępny asortyment, a podczas wyboru należy zwrócić uwagę przede wszystkim na kolor, zapach (jeżeli jest to możliwe), a także na strukturę mięsa. Wołowina wysokiej jakości powinna mieć charakterystyczną jasno-czerwoną barwę. Na jej powierzchni nie powinny być widoczne ciemne plamy, czy czerwone wybroczyny. Tłuszcz wołowy powinien być jasnokremowy, a nie ciemnożółty, czy brązowy. Jeżeli mamy taką możliwość, to warto sprawdzić sprężystość mięsa. Mięso wołowe charakteryzuje się tym, że jest sprężyste, jeżeli odkształcenie na jego powierzchni nie jest długo widoczne, to oznaka dobrej jakości.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

More in Zdrowie

Suplementy na serce i układ krążenia – wszystko co musisz wiedzieć

Julia Cichaczewska10 stycznia, 2024

Czy kreatyna jest bezpieczna? – skutki uboczne kreatyny

Julia Cichaczewska5 stycznia, 2024

Zdrowy styl życia – na czym polega i jak go prowadzić?

Julia Cichaczewska27 grudnia, 2023

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Poznaj korzyści płynących z regularnego uprawiania sportu

Julia Cichaczewska17 listopada, 2023

Trening a przeziębienie – czy warto ćwiczyć w trakcie choroby?

Julia Cichaczewska9 listopada, 2023

SIBO – wszystko co musisz wiedzieć

Julia Cichaczewska13 października, 2023

Wpływ kofeiny na trening – jak kofeina wpływa na naszą wydajność podczas ćwiczeń?

Julia Cichaczewska26 września, 2023

Optymalizacja procesu odchudzania – skuteczne metody i błędy do uniknięcia

spalacze15 września, 2023

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone