Dietetyka i zdrowe odżywianie

Jakie wartości odżywcze ma kawa?

Jakie wartości odżywcze ma kawa?

Kawa jest obecnie najpopularniejszym napojem na całym świecie. Gości ona niemal w każdym domu. Wiele osób pija ją codziennie i nie wyobraża sobie dnia bez tego aromatycznego napoju. Niektórzy dodają ją do deserów. Okazuje się, że kawa ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ma ona wartościowy skład, który sprawia, że staje się ona nie tylko pysznym napojem, ale również takim, który ma właściwości prozdrowotne.

Jakie wartości odżywcze ma kawa?

Kawa jest napojem, który ma działanie pobudzające, które jest wykorzystywane w suplementach diety dla sportowców. Takie działanie kawa może zawdzięczać wysokiej zawartości kofeiny. Jest to związek chemiczny, który zaliczany jest do rodzaju alkaloidów. Jest to substancja, która przyczynia się do przyśpieszenia krążenia krwi, a także ma silne działanie stymulujące na układ nerwowy. To jednak niejedyny składnik, który znajduje się w kawie. Jest ona również bogata w przeciwutleniacze. Jednym z nich jest kwas chlorogenowy. Jest to silny przeciwutleniacz, który likwiduje wolne rodniki. Taki skład kawy sprawia, że proces starzenia się organizmu znacząco spowalnia. Kawa to również źródło witaminy PP, która znana jest również pod nazwą niacyna. Posiada ona również związki lotne, które sprawiają, że kawa ma charakterystyczny aromat, który daje jej niepowtarzalny charakter.

Kawa i jej właściwości lecznicze

Jak się okazuje kawa to nie tylko pyszny smak, ale również wiele właściwości prozdrowotnych. Trzeba jednak pamiętać, że należy pić ją w odpowiednich ilościach. Dzięki temu, że kawa zawiera kofeinę, ma ona działanie pobudzające, z czego korzysta wiele osób o poranku. Jest też doskonała, kiedy dopada nas zmęczenie i senność. Warto również wiedzieć, że kawa ma podobne działanie, jak czekolada, a to dlatego, że wspomaga ona wydzielanie serotoniny. Tak więc jej wypicie sprawia, że mamy lepszy nastrój, a także zwiększa się nasz zapał do działania. Warto sięgać po kawę, kiedy się uczymy lub przygotowujemy się na ważny egzamin. Kawa na niedługo usprawnia pracę układu nerwowego, dzięki czemu poprawiają się zdolności umysłowe. Kawa ma w sobie ponad 1000 antyoksydantów, dzięki czemu przyczynia się ona do spowolnienia procesów starzenia się, a także zmniejsza ryzyko nowotworów. Nie wiele osób zdaje sobie sprawy, ale picie kawy ma korzystny wpływ na wątrobę. Ponadto przyczynia się ona do zmniejszenia ryzyka występowania marskości wątroby, a także kamienicy żółciowej. Badania naukowe wykazują, że picie tego aromatycznego napoju może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Trzeba jednak pamiętać, że nie można pić kawy w nadmiarze. Może ona przyczynić się do wypłukania magnezu z organizmu. Jej nadmiar może sprawić, że stajemy się nadmiernie pobudzeni, przez co mogą pojawić się problemy z bezsennością i nerwowością. Niestety picie kawy nie ma również dobrego wpływu na wygląd naszych zębów. Przyczynia się ona do pojawienia się żółtego nalotu, a kiedy połączona jest z mlekiem, staje się ciężkostrawna.

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Napoje energetyczne – co musisz wiedzieć?

KlaudiaMaj 20, 2019

Toksyny w organizmie – sposoby na ich usunięcie

MonikaMaj 18, 2019

Fast foody robią się coraz bardziej niezdrowe

SylwiaKwiecień 27, 2019

Nie mogę schudnąć – przyczyny problemów ze schudnięciem

MonikaKwiecień 19, 2019

Jakie ryby najlepiej jeść?

MonikaKwiecień 18, 2019

Od czego zależy indeks glikemiczny i co nam mówi?

Spalacze.plKwiecień 18, 2019

Łosoś – jakie ma właściwości i warto go zjeść?

MonikaKwiecień 17, 2019

Jak jeść tanio i zdrowo – czy  to możliwe?

MonikaKwiecień 15, 2019

Jak działa metabolizm – choroby metabolizmu

MonikaKwiecień 13, 2019

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone