Bardzo często jaja podawane są jako idealny składnik diety, pełen witamin i minerałów oraz bogaty w białko, które jest niezbędne do pracy całego organizmu. Tak rzeczywiście jest! Jaja to jeden z najcenniejszych elementów naszej diety i zdecydowanie warto je spożywać. Co jeśli nam się już przejadły lub po prostu nie możemy ich jeść? Czym uzupełnić białko w diecie?
Wywar na kościach – bulion
To nie tylko świetne źródło białka, ale również bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Wywar przygotowany na kościach jest bogaty w kolagen, glukozaminę i chonodroitynę, które wspierają zdrowe kości i stawy.
Dziki łosoś
Łosoś jest świetnym źródłem białka i zawiera ponad 21 gramów na standardową porcję! Dodatkowo, łosoś jest niesamowicie bogaty w omegę 3, która wspiera pracę organizmu, poprawia zdrowie serca i pozytywnie wpływa na pracę mózgu.
Ciecierzyca
Szklanka ciecierzycy zawiera dwa razy tyle białka, co duże jajko! A nie jest to trudne do przejedzenia. Dodatkowo zawiera cenny błonnik oraz foliany, żelazo, fosfor i miedź, które są ważnymi mikroelementami dla naszego organizmu.
Kurczak
To zapewne nikogo nie zaskoczyło. Kurczak to świetne źródło białka, równolegle z niską zawartością tłuszczu i kalorii. To zdecydowanie dobry wybór dla osób na diecie, które liczą kalorie.
Wołowina
Wołowina to niedoceniane mięso, które bogate jest w sporą ilość białka oraz witaminy z grupy B. Jest to jedno z droższych mięs i trudniejszych do przyrządzenia, niemniej jednak warto spożywać je raz na jakiś czas, zwłaszcza biorąc pod uwagę drogocenne tłuszcze.
Rośliny strączkowe
Strączki są bardzo bogate w białko, błonnik i mikroelementy, jak foliany, żelazo czy fosfor. Warto jednak uważać czy nie powodują problemów trawiennych – pamiętaj, że nie warto spożywać czegoś na siłę, ale jeśli bardzo Ci zależy, to zacznij od małych ilości.
Jogurt grecki
Jogurt grecki to świetny dodatek do diety – np. do sałatek czy sosów. Zawiera całkiem sporą ilość białka, a dodatkowo wapń, potas i witaminę B12. Jeśli nie masz problemu z nabiałem, spożywaj go śmiało.
Quinoa – komosa ryżowa
Komosa ryżowa to trawa, która jest świetnym źródłem białka – i do tego pełnowartościowego! Warto zatem dodawać ją do diety, gdy eliminujesz jaja czy mięso. Będzie ona o wiele lepiej strawna niż inne, normalne kasze.
Facebook
RSS