Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jakie produkty mają dużo białka?

Jakie produkty mają dużo białka?

Bardzo często jaja podawane są jako idealny składnik diety, pełen witamin i minerałów oraz bogaty w białko, które jest niezbędne do pracy całego organizmu. Tak rzeczywiście jest! Jaja to jeden z najcenniejszych elementów naszej diety i zdecydowanie warto je spożywać. Co jeśli nam się już przejadły lub po prostu nie możemy ich jeść? Czym uzupełnić białko w diecie?

Wywar na kościach – bulion

To nie tylko świetne źródło białka, ale również bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Wywar przygotowany na kościach jest bogaty w kolagen, glukozaminę i chonodroitynę, które wspierają zdrowe kości i stawy.

Dziki łosoś

Łosoś jest świetnym źródłem białka i zawiera ponad 21 gramów na standardową porcję! Dodatkowo, łosoś jest niesamowicie bogaty w omegę 3, która wspiera pracę organizmu, poprawia zdrowie serca i pozytywnie wpływa na pracę mózgu.

Ciecierzyca

Szklanka ciecierzycy zawiera dwa razy tyle białka, co duże jajko! A nie jest to trudne do przejedzenia. Dodatkowo zawiera cenny błonnik oraz foliany, żelazo, fosfor i miedź, które są ważnymi mikroelementami dla naszego organizmu.

Kurczak

To zapewne nikogo nie zaskoczyło. Kurczak to świetne źródło białka, równolegle z niską zawartością tłuszczu i kalorii. To zdecydowanie dobry wybór dla osób na diecie, które liczą kalorie.

Wołowina

Wołowina to niedoceniane mięso, które bogate jest w sporą ilość białka oraz witaminy z grupy B. Jest to jedno z droższych mięs i trudniejszych do przyrządzenia, niemniej jednak warto spożywać je raz na jakiś czas, zwłaszcza biorąc pod uwagę drogocenne tłuszcze.

Rośliny strączkowe

Strączki są bardzo bogate w białko, błonnik i mikroelementy, jak foliany, żelazo czy fosfor. Warto jednak uważać czy nie powodują problemów trawiennych – pamiętaj, że nie warto spożywać czegoś na siłę, ale jeśli bardzo Ci zależy, to zacznij od małych ilości.

Jogurt grecki

Jogurt grecki to świetny dodatek do diety – np. do sałatek czy sosów. Zawiera całkiem sporą ilość białka, a dodatkowo wapń, potas i witaminę B12. Jeśli nie masz problemu z nabiałem, spożywaj go śmiało.

Quinoa – komosa ryżowa

Komosa ryżowa to trawa, która jest świetnym źródłem białka – i do tego pełnowartościowego! Warto zatem dodawać ją do diety, gdy eliminujesz jaja czy mięso. Będzie ona o wiele lepiej strawna niż inne, normalne kasze.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Dynia – wartości odżywcze i właściwości

KlaudiaPaździernik 26, 2020

10 powodów dla których przybierasz na wadze.

SylwiaPaździernik 16, 2020

Nietolerancja laktozy – jak sobie z tym radzić?

SylwiaPaździernik 13, 2020

12 wskazówek, które pomogą Ci schudnąć cz. 2

SylwiaWrzesień 25, 2020

12 wskazówek, które pomogą Ci schudnąć cz.1

SylwiaWrzesień 22, 2020

Ćwiczenia, dieta, alkohol: nowe wytyczne na zmniejszenie ryzyka raka

SylwiaWrzesień 18, 2020

8 najważniejszych ziół adaptogennych i ich wpływ na redukcje stresu

SylwiaWrzesień 16, 2020

Dlaczego warto pić kawę – plusy i minusy

KlaudiaWrzesień 11, 2020

Czy warzywa psiankowate są dla ciebie odpowiednie?

SylwiaSierpień 28, 2020

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone