Zdrowie

Jaką rolę w organizmie ma witamina C

Jaką rolę w organizmie ma witamina C

Witamina C została okryta podczas diagnozowania choroby szkorbutu. Ta wyjątkowa witamina została wykryta podczas szukania przyczyn, sposobu leczenia i zapobiegania tej choroby. Witamina ta jest najbardziej znaną i popularną, która ma wielowarunkowe działanie na ludzki organizm. Po raz pierwszy wyodrębniono ją z papryki, a uczynił to węgierski biochemik w 1928 roku. Nie bez powodu witamina C jest nazywana kwasem askorbinowym. Jej niedobór powodować może szkorbut.

Właściwości witaminy C

Kwas askorbinowy wykazuje wiele funkcji, a jest jedną z najważniejszych witamin, która jest niezbędna do codziennego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to związek, który jest potrzebny to tworzenia się nowej tkanki łącznej. Jest odpowiedzialna za spajanie się tkanek w organizmie, a także wspiera ona transport składników odżywczych między tkankami. Witamina C ma swoją szczególną rolę w procesie metabolizmu lipidów. Jest ona używana w profilaktyce niedokrwienia serca. Nie wiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale witamina C jest potrzeba do wytwarzania kolagenu, czyli związku, który jest odpowiedzialny za gojenie się ran, złamań, a także leczenia siniaków i krwotoków. Niezaprzeczalnie ma ona również wpływ na pracę układu immunologicznego, przyczyniając się do wzmocnienia i poprawy odporności. Tak więc dzięki witaminie C jesteśmy bardziej odporni na choroby i rzadziej dopadają nas różnego rodzaju infekcje. Nie można również zapominać, że kwas askorbinowy ma zbawienny wpływ na pracę serca, a także korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Witamina C wykazuje również inne działanie. Jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, a więc zdolna jest do usuwania wolnych rodników z organizmu, a dzięki temu zmniejsza ona ryzyko rozwoju nowotworów. W medycynie jest ona stosowana do leczenia trudno gojących się ran, a także przy odleżynach. Jej niedobór może sprawić, że zdolność organizmu do wchłaniania wapnia i żelaza przez układ pokarmowy znacząco się zmniejszy. Dodatkowo nie można zapomnieć o tym, że jej spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego, ponieważ uniemożliwia ona tworzenie się nitrozoamin, a związki te mają właściwości kancerogenne. Badania wykazały, że regularne spożywanie witaminy C zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów żołądka i przełyku. Warto również wiedzieć, że jej spożywanie ma doskonały wpływ na pracę mózgu, a dodatkowo chroni ona komórki mózgowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, więc można ją stosować do zmniejszania objawów chorób neurologicznych.

Nie należy obawiać się spożywania suplementów diety z witaminą C. Nie jest to składnik odżywczy, który można przedawkować zwłaszcza, że jej nadmiar zostaje usunięty z organizmu wraz z moczem. Jednak należy zachować ostrożność, zwłaszcza jeśli ma się skłonność do kamieni nerkowych. Osoby z tym problemem zdrowotnym powinny spożywać mniejsze ilości witaminy C i najlepiej, by nie korzystały one z pomocy suplementów diety. W tym przypadku nie należy pożywać więcej niż 1000 mg witaminy C na dobę. 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowie

More in Zdrowie

Mleko – fakty i mity

MonikaLuty 22, 2019

Jakie są najczęstsze postanowienia noworoczne?

MonikaLuty 21, 2019

Postanowienia noworoczne, a rzeczywistość

KlaudiaLuty 20, 2019

Jakie wartości odżywcze ma żeń-szeń?

KlaudiaLuty 20, 2019

Jak zapobiec grypie?

MonikaLuty 19, 2019

Jakie wartości odżywcze ma pokrzywa?

KlaudiaLuty 18, 2019

Jak przygotować się na narty?

MonikaLuty 17, 2019

Hormon stresu – jak wpływa na nasze zdrowie?

MonikaLuty 17, 2019

Jakie wartości odżywcze ma cytryna?

KlaudiaLuty 17, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone