Cytryna wydaje się bogata w witaminę C. Czy to jednak prawda? Sięgając po nią, mamy nadzieję, że ma ona doskonały wpływ na nasz układ odpornościowy, a także zmniejsza ona ryzyko przeziębienia, czy rozwoju grypy. Przez naukowców to nie cytryna jest uznawana za królową witaminy C, ale ma ona w sobie wiele innych składników odżywczych oraz posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki którym staje się owocem, który wart jest naszej uwagi.
Jakie witaminy ma cytryna?
Jak wiadomo, cytryna to źródło wielu składników odżywczych. W 100 gramach ten wyjątkowy owoc ma zaledwie 29 kalorii, a do organizmu dostarcza aż 1,10 gramów białka. Jest ona również bogata w kwasy tłuszczowe, węglowodany i błonnik. Po cytrynę warto sięgać, by uzupełnić niedobory licznych składników mineralnych. Jest ona źródłem cynku, co warto wiedzieć, ponieważ ten składnik mineralny jest ważny dla zdrowia układu hormonalnego u kobiet i mężczyzn, a dodatkowo u Panów wspomaga utrzymanie sprawności seksualnej na wysokim poziomie. Ten wyjątkowy owoc dostarcza do organizmu wapń, potas, żelazo, magnez, sód i fosfor. Nie braknie w niej również licznych witamin. Bogata jest ona w witaminy z grupy B, dostarczając do organizmu kwas foliowy, niacynę, witaminę B6, witaminę B1 i witaminę B2. Kwaśny owoc ma w sobie przeciwutleniacze, takie jak witamina E, witamina A oraz witamina C. I chociaż cytryna nie jest owocem najbogatszym w witaminę C, to nadal zawiera jej na tyle dużo, by móc wspierać odporność i dodatkowo zmniejszać ryzyko rozwoju infekcji.
Cytryna wspomaga odchudzanie
Wiele osób jest zdania, że jedzenie cytryny lub picie wody z sokiem z tego owocu może przyczynić się do zmniejszenia masy tłuszczowej ciała. Okazuje się, że jest to prawda, a to dzięki temu, że ten owoc bogaty jest w błonnik, który rzeczywiście ma działanie odchudzające. Dodatkowo cytryna wspomaga oczyszczanie, a sok z tego owocu sprawia, że praca metabolizmu znacząco przyśpiesza. Warto więc sięgać po cytrynę, jako pomoc przy odchudzaniu.
Cytryna dla zdrowia stawów
Cytryna, a także inne owoce, które są bogate w witaminę C mają zdolność do zmniejszenia ryzyka rozwoju zapalenia wielostawowego. O tym działaniu cytryny mówią badania, które zostały przeprowadzone na 20 tysiącach pacjentów. Wyniki badań wykazały, że osoby, które spożywały mniejsze ilości produktów bogatych w witaminę C były ponad trzy razy bardziej narażone na rozwój choroby niż osoby, które spożywały witaminę C w większych ilościach. Trzeba więc pamiętać o tym, by sięgać po sok z cytryny nie tylko na wzmocnienie układu odpornościowego, ale również w trosce o zdrowie stawów.
Cytryna i jej właściwości przeciwnowotworowe
Cytryna jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, potas, magnez, bata-karoten, sód i żelazo. Dzięki tym składnikom odżywczym cytryna ma silne działanie przeciwnowotworowe. Dzięki nim może ona hamować namnażanie się komórek raka wątroby. Okazuje się, że ma ona niemal tak silne działanie przeciwnowotworowe, jak żurawina.
Facebook
RSS