Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jakie produkty mają dużo białka?

Jakie produkty mają dużo białka?

Bardzo często jaja podawane są jako idealny składnik diety, pełen witamin i minerałów oraz bogaty w białko, które jest niezbędne do pracy całego organizmu. Tak rzeczywiście jest! Jaja to jeden z najcenniejszych elementów naszej diety i zdecydowanie warto je spożywać. Co jeśli nam się już przejadły lub po prostu nie możemy ich jeść? Czym uzupełnić białko w diecie?

Wywar na kościach – bulion

To nie tylko świetne źródło białka, ale również bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Wywar przygotowany na kościach jest bogaty w kolagen, glukozaminę i chonodroitynę, które wspierają zdrowe kości i stawy.

Dziki łosoś

Łosoś jest świetnym źródłem białka i zawiera ponad 21 gramów na standardową porcję! Dodatkowo, łosoś jest niesamowicie bogaty w omegę 3, która wspiera pracę organizmu, poprawia zdrowie serca i pozytywnie wpływa na pracę mózgu.

Ciecierzyca

Szklanka ciecierzycy zawiera dwa razy tyle białka, co duże jajko! A nie jest to trudne do przejedzenia. Dodatkowo zawiera cenny błonnik oraz foliany, żelazo, fosfor i miedź, które są ważnymi mikroelementami dla naszego organizmu.

Kurczak

To zapewne nikogo nie zaskoczyło. Kurczak to świetne źródło białka, równolegle z niską zawartością tłuszczu i kalorii. To zdecydowanie dobry wybór dla osób na diecie, które liczą kalorie.

Wołowina

Wołowina to niedoceniane mięso, które bogate jest w sporą ilość białka oraz witaminy z grupy B. Jest to jedno z droższych mięs i trudniejszych do przyrządzenia, niemniej jednak warto spożywać je raz na jakiś czas, zwłaszcza biorąc pod uwagę drogocenne tłuszcze.

Rośliny strączkowe

Strączki są bardzo bogate w białko, błonnik i mikroelementy, jak foliany, żelazo czy fosfor. Warto jednak uważać czy nie powodują problemów trawiennych – pamiętaj, że nie warto spożywać czegoś na siłę, ale jeśli bardzo Ci zależy, to zacznij od małych ilości.

Jogurt grecki

Jogurt grecki to świetny dodatek do diety – np. do sałatek czy sosów. Zawiera całkiem sporą ilość białka, a dodatkowo wapń, potas i witaminę B12. Jeśli nie masz problemu z nabiałem, spożywaj go śmiało.

Quinoa – komosa ryżowa

Komosa ryżowa to trawa, która jest świetnym źródłem białka – i do tego pełnowartościowego! Warto zatem dodawać ją do diety, gdy eliminujesz jaja czy mięso. Będzie ona o wiele lepiej strawna niż inne, normalne kasze.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy jedzenie grzybów jest bezpieczne?

Redakcjawrzesień 23, 2021

Czym jest deficyt kaloryczny i jak go obliczyć?

Spalacze.plwrzesień 9, 2021

Grzyby nootropowe do kawy

Redakcjawrzesień 1, 2021

Przepisy na posiłki z odżywki białkowej

Monikaczerwiec 17, 2021

Czasowa głodówka: Co to takiego? Czy warto spróbować?

Sylwiaczerwiec 16, 2021

Dietetyczne sosy – sosy zero kalorii

Redakcjaczerwiec 15, 2021

Ile kalorii spalasz w ciągu dnia?

Klaudiaczerwiec 14, 2021

Drugie śniadanie – najlepsze przepisy

Redakcjaczerwiec 2, 2021

Nieszczelne jelito co to? Objawy i leczenie.

spalaczemaj 7, 2021

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone