Mięso wołowe wyróżnia się wysoką zawartością odżywczą, a także walorami kulinarnymi. Obecnie za najpopularniejsze mięso uważny jest drób, ale nie dorównuje on wartości wołowinie. Niestety wiele osób ma pewne zastrzeżenia co do mięsa wołowego, a powodem tego są liczne spekulacje na temat tego, że jedzenie czerwonego mięsa zabija. Dodatkowo wiele osób nie zadaje sobie sprawy, jak odróżnić mięso wołowe wysokiej jakości od tego, które stanowi jedynie odpady niskiej jakości. W związku z szeregiem wątpliwości odpowiemy dziś sobie na pytanie, jak wybrać dobrej jakości wołowinę.
Unikaj marketowych odpadów
Nie uważamy, że w marketach nie da się kupić dobrej jakości mięsa wołowego. Jednak może to okazać się dość trudne zadanie. Wiele osób decydujących się na zakupienie wołowiny w marketach, potem jest zniechęcona do tego rodzaju mięsa, ponieważ po obróbce jest ono twarde, gumowate i nie nadaje się do spożycia. Przyczyną tego, jest wiek mięsa. W paczkowanych opakowaniach bardzo często znajdują się odpady mięsa wołowego, które nie mają dobrej jakości. A dodatkowo często jest to po prostu mięso stare, które charakteryzuje się określonym wyglądem i smakiem, już po obróbce.
Jakie element tuszy wybrać najlepiej?
Nie ma co do tego wątpliwości, wszystkie elementy tuszy wołowej są jadalne dla człowieka. Jednak różnią się one pod względem walorów kulinarnych, a także zastosowania. Najbardziej wartościowe uznaje się mięso, które pochodzi z części grzbietu wołu oraz z jego tylnej części tuszy. Tutaj mowa oczywiście o:
- Polędwicy,
- Udźcu,
- Rostbefie
To właśnie te części tuszy doskonale nadają się do przygotowywania befsztyków i steków. Można również po inne części wołowiny, ale najlepszej jakości są właśnie te wymienione wyżej. Do przygotowania potraw z mięsa mielonego doskonale sprawdzi się również łopatka i antrykot. Jeżeli patrzymy na jakość odżywczą i prozdrowotną mięs, to najlepiej decydować się na to pochodzące od krów z chowu pastwiskowego. Jednak nie jest to wymóg absolutny.
Na co zwrócić największą uwagę?
Jeżeli decydujemy się na kupienie mięsa wołowego, to podczas wyboru należy zabawić się w detektywa. Trzeba uważnie przejrzeć dostępny asortyment, a podczas wyboru należy zwrócić uwagę przede wszystkim na kolor, zapach (jeżeli jest to możliwe), a także na strukturę mięsa. Wołowina wysokiej jakości powinna mieć charakterystyczną jasno-czerwoną barwę. Na jej powierzchni nie powinny być widoczne ciemne plamy, czy czerwone wybroczyny. Tłuszcz wołowy powinien być jasnokremowy, a nie ciemnożółty, czy brązowy. Jeżeli mamy taką możliwość, to warto sprawdzić sprężystość mięsa. Mięso wołowe charakteryzuje się tym, że jest sprężyste, jeżeli odkształcenie na jego powierzchni nie jest długo widoczne, to oznaka dobrej jakości.
Facebook
RSS