Wraz ze zbliżającą się jesienią nadchodzi czas, kiedy to nasza odporność jest najbardziej wystawiona na próbę. Jesień to czas, kiedy najwięcej jest drobnoustrojów, które atakują nasz organizm, a układ odpornościowy musi mieć siłę, by je skutecznie zwalczać. Jeśli nie jest wystarczająco silny, to możemy chorować, ponieważ nie będzie on w stanie chronić nas przed bakteriami i wirusami. Co więc zrobić, by poprawić pracę układu odpornościowego? Po jakie suplementy diety sięgnąć w takiej sytuacji?
Witamina C
To chyba nasz najczęstszy wybór. Witamina C kojarzy nam się z układem odpornościowym i słusznie. Jest ona niezbędna, ponieważ wspomaga prawidłowe krążenie krwi, dzięki czemu organizm jest lepiej odżywiony i dotleniony. Poza tym wspomaga ona zwalczanie drobnoustrojów. Dzięki jej regularnemu spożywaniu poprawa się praca układu odpornościowego, zwiększa się jego wydajność, a infekcje nie dotykają nas tak często, ponieważ drobnoustroje zostają szybko zniszczone. Można ją brać nie tylko w momentach najbardziej wymagających dla naszego organizmu. Jej odpowiednią dawkę należy spożywać codziennie, by wszystkie procesy chemiczne zachodziły w prawidłowy sposób. Jeśli nie chcesz sięgać po suplementy diety z witaminą C to jej źródła najlepiej szukać w owocach cytrusowych, malinach, porzeczkach, jagodach i truskawkach. Znajduje się ona również w pomidorach i papryce.
Witamina D
Lekarze i specjaliści alarmują, że w okresie jesienno-zimowym konieczne jest przyjmowanie suplementów diety z witaminą D. Jest to ważne, ponieważ w tych porach roku nie wiele jest dni słonecznych, a nawet jeśli się one pojawiają, to czas spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach. Przez to nasz organizm nie jest w stanie korzystać ze słońca, które jest przecież największym i najlepszym źródłem witaminy D. W pożywieniu znajdziemy jej niewielkie ilości, a jest ona witaminą słabo wchłanianą. Ma ona ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu odpornościowego a do tego pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Konieczne jest więc stonowanie dodatkowej suplementacji tej witaminy w określonych porach roku.
Kwasy omega-3
Organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych. Najważniejsze z tej grupy składników są kwasy omega-3. Są one wsparciem dla układu odpornościowego. Dzięki nim jesteśmy bardziej odporni na drobnoustroje chorobotwórcze, a to sprawia, że mniej chorujemy i nie pojawiają się u nas infekcje. Niestety nie często pojawiają się one w naszej diecie, więc trudne, a czasem niemożliwe jest ich dostarczenie w prawidłowych ilościach do organizmu. Warto więc sięgnąć po odpowiednie preparaty, które dostarczą do organizmu właściwe porcje tego składnika odżywczego. Trzeba pamiętać, że jest to składnik, który jest niezwykle ważny dla układu odpornościowego, więc konieczne wydaje się jego spożywanie w czasie jesieni.
Czosnek
Każdy z nas zna jego właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest ich wiele więcej, a to ze względu na to, że czosnek jest produktem, który zawiera w sobie wiele witamin i minerałów. Przez swoje bogate zastosowanie jest składnikiem, który pomaga w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych. Nie każdy z nas lubi jego smak, ale to nie znaczy, że można go wykluczyć z naszej diety. Jeśli nie chcemy spożywać go na surowo lub jako dodatek do potraw, to warto jest sięgnąć po suplementy diety, które zawierają czosnek w swoim składzie.
Selen
Jest jednym ze składników, który najczęściej występuje w suplementach diety na odporność. Nie może więc go zabraknąć w tym zestawieniu. Selen jest potrzebny, by wzmocnić pracę układu immunologicznego. Niezbędna jest jego obecność, ponieważ ma on działanie przeciw-utleniające, więc niszczy wszystkie złe komórki, co sprawia, że nie dopuszcza do rozwoju infekcji.
Facebook
RSS